středa 8. prosince 2021

o nominacích...

Před časem jsem psala článek o Ceně hejtmanky 2021, vlastně už druhý, ale tentokrát jsem vyzpovídala jednoho z nominovaných. Dnes jsem se rozhodla článek sem dát, i když se týká jen Středočeského kraje. 
Já jsem totiž jiný kraj, který by takové ceny zajímavým osobnostem, které žijí mezi námi, uděloval, vůbec nikde nenašla. Ale třeba se mýlím a někdo budete vědět o této zajímavé akci, která běží několik let. Kdyby jste se někdo chtěli zúčastnit, protože žijete ve Středočeském kraji, tak hlasování na cenu je prodlouženo do 17. prosince. V článku to není, protože vyšel ještě před prodloužením.
Mezi nominovanými za mělnický region najdete i jedno známé jméno. 
Tuto osobnost jsem si nevybrala k povídání z několika důvodů. Je dostatečně známá, takže bude pro ni hlasovat více lidí a po pravdě, vím, že rozhovory nechce dávat. Setkala jsem se s ní osobně a chvíli jsem si s ní povídala. Byl i příslib rozhovoru, ale nakonec k němu nedošlo. Vlastně znám i další dvě jména v souvislosti s History Parkem v Ledčicích, kde jsme byli s vnoučaty o prázdninách.
Moje volba padla ale na člověka, kterého znám několik let. Je to podnikatelka, která se věnuje charitě už spoustu let, jen se to o ní neví. Na cenu byla nominována za rozvoj českého zahradnictví s přesahem do zahraničí. Kdo se chcete podívat do zahradnictví, můžete tady na eshopu
Jednou jsem paní Petrovou požádala o osazení truhlíků jejími fuchsiemi a byly to nejkrásnější truhlíky. Ale nikdy už jsem ji potom nepožádala, protože nechtěla truhlíky zaplatit a mělo to být poděkování za spolupráci. Pracovala jsem tenkrát ještě v redakci Mělnického deníku a dělala jsem jen svoji práci, možná s větším zaujetím, než je zvykem, ale truhlíky jako dárek jsem si nezasloužila. Už jsem si nikdy netroufla z tohoto důvodu požádat o takovou službu. Pokud se chcete podívat na foto nominované, se kterou si povídám, tak prosím tady
S paní Petrovou jsme se setkaly tak po pěti letech, a když jsem ji žádala o schůzku v emailu, ptala jsem se nejdříve, jestli si na mě vzpomíná. 
Odpověď mě potěšila: Milá paní Dušková, jak bych mohla zapomenout. Věnovala jste mi i dva nahřívací polštářky vlastní výroby, aby mě nic nebolelo.
Třeba vás dnešní článek zaujme.
Mějte pěkný den.

P.S. Až do soboty se můžete zúčastnit mikulášské nadílky. Děkuji všem, kdo reagovali. Jen malé upozornění, někteří byste si přáli první sníh, ale psala jsem, že to není součást hry. Nerada rozdávám hned, kde ještě neuschla barva. Prosím změňte tedy svoje přání. Děkuji a omlouvám se za zmatky.

Už nominace na Cenu hejtmanky jsou oceněním
Marta Dušková

Na Cenu hejtmanky Středočeského kraje bylo nominováno 36 osobností a myslím, že už nominace je sama o sobě oceněním nominovaných osobností. Hlasovat na Cenu hejtmanky je možné do pátku 10. prosince. O výběru v kategoriích za hrdinský čin a společenskou odpovědnost, kultura, sport, vzdělávání, věda a výzkum, pracovník veřejného sektoru, podnikatel/podnikatelka rozhoduje hodnotící komise.

O kategorii cena veřejnosti rozhoduje veřejnost hlasováním. Mezi nominovanými jsou čtyři osobnosti z mělnického regionu. Jitka Čadek Čvančarová Mělník, Aleš Charvát Ledčice, Kristýna Matějková Ledčice, Milada Petrová Mělník – Mlazice.

Medailonky nominovaných a odkaz na hlasování je zveřejněn webových stránkách Středočeského kraje Cena hejtmanky 2021 - nominovaní | Informační systém krajského úřadu (kr-stredocesky.cz).

Jak vnímá svoji nominaci podnikatelka Milada Petrová, jsem se zeptala osobně v ráji fuchsií v Zahradnictví Petro:
O nominaci jsem se dozvěděla z dopisu od hejtmanky a byla jsem neuvěřitelně překvapená, jak jsem se tam zrovna já mohla octnout. Ani jsem tomu zpočátku nevěřila. Moje snacha pracovala v covid centru, a tak jsem si myslela, že je to cena pro ni. V dopise bylo jen oslovení paní Petrová a my jsme tři. Tak jsem zavolala do úřadu a bylo mi řečeno, že jsem to já. Ovšem kdo mě nominoval, to mi nechtěli prozradit a přečetli mi jen, za co jsem nominovaná. Za rozvoj českého zahradnictví s přesahem do zahraničí, hodně spolupracujeme s Německem a Rakouskem.

Já si myslím, že už nominace je sama o sobě oceněním. Je jen 36 osobností ze Středočeského kraje. Někdo si musel všimnout jejich práce pro společnost a nominovat na cenu.
Jsem překvapená, ale je pravda, že jsem pro fuchsie udělala asi hodně, sbírám je 35 let a sbírku máme opravdu velikou. Mám velký handicap, že neumím žádnou řeč. Letos mi volali ze Spojeného království a ze Švédska, chtěli si objednat a chtěli nějaké informace, ale to se bohužel ode mě nedozvědí. Teď se celkově utlumilo pěstování fuchsií v Evropě, tak nás lidé hodně hledají. A vidím v administraci našich stránek, z jakých zemí hledají lidé u nás informace. A je málo šlechtitelů fuchsií, jeden pán je v Německu a ten za rok vyšlechtí 2 až 3 nové odrůdy, které mi pak sem přivezou, abych je uvedla na trh.

Vím, že se věnujete několik let handicapovaným dětem.
My u nás prodáváme výrobky handicapovaných dětí z Kostelce, tam je dílna. Prodáváme je samozřejmě bez zisku, jak to koupíme, tak to prodáme. A jinak k nám jezdí dětský domov ze Staňkova, kde znám paní ředitelku, několikrát do roka. Tady mají zastávku, když jedou na výlet, já jim dám oběd, nějaké dárečky a děláme tady pro ně i sbírku oblečení. Ti už sem jezdí dlouho a říkají mi teto nebo babičko a moc se sem těší. A na Vánoce jim pak dáme třeba deset tisíc, aby pak mohli jet zase někam na výlet. Tak je podporujeme.

Slovo redaktorky
Paní Miladu Petrovou znám osobně už delší dobu. Je to příjemný, usměvavý a skromný člověk, který se moc rád neprezentuje. Loučím se se slovy, že se třeba sejdeme k rozhovoru, a nejen ke krátkému povídání, až získá cenu. Ona ale kroutí hlavou, že cenu nezíská a rozhodně jí to nevadí. A jak už jsem psala na úvod, už nominace je sama o sobě cenou.

3 komentáře:

  1. Marti, pěkný rozhovor s milou paní. O tom, že by kraj Vysočina uděloval podobné ceny, nevím.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti to je moc pěkné, a hezký je i rozhovor s paní Petrovou. Je hezké, že je tak šikovná, co se týká zahradničení. Přeji jí, aby cenu dostala. Krásný večer a příjemné dny ve zdraví Ti přeji. Posílám i pohlazení Sáře.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děkuji za hezký rozhovor. Mám ráda zahradnictví těch, co se jim věnují tělem i duší!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.