středa 18. srpna 2021

záchrana chátrající památky



Samozřejmě, že moje dovolená dopadla jinak, než jsem si plánovala, respektive jak jsem předvídala. Hned v pondělí jsem dávala mimořádnou tiskovku vlády na facebook, změny jsou hodně sledovány a čteny, takže mi to moje zodpovědnost ani nedovolila to neudělat. 
Včera v úterý jsem byla pozvána na velmi originální výstavu do jedinečného prostoru statku z 19. století, kam jsem vloni jen nakukovala přes plot. Dnes připravuji článek, přepisuji z diktafonu a bude to nejen o jedinečné výstavě, ale o celém uměleckém prostoru. 
Na blog dám, až vyjde v magazínu, protože je to vlastně, nebo bude na půl rozhovor a ten si troufám dát, až vyjde v našem médii.
Ale přitom jsem si vzpomněla na jiný zajímavý prostor, jehož záchranu sleduji už rok a před časem jsem napsala shrnutí o záchraně kláštera a proměny v domov seniorů. Sama jsem prostor ještě po rekonstrukci nenavštívila, Den otevřených dveří jsem nestihla. 
Ale myslím, že je to zajímavé i tak a rozhodla jsem se dát poslední článek i na blog. Pokud máte zájem se dočíst, jak šel čas při rekonstrukci, některé články najdete na Kanálu eM po zadání do vyhledávače hesla "senlife" Zpravodajství | Kanál eM (kanalem.com). Najdete zde i spoustu fotografií z průběhu prací nebo jsou zveřejněny přímo na www.senlife.cz, pokud vás to bude zajímat. A protože jsou informace shrnuty v článku, který tady kopíruju, už dost o tom. Zajímavé je, že celá rekonstrukce a proměna trvala deset měsíců a majitelé si dokonce založili vlastní stavební firmu, aby tento neskutečný termín, který si dali sami, stihli.
Na konci tohoto příspěvku dávám ještě pár původních fotografií, které jsou u článku z října 2020, kdy to všechno začalo.
Mějte pěkný den. 
A zítra mě čeká rozhovor s mistryní světa v požárním sportu dorostenců, pokud to klapne. Některé věci prostě nepočkají, i když si řeknete, že si dáte dovolenou.



Bývalý klášter na Pšovce znovu ožívá
Marta Dušková

Kulturní památka augustiánského kláštera v Mělníku chátrala dvacet let. K přeměně na moderní Domov pro seniory Senlife stačilo neuvěřitelných deset měsíců a pravděpodobně hodně nadšení a samozřejmě moře práce.

Otevřený Domov pro seniory Senlife už od začátku srpna vítá téměř každý den nové obyvatele a krásně zrekonstruovaná budova původně sloužící mnichům z řádu augustiniánů znovu ožila. Klientům v rezidenci s nepřetržitým provozem je poskytováno ubytování, stravování, zdravotní a pobytová péči, sociální podpora, aktivizační činnosti, rehabilitace a nepřeberné množství volnočasových a zábavních činností. K objektu patří i nově zrekonstruovaná zahrada o rozloze 1,2 hektaru, která leží kousek od říčky Pšovky.

Na začátku tohoto příběhu stáli Tomáš Eckschlager a Lukáš Drásta, které spojuje byznys v nemovitostech a zájem o historické budovy a objekty s příběhem. Tady někde vznikla myšlenka na vytvoření domova pro seniory.

Jejich mottem je: "Žijte svůj život podle svých představ".

Historie budovy kláštera řádu Augustiniánů se datuje od 13. století. V 17. století, kdy byl řád zrušen, zakoupila objekt kněžna Marie Ludmila Lobkowicz ve veřejné dražbě. Klášter byl upraven a sloužil jako správní budova.
Po konfiskaci státem v roce 1948 byla v budově zřízena učňovská škola spolu s internátem. Po revoluci byl klášter vrácen rodině Lobkowiczů, původním majitelům a v roce 2019 jej zakoupili nynější majitelé a chátrající památku zachránili, vdechli jí nový život a smysl. 

Použité fotografie jsou z archivu společnosti www.senlife.cz. Společnost zve i po otevření domova klientům i zájemce z řad veřejnosti k prohlídkám.

Názor redaktorky
Práce na domově a přeměně historické budovy sledujeme od začátku a v magazínu najdete několik článků věnovaných rekonstrukci. Takže shrnutí v podobě dnešního článku se jen nabízelo.



7 komentářů:

  1. Marti, před oběma pány smekám. Je neskutečné, že se jim během 10 měsíců podařilo záměr uskutečnit. A obdiv patří i všem, kteří se na opravě bývalého kláštera podíleli.
    Přeji Ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento klášter mě vždy zajímal a nikdy jsem se dovnitř nedostala, vítám tedy tvůj článek, fotky a info. Díky moc. Jiřina z N.
    Dnes jsme jeli okolo, mezi Mě a Liběchovem je objížďka, no, není jediná.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdá se to až neuvěřitelné - jak Fenix z popela! Nádhera!
    Díky za info, Marti.
    Hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Wau! Tak to je něco, smekám.
    Díky za reportáž.
    Přeju poklidné dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tak to je úžasná změna. Tleskám ! Přeju hezké dny. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, každá zachráněná památka je super. A tady se myslím zachraňovalo za 5 minut 12. Objekt prokoukl neskutečně...

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marti,
    tedy ty fotky ukazují neuvěřitelnou proměnu. Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.