středa 4. srpna 2021

nezvyklé téma

Teda pro mě určitě. Občas napíšu článek na téma, které není pro mě obvyklé, a sport tam rozhodně patří. Sport nesleduji od doby mého dětství, kdy vládlo krasobruslení s Nepelou, nerozumím mu a nic mi neříká, takže psát o něm je vlastně ode mě naprostá drzost. 
Ale z letošního českého zlata na olympiádě v Tokiu jsem měla velkou radost, natolik patriot jsem. 
Vlastně tenhle článek ani o sportu není, ale týká se našeho regionu a psala jsem jej včera aktuálně narychlo. 
A protože to není úplně zanedbatelné téma, dávám jej i na blog.
Takže o profesionálním sportu poprvé a pravděpodobně naposledy.
Úvodní foto je jen ilustrační, k tématu žádné nemám.
Mějte pěkný den. 
U nás od rána leje a po domě chodí naprosto otrávená Sára, která neustále nakukuje do otevřených dveří, jestli venku už přestalo pršet. A chodí mi k psacímu stolu fňukat, že prší furt, takže opravdu dnes takové nezvyklé a netradiční ráno.
Obvykle mě u psaní tak moc neruší.


Přivezl z Tokia zlato a pravděpodobně získá titul Čestný občan Mělníka
Marta Dušková

Jiřího Prskavce není jistě nutné představovat. Je to český vodní slalomář a kajakář a na olympiádě v Tokiu získal letos zlatou medaili.

Jiří Prskavec je už podruhé mistrem světa, počtvrté mistr Evropy, potřetí mistr republiky, dvounásobný vítěz světového poháru a podruhé startoval na olympiádě. Na svých stránkách www.jiriprskavec.cz zveřejnil svoje přání, které se stalo letos skutkem:
"Jednou najdu svou cestu k olympijskému zlatu".

Narodil se v roce 1993 v Mělníku. Město Mělník přijalo tuto překvapivou zprávu s radostí a tisková mluvčí Městského úřadu Mělník Barbora Walterová Benešová sdělila k tomuto velkému úspěchu Jiřího Prskavce:
"Město Mělník zvažuje udělení čestného občanství města olympijskému vítězi z Tokia Jiřímu Prskavcovi. Prskavec se narodil na Mělníku v roce 1993. O tomto návrhu bude rozhodovat na svém zářijovém zasedání zastupitelstvo města. K samotnému předání by mohlo dojít v říjnu v rámci oslav 140 let od založení místního Klubu veslařů mělnických 1881".

Ocenění Čestné občanství města se uděluje osobám, které se zasloužily významným způsobem o rozvoj obce či města. Po udělení čestného občanství má právo majitel takového ocenění vyjadřovat se na zasedání zastupitelstva obce k daným tématům v souladu s jednacím řádem zastupitelstva.
Naposledy bylo uděleno Čestné občanství města Mělník v roce 2019 panu Karlu Lojkovi.

Použité foto je z archivu Jiřího Prskavce.

5 komentářů:

  1. Marti, zajímavý článek, město Mělník má slavného rodáka. Ale i Jihlava se může pochlubit olympijským vítězem, judistou Lukášem Krpálkem. S Jiřím Prskavcem jsou kamarádi a spolu svůj úspěch v Tokiu oslavili.
    U nás byla včera večer bouřka a padaly kroupy. Pak se bouřka vrátila a hrozně lilo. Teď je 15°C a já budu konečně žehlit.
    Přeji vám všem krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, opět moc hezký článek jsi napsala. Samozřejmě k tomuto úspěchu gratuluji. Je za tím sousta dřiny a odříkání a já osobně jsem naštvaná na lékaře, který jednak není očkovaný a navíc zřejmě v letadle nakazil několik sportovců, kteří se po době tréninku nakonec olympiády zúčastnit ani nemohli. To je ale jiné téma. Na Jiřího Prskavce jste právem pyšní. Měj moc hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Velký úspěch, vždycky se raduji z úspěchů Čechů, a to nejen ve sportu!
    Děkuji za hezký článek, Marti a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti,
    já mám sporty moc ráda a dost je sleduji. Na celou olympiádu se dívám, takže mám momentálně parádně přehozený režim:-) Zrovna čekám, než mi začnou první závody dneška. Prskavce sleduji už dlouho a mám ho moc ráda. Působí neuvěřitelně mile, příjemně, přirozeně, žádná nafoukaná primadona.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Olympiádu sledujeme a těší nás každý úspěch našich.
    Vy, tam u vás, můžete být hodně pyšní přímo na jednoho z nich-Jiřího Prskavce.
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.