čtvrtek 21. října 2021

venkovní výstava


Jak už jsem psala, v pondělí jsme navštívili dvě výstavy. Dnes trochu v předstihu dávám tedy malou reportáž i s fotografiemi z venkovní výstavy, v magazínu vyjde teprve o víkendu. 
O Ludmile píšu už vlastně rok a půl a článků jsem napsala bez počet, takže se přiznám, že na tuhle výstavu jsem šla kvůli reportáží a taky kvůli pěknému prostředí, kde je výstava umístěna. V parku u kostela sv. Ludmily, a ne vlastně kvůli výstavě samotné. Třeba vás prostředí výstavy taky zaujme. Některé fotografie použiju pravděpodobně znovu do posledního dílu podzimní výzvy od Jarušky.
Mějte pěkný den.









Putovní výstava Kněžna svatá Ludmila 2021
Marta Dušková

Spolek Svatá Ludmila 1100 let připravil pro letošní rok věnovaný Ludmile venkovní putovní výstavu, která je zaměřena na připomínku odkazu sv. Ludmily v roce výročí 1100 let od její smrti.

Výstava je instalována v parku u kostela sv. Ludmily v Mělníku a je možné ji shlédnout do polovinu listopadu. Dvanáct textových panelů s bohatým obrazovým doprovodem představuje nejvýznamnější mělnickou rodačku. Výstava návštěvníky zavede do 10. století a zprostředkuje obraz kulturního a společenského života té doby. Podá informace o původu svaté Ludmily, jejím životě i smrti, ale i o příchodu křesťanství do Čech.

„Ludmila byla dcerou knížete Slavibora, jenž sídlil buď v Mělníku nebo v dnešní Lužici. Stala se manželkou prvního známého Přemyslovce Bořivoje a společně s ním přijala křesťanství. Spolu tak nasměrovali vývoj české státnosti vstříc evropskému křesťanství, písemné kultuře a středověkému státu. Po smrti muže se Ludmila úspěšně přičinila o udržení moci Přemyslovců v Čechách a po smrti vládnoucích synů – Spytihněva a Vratislava – se stala vychovatelkou vnuka Václava. 

Spory o výchovu či přímo o politickou moc vedly ke konfliktu se snachou Drahomírou, která nechala svou tchyni zabít na hradě Tetín. Václav nedlouho poté při nástupu k moci nechal ostatky své báby přenést do Prahy a Ludmila se tak stala světicí. Její kult zůstal ve stínu kultu jejího vnuka, ale byl rozvíjen v pražském klášteře benediktinek u sv. Jiří. 

Její spojení s Mělníkem z ní učinilo patronku vinařů, její přízni se těší také učitelé, vychovatelky, babičky a celá země Čechů, pro níž Ludmila představuje symbolickou pramáti křesťanské víry. 

Sv. Ludmila může v dnešní době inspirovat tím, jak přirozeně naplňovala svou úlohu ženy a vychovatelky v rodině, byť pozice ženy v raném středověku byla jiná než dnes. Její život byl v minulosti inspirací i pro výtvarné umění. Především středověká a barokní ikonografie si vybrala motiv babičky jako vychovatelky sv. Václava. Vždy je zobrazována jako starší žena s atributem šátku, tedy nástrojem své mučednické smrti“, www.svataludmila.cz.







10 komentářů:

  1. Marti, to je moc krásný článek. Moc ráda bych si výstavu prohlédla, ale kvůli sílící nákaze covid už asi těžko budeme letos někde cestovat i když jsme očkovaní. Ještě chci jet sestře na hrob a to asi poprosím syna, aby mě tam odvezl autem. Měj se moc hezky a děkuji za zajímavou reportáž.Jara

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, zajímavý článek i krásné fotky z výstavy.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásný článek, Marti. Mám dojem, že jsem na tuto výstavu již někde narazila, jen si teď nevybavuji, kde to bylo. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhle výstavy mám moc ráda!
    Marti, děkuji za info a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ráda tyto výstavy.
    Článek jsem si ráda přečetla.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, výstavy jsou určitě hodně zajímavé a je škoda, že jsem o nich nevěděla dříve. Včera jsem byla nedaleko. Z Liblína jsme pak jeli domů přes Mělník a muž navrhoval, že se projdeme. Leč... měla jsem doma louhovat rýmovník a bylo mi jasné, že musím vařit med a že to zabere spoustu času.
    Třeba mi to ještě do půlky listopadu vyjde. 😃
    Měj hezký den. 🍀🍁

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavá výstava v krásném prostředí určitě potěší. Moc pěkný článek jsi napsala a nafotila. M.

    OdpovědětVymazat
  8. Při naší návštěvě Mělníku jsme ten kostel také hledali a našli. Bohužel areál byl zavřený, ale kapli se šindelovou střechou jsem skrz bránu vyfotila. To místo má určitě své kouzlo, bohužel to okolí působilo dost depresivně. (myslím to náměstí s totalitním obchodem, provozem atd. ale to je všude). Mělník je krásné město, velmi romantické a stojí za opakované navštívení.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, tahle výstava byla i v Praze ve Valdštejnské zahradě. Byly jsme tam zrovna s mámou a její kamarádkou... U vás byla taky instalovaná v zajímavém prostředí.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, díky za info, v sobotu jedeme na hřbitovy přes Mělník, tak třeba to stihnu.Tu dřevěnou zvonici mám moc ráda a fotila jsem ji už asi 100x. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.