neděle 5. listopadu 2023

právo být zapomenut...

zdroj

Záhadný nápis dnešního příspěvku jsem si vypůjčila a týká onkologických pacientů, mezi kterými jsou i děti a mladí lidé a dosud s nimi i po vyléčení bylo zacházeno jako s nemocnými lidmi až do konce života. Pro mladé to znamená ztížení normálního života a nejen z hlediska pojišťoven a také z hlediska finančních služeb, nemožnost získat úvěr, hypotéku apod. Právo být zapomenut znamená tedy velkou změnu. Tohle téma mě velmi zaujalo, i když se mě nijak zvlášť nedotýká, a napsala jsem článek. 
Některé informace by člověk prostě měl vědět už třeba proto, aby pomohl radou někomu, kdo to potřebuje.
Koho dnešní téma zajímá, více v článku níže.
Mějte klidnou neděli.

Právo být zapomenut…
Marta Dušková

Na právu být zapomenut se dohodli zástupci Ministerstva zdravotnictví, pacientských organizací i finančního sektoru. Právo být zapomenut znamená velkou změnu v jednání pojišťoven, které po dohodě na společném jednání 9. října nebudou u onkologických pacientů, u nichž uplynul určitý počet let od ukončení léčby, přihlížet k předchozímu onemocnění a pacienti budou bráni jako zdraví.

Doposud měli lidé, kteří se léčili s rakovinou, problém získat životní pojištění či běžné finanční produkty, pojišťovny buď s nimi smlouvy neuzavíraly či jim navyšovaly ceny produktů.

Ministerstvo zdravotnictví v posledním roce tyto otázky diskutovalo s Českou asociací pojišťoven, Českou bankovní asociací i zástupci pacientských organizací. Ústav zdravotnických informací a statistiky poskytl zástupcům finančních institucí podrobné údaje o riziku úmrtí nebo obnovy onemocnění v případě české populace a jednotlivých typů zejména onkologických onemocnění.

Aplikace práva být zapomenut vůči vyléčeným onkologickým pacientům je výraznou změnou o to větší, že není nutná změna legislativy. Spoustu onkologických pacientů je v dětském či mladém věku, a i po vyléčení měli už předem start do života velmi ztížený.

Podrobné informace na webu Vyléčení onkologičtí pacienti budou mít rovný přístup k finančním službám. Na “právu být zapomenut” se shodli zástupci Ministerstva zdravotnictví, pacientských organizací i finančního sektoru – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz)

Tématem se zabývá i Zdravotnický deník a cituje mimo jiné ředitele České asociace pojišťoven a České kanceláře pojistitelů Jana Matouška, který poznamenává, že asociaci pojišťovnám nemůže nařídit jednotný přístup, musí mít možnost si vzájemně konkurovat, a doporučení proto posuzoval i antimonopolní úřad. U většiny onkologických diagnóz bude doporučení na „právo být zapomenut“ po sedmi letech, u některých kratší i delší.

Vyléčené onkologické pacienty budou pojišťovny posuzovat jako zdravé - Zdravotnický deník (zdravotnickydenik.cz).

Ilustrační foto zdroj Globe24.cz

2 komentáře:

  1. Konečně rozumné rozhodnutí. U mnoha pacientů se nemoc zachytí včas a vyléčí se. Nechápu, proč by se na tyto bývalé onkologické pacienty mělo nahlížet jinak. Vždyť i zdravý člověk tu dnes je a zítra nemusí být, třeba díky mozkové příhodě, která proběhne během několika minut. V dnešní době i roky léčený pacient například s leukémií se může uzdravit. Přeji všem pevné zdraví .

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za článek. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.