neděle 29. srpna 2021

povídání o hře Chuchel s autorem


O vernisáži k výstavě Zachuchleno jsem se tady už zmínila v souvislosti s prázdninovými zážitky s dětmi a slíbila jsem, že až vyjde článek, kde jsem si povídala s autorem hry, dám jej na blog. 
Tak dnes plním slib a na některé fotografie z vernisáže, které na blogu nebyly, se můžete, pokud budete chtít, podívat u článku
A ještě názor naší Terezy k hrám autora: 
"To jsou jediný smysluplný a estetický hry. Máme je koupený všechny". 
Na úvod je kresba Loly, která si druhý den po vernisáži nakreslila svého Chuchla. 
A už pojďme na ten článek, snad vás zaujme.
Mějte pěknou neděli. 
Já momentálně přepisuju diktafon (po tomto týdnu ho nenávidím! no ne že bych ho jindy milovala, je to pracovní nástroj, ale teď ho mám poslední dny přilepený k ruce) a píšu článek ze včerejší akce a vybírám fotky. 
A pak...
Mám v plánu dát si dnes nohy nahoru.
Jaký je váš nedělní plán?



Chuchel je interaktivní groteska pro celou rodinu
Marta Dušková

Výstavu Zachuchleno, která je instalována v Městské knihovně Mělník, zahájila v úterý 24. srpna vernisáž. Návštěvníky vernisáže přivítala ředitelka městské knihovny Hana Lumpeová a představila výtvarníka Jaromíra Plachého, který za vznikem počítačové hry Chuchel stojí. Je autorem designu, výtvarné stránky i animace.

Výstava Zachuchleno: Příběh animace/animace příběhu prezentuje oblíbenou počitačovovou hru Chuchel a prostřednictvím této hry ukazuje animaci v současné podobě.

Návštěvníci vernisáže měli možnost shlédnout i film výtvarníka Jaromíra Plachého, který ukazuje postup vzniku výtvarné podoby Chuchla a jeho příběhů, které se pak ve hře odehrávají. Hra vznikala šest let.

"Už během studia na vysoké škole jsem se stal součástí herního vývojářského studia Amanita Design, kde jsem si mohl vytvořit svoji první počítačovou hru Botanicula a pak přišel Chuchel a teď pracuju na Happy Game. Věnuju se hlavně hrám, ale ve volných chvílích si můžu udělat i knížku. Chuchel je interaktivní animovaný film. Je to vlastně interaktivní groteska a jejím cílem je si to celé užít. Naše hry jsou přívětivé a je dbáno na výtvarnou stránku. Při tvorbě čerpáme z historie animovaných českých filmů, hry jsou vhodné pro nehráče, pro rodiny s dětmi. Chuchel se dá hrát místo Večerníčku a lze si u něj odpočinout", říká výtvarník Vladimír Plachý, autor postavičky Chuchla, který je vlastně vztekloun a naschválníček. A tady vzniká něžný příběh o honbě za třešní, která nakonec za pomoci Chuchla a jeho kamarádů dobře dopadne.

Na výstavu o hře Chuchel láká v knihovně již úvodní instalace velkých praků, ze kterých se střílí do terče. Na výstavě je možné si hru vyzkoušet na počítačích či na herním automatu. Je připravena i animační laboratoř, kde si mohou návštěvníci animaci vyzkoušet a vytvořit si třeba vlastní film.

Jaromír Plachý je výtvarník, vystudoval na vysoké umělecké škole obor animovaný film. Kromě filmu si občas vytvoří nějaký komiks, píše a ilustruje knihy, ale v současné době se věnuje hlavně tvorbě počítačových her, o kterých říká, že jsou přívětivé. Jaromír Plachý je spjatý s Mělníkem, v mělnickém regionu se narodil a neustále se sem vrací za rodinou.

Výstavu je možné shlédnout, zahrát si hru či vytvořit si vlastní film až do konce roku do 31. prosince 2021.

Podrobné informace o tvorbě Jaromíra Plachého jsou prezentovány tady a ukázky jeho tvorby je možné shlédnout na www.jaromirplachy.net.

3 komentáře:

  1. Marti, o existenci počítačové hry Chuchel nevím, ani o jiných... Ale moc se mi líbí Chuchlík, kterého nakreslila Loly ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, ptala jsem se vnoučka a hru Chuchel nezná. Ale hodně ho pobavil ten název. Lole se Chuchel povedl.
    Včera jsme byli na výletě a tak dnes mám neděli pracovní. Psala jsem článek na blog, který vyjde v úterý, peru a vařím. A ještě povlékání postelí, s tím mi pomůže muž.
    Tobě přeji odpočinkovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  3. Počítačové hry jsou krajina naprosto neprobádaná, ráda jsem si rozhovor přečetla.
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.