neděle 15. srpna 2021

drak v hlavní roli



Chůdy si pamatuji ze svého dětství. Zkoušela jsem na ně vlézt, ale nikdy jsem neudělala ani krok. 
Pak jsem je dlouho neviděla a do mého zorného úhlu se vrátily až s pouličním divadlem, kdy se začaly využívat při různých představeních. Chodila na nich a hrála divadlo i naše Linda. Já mám tedy chůdy spojené jen s uměním. Ale načetla jsem si, že už se používají stovky let, aby si člověk usnadnil práci a využívali je například pastevci pro usnadnění práce v terénu. Teprve v 19. století se začaly pořádat i soutěže v chůzi, později v tanci na chůdách a tím se zřejmě dostaly do spojitosti s uměním. 
Jsou využívány pro práci i dnes, ale už to nejsou ty klasické dřevěné, ty se používají při představeních neustále a já si pod slovem chůdy ani jiné nepředstavím, ale nový vynález teleskopické chůdy. 
Ty jsou využívány třeba v Kalifornii při česání ovoce v korunách stromů, a jelikož umožňují pracovat mnohem rychleji než pomocí žebříku, využívají je i moderní malíři či jiní řemeslníci. Dovolila jsem si trochu delší úvod, který vlastně s článkem, který jsem psala o úterní akci, vůbec nesouvisí. Spojením jsou pouze ty chůdy.
Takže reportáž z akce a výběr fotek. Pokud budete chtít vidět všechny fotky, podívejte se na galerii u článku, který včera vyšel. Na náměstí byla opravdu velká účast, množství lidí, takže na blog další fotky nemůžu dát.
Mějte pohodovou neděli.


Jak to jde na chůdách? No jak komu...
Marta Dušková

Náměstí Míru v Mělníku patřilo v úterý 10. srpna právě chůdám. Nejen profesionální chůzi na chůdách, ale i cirkus a divadlo mohli vidět diváci i náhodní kolemjdoucí v podání společnosti Chůdadla. Tři originální pouliční představení v podání umělců, kteří to rozhodně umí.

Chůdadlo je společnost pro plnění snů. Nic není nemožné."Dejte nám vaše náměstí a my vás vezmeme do jiného světa". 

Společnost Chůdadlo předvedla pouliční představení s obřími loutkami na chůdách s názvem Drak, Jiří a věž, které potěšilo děti i dospělé. Náměstí Míru zaplnilo velké množství diváků, kteří pohádku o princezně ve věži, zlém drakovi a princi Jiřím sledovali s napětím. Velký drak byl tak přesvědčivý a působil tak skutečně, že některé malé děti rozplakal a jiné musely maminky či babičky aspoň utěšovat nebo vzít do náruče.

Navečer následovalo akrobatické vystoupení s názvem Elementálové, které nabídlo závěsnou akrobacii, nádherné chůdové kostýmy a mráz běhající po zádech diváků. Uměleckou produkci na chůdách zakončil večerní Půlnoční cirkus.

Chůdadlo hraje představení s příběhem. Porušuje zavedené stereotypy a dopřává návštěvníkům akce zážitek z nového cirkusu.







6 komentářů:

  1. Marti, mně se nikdy nepodařilo na chůdy vylézt, natož na nich chodit. Obdivuji herce, že na nich dokáží hrát divadlo. Prohlédla jsem si všechny fotky a hlavně jsem sledovala maminku a chlapečka v zeleném tričku. Snad ho drak nestrašil i ve spánku.
    Vzpomněla jsem si na seriál Byli jednou dva písaři, kde se v jednom dílu také chůdy objevily.
    Měj hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdysi dávno jsem na chůdách zkoušela udělat nějaký krok jen tak z legrace, ale viděla jsem bravurní výkony tanečního souboru na chůdách- už nevím, z které země to bylo- v rámci tanečního folklorního festivalu v Červeném Kostelci. Jedno jejich vystoupení se konat nemohlo, protože lehce zapršelo a na podiu by to bylo pro ně dosti nebezpečné.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, na chůdách také chodit neumím, loni jsem z nich celkem vtipně spadla, ale naštěstí bez zranění. Na náměstí to krásně žije, věřím, že se představení hodně líbilo.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, vidím, že v Mělníku se pořád něco děje :)
    Hezký nastávající týden

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně živé náměstí, Marti.
    Děkuji za reportáž a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Na chůdách jsem chodila ráda, hlavně proto, že to bylo něco, co naše děti neuměly. Ani nevím, jestli se to později naučily. J.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.