neděle 19. listopadu 2023

co všechno se může stát


Dnes mám pro vás skutečný příběh. Já vím, každý den se dějí neskutečné a nespravedlivé věci či události a některé jsou až neuvěřitelné. Něco vás však ani nenapadne, například když jinak důvěryhodná instituce (nebo si to aspoň myslíte) i přes upozornění porušuje zákon. 
Rozhodla jsem se s příběhem, který se může stát komukoliv, seznámit naše čtenáře a dnes dávám příběh i na blog. Tedy jen krátký článek nebo spíše upozornění, celý příběh si můžete přečíst na odkaze v článku.
Není to zrovna nedělní téma, ale píšu, jak jde život.
Mějte pohodovou neděli.

Co všechno se může stát…

Skutečný příběh aneb když důvěryhodná instituce jedná v rozporu se zákonem. Bez právní pomoci organizace Člověk v tísni by nepochopitelné a nespravedlivé jednání pojišťovny pokračovalo dál. A tohle se může stát komukoliv, proto je dobré se s příběhem seznámit.

Celý příběh je zveřejněn na webu organizace Člověk v tísni v článku Nic nedlužila, přesto jí VZP srážela na exekuci - Člověk v tísni (clovekvtisni.cz).

V uvedeném příběhu bylo na počátku zjištění, že vymáhání dluhu bylo roky neoprávněné a pojišťovna i exekutorský úřad postupovaly v rozporu se zákonem. Poté nastal boj o zastavení exekuce, ale jednání pojišťovny v rozporu s dobrými mravy pokračovalo.

„Námitka promlčení vznesená Všeobecnou zdravotní pojišťovnou byla nejenže v rozporu s dosavadní rozhodovací praxí soudů, ale navíc i v rozporu s dobrými mravy, protože jak pojišťovna, tak exekutorský úřad roky postupovaly v rozporu se zákonem. Na místě by bylo uznání pochybení a vrácení neoprávněně vymožených peněz klientce bez dalších obstrukcí. Je na pováženou, že bez právního zastoupení by klientka byla bez šance uspět,“ podotýká advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová.

Citace z článku.

Peníze byly klientce vráceny teprve po obdržení předžalobní výzvy pojišťovně. Je ovšem smutné, že bez pomoci by člověk, i když je v právu, neuspěl.

Foto je pouze ilustrační

4 komentáře:

  1. Marti, je to smutné zjištění a mnoho starých lidí by si nevědělo rady. Díky za osvětu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, toi je zajímavý článek. Mysleal bych si, že něco takového snad ani není možné a vida...stát se může všechno. Přeji ti pohodové podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  3. To je opravdu děsivé.
    Marti, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Skoro se tomu ani uvěřit nechce !
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.