pondělí 13. prosince 2021

sobotní trhy











V sobotu jsme byli na trzích. Ano, u nás jsou. Sice už se nejmenují Adventní trhy, byl zrušen doprovodný program a koledy jsou slyšet jen z amplionu, sortiment je omezený, chybí rychlé občerstvení či vánoční punč a vím, že někteří prodejci byli odmítnuti, ale i tak se konají. 
A přestože souhlasím s omezeními, která považuji za nutné, zrovna tomuhle zákazu nerozumím. Tedy tomu, proč se nemohou konat vánoční trhy, když farmářské ano a lidé je stejně navštěvují v hojném počtu i přes omezený sortiment. Navíc jsou venku pod širým nebem a myslím, že horší je mačkání se v přeplněných marketech, kde jen těžko dodržíte povinný odstup a všichni sahají na zboží, i když je balené a vy si jej pak vyberete.
A na trzích jde ještě o něco jiného. Někteří malí podnikatelé se připravují na vánoční trhy několik předchozích měsíců právě s vánočními výrobky a těžko je prodají jinde a jindy. Vím, že některé firmy začaly nabízet pomoc malým prodejcům, například Rohlík.cz a prodávají toto zboží přes svoje eshopy. Což je chvályhodné.
Ale teď už jaké byly trhy u nás, konají se každou sobotu a budou i další sobotu, naposledy.
Na všechny fotky ze soboty se můžete podívat na Kanálu eM. Já sem dávám jen výběr, ale článek si můžete přečíst celý. 
Mějte pohodový vstup do nového týdne.

P.S. Jen připomínám Bohunce, Vlastě a Lence, napište mi email, ať stihu balíčky odeslat do Vánoc.










Na trzích je možné nasát předvánoční atmosféru, která ani přes nutná omezení neutrpěla
Marta Dušková

Mělnické trhy zaplnily náměstí Míru i v sobotu 11. prosince, a i když byl zrušen vzhledem k epidemiologickým opatřením doprovodný hudebně-kulturní program, zachovaly si předvánoční atmosféru.

Po celý den od 8 do 17 hodin návštěvníci mohli nakoupit či jen obdivovat drobné dárky, řemeslné výrobky a tradiční pochoutky a nasát pravou předvánoční atmosféru, která ani přes nutná omezení nikterak neutrpěla.

Mělnické trhy pokračují až do Vánoc a naposledy v letošním roce zaplní náměstí v sobotu 18. prosince opět v čase od 8 do 17 hodin.

Farmářské trhy jsou obvykle i místem přátelských setkávání, místem sousedských zastavení, kterých je možná teď vzhledem k současné situaci míň, než je obvyklé. Nikde nejsou vidět hloučky s punčem či svařákem v ruce. Ale možná teď nabyla větší důležitosti podpora malých podnikatelů a místních farmářů, kterým mohou návštěvníci pomoci a podpořit je i malým nákupem.

11 komentářů:

  1. Marti, také zákazu adventních trhů nerozumím. Je vidět, že to jde i když v omezeném režimu.
    Měj hezký začátek nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, ahoj. Já jsem Ti mail napsala včera večer, tak snad došel. Já byla v sobotu v Lysé a v Poděbradech a trhy byly tam i tam, občerstvení taky . Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, nepřišlo mi nic. Zkontroluj si adresu, je tam podtržítko nikoliv pomlčka. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Taky trochu nechápu ten zákaz vánočních trhů i když určitá omezení chápu a respektuji.
    V určitých omezeních možna by být mohly.
    Tak jsem si alespoň prohlédla Tvoje fotky!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, teda vy se u vás máte. Předvánoční čas bez trhů je na nic. Věřím, že jste si atmosféru užili, trošku z ní jsem nasála z tvých fotek. Ten betlém je úžasný! Měj pohodový advent. Ivana

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, v sobotu jsme byli taka na zrušených vánočních trzích. Stánků bylo pár otevřených, ale lidí tolik... jako by se nemetlo. No, zase jedno opatření na nic.
    Pěkný týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, plně s tebou souhlasím a také nechápu tento zákaz. Trošku mne to připadá, že jsme někdy jako v kocourkově. Já byla v sobotu na Staroměstském náměstí, lidí plno, stánky žádné a pro mne tak trochu smutné podívání.
    Přeji ti krásný třetí adventní týden. IvA

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, trhy závidím a zákazu opravdu nerozumím. Hlava mi toto nařízení nebere. U nás je tak krásně nachystané náměstí (příspěvek příště) a stánky musí být zavřené. Je to smutné, jak pro nás, návštěvníky, tak pro stánkaře, ale i pro zhotovitele trhů. Kolem kašny se bruslí, kolotoč i ruské kolo se točí, jen ty prázdné domečky.
    U vás to hezky žije, ... krásná atmosféra.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, také nechápu zákaz trhů. Venku na vzduch to nejde a v nákup obchoďáku ano. Na Mělníku je krásně nazdobené náměstí. Stále vzpomínám na návštěvu v zahradnictví Petro. Článek o paní Petrové jsem si se zájmem přečetla. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem zákaz adventních trhů úplně nepobrala. Jestli chtěli zamezit tomu, aby si tam lidi chodili pokecat u svařáku a prskali při tom na sebe, tak asi stačil zákaz konzumace. Navíc se to stejně na řadě míst obchází tím, že trhy prohlásí za farmářské (nebo nějaké jiné)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  10. Docela by mě zajímalo, kdo tento zákaz chápe!
    Děkuji za fotky, nasála jsem atmosféru alespoň z fotek.
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.