sobota 4. prosince 2021

jepičí život 13

Další díl mnohaletého seriálu a konečně se dostávám ke zvláštnímu roku 2020. Mám skluz, protože přibývá zajímavých komentářů a někde se mění i jejich délka. 
Pro ty, kdo neznají tento můj projekt, tak jen pár informací. 
Před lety, nápad přišel v roce 2016,  jsem napsala první díl a dnes píšu díl 13. Bylo mi líto některých komentářů, které jsou malými příběhy či vašimi vzpomínkami a mohly by být samostatným příspěvkem. 
Mají jepičí život, a tak je znovu vytahuju ještě jednou, protože si zaslouží spatřit světlo světa znovu. 
Dnes poslední příspěvek, tedy poslední komentáře, se týká aktuální situace, která vloni začala a my všichni doufali, že brzo ten zlý sen skončí, ale všechno je jinak.
Tak snad vás bude bavit tento malý návrat do nedaleké minulosti jako jindy. Mě vyhledávání zajímavých komentářů pořád baví. 
Mějte pěkný den.

O FB se dá říct stará známá věc. Dobrý sluha, ale zlý pán. Nejen to že jsou komentáře ve většině případů mimo mísu, ale lidé hojně využívají anonymitu sítě s možností falešných profilů pro vybití nejtemnějších stránek, takže jen sprostě uráží, trollují a slovo diskuze jim vůbec nic neříká....

Marti, myslím, že čas, kdy se hodně brzy ráno vzbudíš, umíš dobře využít. Rozhovor jsem si pozorně poslechla(pletla jsem u toho ponožku) a je rozhodně zajímavý, poučný a inspirativní. Rozhodně mně přiměl k tomu, abych se zamyslela sama nad sebou. Facebook - dlouho jsem se odmítala k této síti připojit, ale zase mně k ní přivedl můj koníček, panenky. Dobré je to, že jsem poznala spoustu dalších stejně naladěných lidí, ale na druhou stranu tam trávím hodně času a vím, že to není dobré. Jestli to změním, je jen na mně. Souhlasím i s tím, co napsala Vendy. Většinou se diskuzí neúčastním a někdy žasnu, co lidé pod rouškou anonymity napíší.
S telefonem to máš jako můj muž, má tlačítkový a jemu úplně stačí a vyhovuje. Já dotykový mám, nejvíc využívám foťák. Můj muž je počítačem a internetem nepolíbený a v tomhle směru je vlastně svobodný. Ovšem pokud něco potřebuje najít, rád se na mně obrátí.
Takže děkuji za brzké ráno, které Ti přineslo tento rozhovor a ty jsi napsala zajímavý článek. Recept na pečenou tresku uvítám, ryby máme rádi (já víc).
Přeji Ti krásný slunečný den. Růža

Nejlépe mi tečou myšlenky, když chodím. Pracovní, i hodně intimní hovory vedu za chůze, čím víc hovor graduje, tím více chodím. Asi bych nestihla ještě koukat do očí :-)
V létě se budím také takto brzo, v zimě se donutím na pár minut odpadnout.
Mám moc ráda tu ranní intimitu, kávu a klid.

Marti, já si ve volných dnech dávám po ránu tištěné noviny, net mne po ránu moc neláká, spíš večer...
Měj se pěkně (a tresku nesuš dlouho ;-))

Marti, děkuji za typ na rozhovor, ráda si ho pustím. Tady, víc jak kde jinde platí - všeho s mírou. Ale najít ji, to už je na každém. A ranní vstávání - tak brzo jako to není, ale velký spáč opravdu nejsem.
Měj pohodový den, Helena

evidentně nejsem vůbec normální

Marti, myslím, že jsi úplně v pořádku. Taky bych si s Justýnkou povídala. Někdy si povídám i s Poldíkem. Snacha také dává kocourkovi odřezky syrového masa. A najíst dostanou i cizí kočičky, na schodech do zahrady je miska, kde mají bufet. Život s kočičkami je fajn. Vzpomínám na našeho Matýska, dodnes mně mrzí, že kvůli alergii u nás nemohl zůstat. Pokud to jde, tak se ráda pomazlím se zvířátky u známých. V neděli jsem si to užila se Žolíkem, pejskem naší švagrové. Na to, že mně předloni viděl poprvé a od té doby ne, se choval velice přátelsky. Je to velký mazel.
Přeji Ti krásný den s Justýnkou. Růža

Marti, blázni vypadají jinak.Já občas mluvím na kytky, mladí zase mají dvě morčata a mladší vnučka s nimi mluví.Se psem nebo s kočkou, to je ,,nolmální, Luďo,,.
Mívali jsme psa, ten spal na křesle, ale jak slyšel, že jdu domů, otráveně slezl a šel na své místečko a byl naštvaný. Pánečkovi to bylo k smíchu.
pac Jiřina z N.

Zvířata jsou jediní s kým doma mluvím. Muž je většinu dne pryč, a tak si povídám se zvěří. Jo, a to že já se starám, krmím, léčím, češu a vyhezkávám a muž je ten ke kterému se všichni vrhají a s kým spí je i u nás.... a bylo vždycky.

Mluvím se svou čubičkou i s korelákem. Na zvířata se v naší rodině mluvilo a mluví. Mluvívala jsem i na králíky, muž si ťukal na čelo. Jednou slyším jeho baryton, říkám si, kdo to k nám zase leze, honem se češu, a on si povídá s králíčaty.

Naše Kulička také s námi mluví. A manžel chodí s Kuličkou po zahradě, má ji na rameni jak to občas vidíme v pohádkách u čarodějnic. Přesně víme co chce k papání, jak zdraví, jak mluví na psy, jak na nás, jak na cizí kočky, jak chce do vany osprchovat, když chce ven. Já myslím, že je to normální. Zdraví Iwka

No, tak já můžu těm bláznům předsedat, i když jde o psa! V peněžence ho nemám,ale telefon je fotek plný.
Marti, moc zdravím a přeji hezké povídání s Justýnou! Jak bychom na ně mohli nemluvit, když je milujeme!
Helena

My zvířecí mazlíčky doma nemáme, ale jak už jsem tady psala syn má fenku Báru a kocoura Pepu. Mluvím na ně, když tam jdu. To ani není možné otevřít branku a bez řečí je přejít, když tam sedí svorně vedle sebe a čekají, že jim dám nějaký pamlsek. :-)
Hezký den, Marti!

Marti, asi už jsem psala, že máme 5pochovaných čubinek.Byly to členové rodiny a taky když nespaly jsme na ně mluvili a jak rozuměly.Když jsme měli první tři, něco jsme slavili a přijeli k nám známí.Něco se upilo a všimla jsem si, že mě pořád sleduje rádoby kamarád mého muže.Když už měl upito, tak mě začal poučovat, že se ke psům chovám jako by to byli lidi a přeci psi jsou od toho aby hlídali.Tak jsem ho poslala do prdele.A už k nám nikdy nepřijeli.O Justýnce jsi napsala krásně.Přeci jsou to nsše zlatíčka.Eli nám opět roztrhala televizní program a my už se jenom smějeme.A až na dvě čubinky měly rády vždy muže a přitom jsem je opečovávala já.Eli se z něho může posr.Martina

tohle už je drzost

No mě rozesmál ten nabízený sortiment... Taky mám plný zuby věčných nabídek který na mne vyskakují odevšad. Stejně jako ty hážu různé reklamní nabídky do tříděného odpadu. Bohužel obchodní rejstřík je přístupný všem, tudíž tam tihle šikulové najdou dost materiálu pro své výhodné nabídky.

Martino, málem jsem měla opět v trenkách, jsi se nesvěřila, že se s Justýnou dělíte o pastu :-)

Tak to je tedy pecka, to jsem ještě neslyšela... Člověk se pořád učí, pořád diví...
A ta řasenka, ta je pro tebe nebo pro Justýnu :o)
Marti, měj hezký den, Helena

Zajímavý sortiment.;-) Marti, jak už jsem psala, reklamy se snažím ignorovat. A mám stejnou zkušenost jako ty, jak se o nějaké zboží zajímám, tak dlouho po tom na mně všude vyskakuje jeho nabídka. Je to asi daň této době.:(
Držím palce, ať se podaří vyřešit problém s káblíkem a přeji Ti klidný den. Růža

To je drsné, to by mě fakt naštvalo..
Mě vadí už jen to, když někde něco hledám(knihu třeba), pak jsem na úplně jiných stránkách a neustále se mi tam tlačí reklama z těch stránek, kde jsem hledala. Měla jsem chuť napsat do těch eshopů, že mi to fakt vadí a odrazuje vůbec od nákupu, ale manžel mi vysvětlil, že je to reklama, oni to neovlivní.
Hodně sil.
Bohunka

No jo, cílená reklama je potvora, taky na mne vyskakuje, kde se dá. A taky zorvna nemiluju, když mne v ní oslovují Stanislavo :). Ale zrovna od Maxe mi myslím ještě takováhle nabídka nepřišla (a to mám jejich kartičku)
Hezký den

Marti, mne zase vytáčí: zrovna dnes mi volala nějaká společnost ohledně nějakého průzkumu a jen tak mezi řečí mi slečna oznámí "hovor je monitorován" a pokračuje dál. Tak jí zastavím, řeknu jí, že se mne nezeptala na souhlas s nahráváním hovoru a ten že jí neuděluji a pak se rozloučím. Přijde mi to také jako drzost a myslím si, že většina lidí na tuto větu asi nereaguje. Ale mně to opravdu vytáčí a přijde mi to také jako drzost.
Přeji hezký večer. D.

To je fakt za hranou tohle. Na reklamy si bohužel musíme zvyknout. Mě spíš vrtá hlavou ten kabel k foťáku. Já už dávno fotím mobilem, koupila jsem si takový, který nejlíp ze všeho fotí (stejně moc netelefonuju). No, a vše se mi okamžitě zálohuje na internetu a tak si to do počítače stahuji z netu. Nešlo by to nějak i s tím foťákem. ... asi jen blbá rada, že.

Marti, taky mě to pěkně štve.Těch katalogů, kde jsme si nic neobjednali a posílají.Ani je nerozbalujema rovnou vyhazujem.A jak píše Dáša, tak ty telefonáty dostáváme taky,ale hned utípnem.To se jenom člověk naštve, jaká je spotřeba a plejtvání papírem.Martina

hloupost je nebezpečná!!!

Marti, video si raději nepustím, abych se nerozčílila. Pamatuji si dobu, kdy ještě mamograf neexistoval a mně jako mladou maminku ročního kloučka začal bolet prs. Nebylo ani SONO. Absolvovala jsem vyšetření pohmatem, naštěstí pan doktor nic nenašel. Měla jsem hrozný strach, aby se nenašlo něco vážného. Na mamograf chodím od 46 roků, kdy jsem si v prsu našla nějaký útvar. Šla jsem hned ke svému gynekologovi, který mně vyšetřil a řekl mi, že je to asi jen zatvrdlina a poslal mě na mamograf, kde se to potvrdilo. Také si myslím, že je prevence důležitá ať se týká jakéhokoliv vyšetření.
Obrázek je kouzelný, hladí po duši.
Přeji Ti pěkný den. Růža

Já si ve čtyřiceti letech zažádala o preventivní vyšetření, protože mi zemřela v tom samém věku známá z dětství, máma dvou dětí. Ovšem to co následovalo od doktorů! mne silně překvapilo. Proč? Máte nějaké problémy? To chcete jen tak? A na co? Hlavně že stále nabádají k prevenci a když se tak chováš, prostě se ti to snaží rozmluvit anebo co nejvíc znechutit. Takže jsem si všechno musela platit, neb na neplacenou prevenci máš nárok až od 45 let a jednou za dva roky. Podle mne by to mělo být každý rok a zdarma, věk nevěk. Pokaždé se mi pak stalo, že jsem šla nejen na mamograf ale i na sono s následným doplňkovým vyšetřením za půl roku. A tak by to mělo být stále. Rakovina se dokáže rozvinout během krátké chvíle a i ten rok které není monitorovaný může rozhodnout o bytí či nebytí. Jenže to by přišla pojišťovna o své peníze a to přece nejde!

Vendy, pracovala jsem ve zdravotní pojišťovně 12 let a není to tak úplně jednoduché, jak píšeš. Bylo by to ale na delší povídání, tak jen co se týká pojišťovny, je zapotřebí si uvědomit, že peníze z veřejného zdravotního pojištění nejsou bezedné. Za studenty, děti, ženy na mateřské, seniory atd. platí stát a jen malou částku, která většinou nestačí ani na běžnou roční péči, dnes už nemám relevantní data, kdysi jsem k tomu psala článek, ale v podstatě se nic moc nezměnilo. Na druhou stranu jsou výkony, např. dialýza, která stojí pro jednoho člověka milion ročně a vzhledem k solidaritě se léčí i lidé, a mezi ně teď patřím i já, na které ty vydělávající přispívají. Na všechno peníze nejsou a já jsem si hodně vyšetření i platila sama a 30 let si platím soukromou gynekoložku a neměnila bych, páč mám zajištěnou veškerou péči, která jinde není běžná.

Marti, já o tom článku jen někde četla a stačilo mi to - typický fake news. Bohužel to lidí, co jsou příznivci konspiračních teorií, šíří dál (takové to "honem to sdílejte, než to smažou"). Některé takové případy jsou úsměvné, některé nebezpečné jako tyhle. A některé, které vypadají úsměvně, se mohou zvrtnout a skončit špatně. Viz chlapík, co se bál chemtrails a nakonec mu to vlezlo na mozek tak, že měl pocit, že ho všichni pronásledují, a jen šťastnou náhodou nikoho nezastřelil.
Hezký nastávající víkend

Děkuji za uklidňující obrázek po neznepokojivém článku. Taky jsem to zaznamenala, tyhle výkřiky některých lidí mě skutečně děsí. Co by asi té dámě řekly ženy, které možnost jít na mamograf z jakéhokoli důvodu nemohly a s nemocí bojovaly nebo jí podlehly...
Marti, měj hezkou sobotu, Helena

Prevence a rychlá, přesná diagnostika pomohla mé švagrové ve výhodnější pozici na startovní čáře při souboji s rakovinou.
Je to důležitá součást našeho žití a pokud máme možnost, je třeba jí využít i bez blábolů pochybných jedinců.

Marti, také se divím, kolik lidí tomu věří. Občas je důležité se o některé věci více zajímat a ne hned přeposílat všem informace a ještě neověřené. O mamografickém vyšetření zvažuji napsat jeden příspěvek, svoji nedávnou zkušenost a jen v dobrém. Tak snad to dám.
Přeji hezký víkend. D.

toto se nepovedlo

Připomněla jsi mi zážitek z MHD, kdy jsem málem platila pokutu. Jela jsem služebně do města a v té době jsem měla na městskou dopravu průkazku. Těsně před tím, než jsem chtěla vystoupit přišla revizorka, paní velice nesympatická a po celém městě známá. Hledala jsem v tašce průkazku, ale marně. Vystoupily jsme o zastávku dál, dostala jsem lístek a připadala si jako malý spratek. Ke všemu se ztrhla průtrž mračen, deštník nepomohl. Naštvaná jsem se šla domů převléct a hledala v tašce průkazku, našla jsem ji schovanou za kapsičkou, která byla uvnitř tašky na boku. Ještě jsem se musela vrátit do práce a dopravní podnik jsem navštívila až další den. Pokutu jsem naštěstí nedostala, ale v práci jsem dlouho poslouchala poznámky, že mně nemůžou nikam pustit, když neumím jezdit MHD.
Marti, lilie je nádherná, ať Ti dělá ještě dlouho radost.
Přeji hezké dny.

Marti, myslím, že jedna z nejlepších pokutových historek je ta od mého syna. Když psal diplomku, jel sbírat materiál taky do Olomouce. Při příjezdu od Olomouce spořádaně zakoupil asi za stovku celodenní jízdenku, protože měl v plánu vícero pojíždění. Celý den pěkně jezdil a cestou na nádraží na vlak do Prahy ho chytil revizor - on si totiž tu celodenní jízdenku zapomněl označit. Stálo ho to tisícovku....
Hezký večer

No, to jste tady začali rok! Myslím, že už máte vybráno! Manželův lísteček za oknem mi připomněl, že se nám to samé stalo v Sieně - krmili jsme přístroj eury a lísteček nikde...
Marti, měj hezký večer, Helena

Zdravím Marti. Tak věřím, že už máte pokuty pro letošek vybrané a bude klid.
Jinak to mi připomíná, s tím automatem co snímá SPZ jsme se setkali poprvé v Budějovicích, u nás tohle neznáme. Pět minut jsem zkoumala, jak ten lístek dostat, pak to po nás chtělo zadat SPZ, tu si nepamatuju, tak jsem se musela vracet k autu se podívat. Mezitím se utvořila fronta asi osmi lidí, kteří čekali, než si "vidláci" zaplatí parkovné :D

ježíši, nemáme doma ani noviny!!!

Marti, včera jsme byli nakoupit na Kauflandu a také jsem viděla některé koše řádně naplněné. Největší frmol byl asi u mouky, to se pak budou mouční moli mít. Většinou nakupujeme, když doma něco dochází. Toaleťák s bambuckým máslem neznám, to jsou dnes vymoženosti.;-)
Manžel Ti koupil krásnou barevnou kytici, barvičky nám všem hodně chybí. Už aby přišlo jaro, sluníčko a hned bude líp.
Přeji krásnou sobotu.

A já se teď vrátila z našeho maléto Tesca s nákupem na víkend, asi 3 lidi v obchodě a chyběly jen těstoviny v akci, jinak plné regály.
Já taky pouštím před sebe lidi se svačinou, pokud si samozřejmě všimnu dřív, než začne pokladní markovat. Ale u nás jsou samoobslužky a dost se využívají právě pro menší nákupy.
Jinak v té Itálii asi jak kde, na horách prý zatím nic.
Krásný pohodový víkend.

Hlava mi nebere to nakupování. I když u nás v Penny jsem prázdné regály nezaregistrovala, ale je fakt, že stále byly někde vozíky s doplňováním. Ale prostě to tak je, někteří lidé podlehnou té stálé histerii ze strany televize,tisku ap.
Skoro je lituji.
Hezký den, Marti!

Marti, byla jsem nakupovat ve čtvrtek, normální týdenní nákup. Vypadala jsem jako idiot.
1,5 chleba, manžel si vzal pár rohlíků, 1 kg soli, jablka, pomeranče a pak už nic. Byla jsem tak vytočená, že jsem ani nenakoupila to, co jsem potřebovala. K čemu je komu 15 l oleje, 3 kg nemleté zrnkové kávy, po 10 kg hladké, polohrubé a hrubé, baterie piv v hliníku (ta byla ještě zafoliovaná) atp. Regály poloprázdné a bitva u nich. Zůstávala čočka, fazole, hrách, bulgur, kus kus atp. Myslím, že teď mají co dělat prodavačky a pokladní a za pár měsíců zase popeláři. Nemyslím si, že náš národ zemře na koronavir, ale spíše na přežrání. Nkdy je vhodné poradit se, co pustit do médiií. Naši představitelé neuváženými výroky v médiích spustili tuto davovou psychózu. Zdraví Iwka

Marti, ani já tu paniku nechápu, ale zatím jsem se nesetkala s vyprodaným obchodem. I když tento týden jsem nakoupila jen párkrát, po cestě a celkem běžný nákup. Tak uvidím příští týden, až si půjdu koupit kilo rýže, protože nám dochází, stejně jako mouka. Mám doma jen dvě kila hladké. :o) Nechápu, co ty lidi blázní a zrovna tak nechápu běžný nákup 600 kilo, to nakupuje pro celou vesnici? Zbytečná panika a to ten virus opravdu nezlehčuji. Vždyť u nás ještě ani není potvrzen
Marti, přeji Ti klidný víkend a zrovna tak všem zákazníkům, kteří třeba právě teď pořádají nájezdy v potravinách, místo aby šli do přírody. D.

Jo, je to tak. Naši lidé snadno podlehnou panice. Nedávno jsem se u příbuzných (mladí lidé) na vesnici setkala s tím, že oni se nejvíc bojí běženců (to tu ještě nebyl koronavirus). Ale do jejich vesnice se žádný imigrant ani nechystá. Tak to je.

Marti, já u nás na nákupu nějak atypicky narvané vozíky nezaznamenala, jen trochu prázdnější regály (chyběly fazole :-)). Ona ta panika bude taky trochu virtuální - kddyž je někde prázdný regál, tak to sdílí tolik lidí, že to vypadá, že jsou regály prázdné všude (takhle myslím vznikla informace o šílené panice v Itálii - asi k tomu stačil jeden vykoupený obchod v některé z těch zcela uzavřených obcích).
Měj se pěkně

Tak pozor ... netuším, kde pan domácí Dietl koupil kytku, ale v našem Lidlu měli vykukáno a to mne velice načechralo :-)

Ve čtvrtek v metru cestou z divadla jakási militantní dáma, která o sobě tvrdila, že je doktorka, vykřikovala, že stejně všichni chípnem. Její slovník však moc doktorsky nevypadal. V jednom měla pravdu, všichni tam jednou musíme.
Jezdíme na velký týdenní nákup jednou týdně. Včera v Globusu na Zličíně jsem si vyfotila mobilem prázdné regály po rýži a těstovinách a pak dostala vynadáno. Někteří lidi opravdu šílí a vytvářejí si zásobu všeho. S nákupem za necelých 600 Kč jsme mezi těmi křečky vypadali s mužem jako duo žebráků.
Spolužačka mě sprdla, že v této době chodíme mezi lidi na koncerty a do divadla. To, že zítra jdeme do Lucerny, jí raději neprozradím.:-D
Někdy si říkám, kam se poděl zdravý rozum.

Marti, muž byl nakupovat ve čtvrtek v Lidlu.Napsala jsem běžný nákup po týdnu a navíc kuře, že ho rozporcuju a dám do mražáku.No kuře neměli, tak se nepo.Nebyly úplně prázdné regály, ale stejně si připadal, když si všiml napěchovaných vozíků prý divně.Já si myslím, že jsou lidi zblblý novinama.Nechápu, co se to děje.Když je vyhlášená chřipková vĺna, nebudu přeci vyhledávat davy lidí.Naši mladí museli zrušit pobyt v Itálii, jelikož by asi měli problémy při návratu a pak následná domácí karanténa.Přišli o peníze, ale hlavně zdraví a selský rozum zachovat a nepanykařit.Krásný zbytek soboty.Martina

5 komentářů:

  1. Marti, moc ráda jsem si znovu přečetla všechny komentáře a ty o zvířecích miláčcích mě moc pobavily.
    Měj hezkou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  2. Početla jsem si !
    Hezkou sobotu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti ty vybrané komentáře jsou bezva. Když si to přečteš zpětně, tak jsou nejen zábavné, ale i milé. Krásně jsi je vybrala. Děkuji. Pěkný víkend přeje Iwka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, početla jsem si!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, návraty v čase nejsou špatné počtení :)
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.