pátek 13. srpna 2021

podvodné prozvánění

Úvodní foto se k dnešnímu příspěvku přeneseně hodí. 
Jen pavouk chytá mouchy do svých sítí, aby neumřel hlady. 
Je to jeho přirozenost a má to v genech. 
Jen vzdáleně pavouk připomíná podvodníky, o kterých je dnešní téma. 
Hyeny, které splétají svoje sítě na důvěřivé lidi velmi zákeřnými způsoby a vás v tomto případě ani na okamžik nenapadne, že se vlastně něco děje a že je přinejmenším v nebezpečí vaše peněženka.
Podvodníci pro svůj zisk neustále vymýšlejí rafinovanější pasti, které ani nejsme schopní v daném okamžiku odhalit. Proto je myslím nutné zkušenosti jiných, kteří už do pasti spadli, zveřejňovat a varovat ostatní.
Včera jsem psala aktuálně článek o varování Českého telekomunikačního úřadu před podvodným prozváněním. Možná jste také již toto varování četli, možná ne. 
Dávám pro informaci dnes i na blog, v našem magazínu vyšlo včera.
Mějte dnes pohodový a bezpečný pátek.


Pozor na podvodné prozvánění! Nevolejte zpět na neznámá čísla!
Marta Dušková

Český telekomunikační úřad varuje před podvodnými hovory.
Pozor na neznámá čísla.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) opět zaznamenal v poslední době větší počet podvodných volání. Útočník krátce prozvoní, aby nebylo možno telefon zvednout, a pak čeká. Pokud uživatel zavolá zpět na zmeškané volání, je mu účtována vysoká cena hovoru. V současné době se jedná nejčastěji o vyzvánění z čísel, která začínají předvolbou + 94 patřící Srí Lance. Podvodná volání tohoto druhu bývají zpravidla ze zahraničí, jak uvedl na svém webu ČTÚ https://www.ctu.cz/varovani-pred-podvodnymi-telefonaty-0Ú dne 11. srpna.

Jedinou obranou proti těmto útočníkům je prevence. Nevolat zpět na zmeškaná neznámá telefonní čísla. Tomuto podvodu se říká wangiri, které je zkrácenou podobou spojení slov "one ring and cut", tedy jednorázové prozvonění a položení.

K dalším podezřelým předvolbám patří např. +236, +225 či +213. Předvolba České republiky je +420 či 00420. Neznámé číslo je možné si prověřit na internetu, kde jsou zveřejňovány na základě uživatelských recenzí informace o zkušenostech s konkrétními čísly, například na stránkách http://www.muzutozvednout.cz/, http://www.kdovolal.cz/ či http://www.kdomivolal.cz/.

Operátoři podezřelá telefonní čísla obvykle blokují, ale podvodníci používají neustále nová a nová čísla. A vzhledem k tomu, že uživatel hovor uskuteční ze své vlastní vůle, protože zavolá na zmeškaný hovor zpět, nelze příliš spoléhat na úspěch při reklamaci.

Jedinou obranou je ignorovat tato rychlá podvodná prozvánění.

7 komentářů:

  1. Marti, zdravím. Děkuju za info, řeknu tátovi. Hezký víkend, ahoj. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, volá a posílá podivné sms každou chvíli nějaké číslo z Británie, Afriky, ... a to i na služební telefon. Nevolám zpět a tipnu. Pokud to jde, číslo dám v telefonu zablokovat.
    Díky a pěkný víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky za upozornění, už jsem četla včera na Kanálu eM.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo,jo, četla jsem!
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Také si blokuji neznámá čísla . Dík za info. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Každou chvilku mamku upozorňujeme ně nějaké takové dobráky...
    Marti, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Tak o tomhle fíglu jsem ještě neslyšela. Já na zmeškané hovory dost často volám zpět - mám telefon se dvěma simkama (soukromou a služební), takže si nemůžu dovolit cizí čísla ingnorovat. Ale nestandardní předvolba by mne snad varovala. Ale po tomhle upozornění ji budu kontrolovat pečlivěji.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.