pondělí 12. února 2024

lidé od vedle


Slíbila jsem reportáže ze dvou výstav, jedna o andělech tady už byla a snad mi k této výstavě, která se vám líbila, ještě vyjde naplánovaný rozhovor, který byl jen odložen kvůli nemoci paní výtvarnice. Tak se můžeme těšit, že se třeba dozvíme víc o té neznámé výtvarné technice.
Tak dnes nahlédnutí na další velmi zajímavou výstavu, kde jsme strávili víc než hodinu i s úžasnou průvodkyní.
Fotografií je hodně, dávám sem jen pár, ostatní je možné si prohlédnout u článku Jak se žije ve tmě či v tichu? Jak zvládnout život na vozíku? (kanalem.com), který vyšel v sobotu. 
Mějte pohodový nový týden.





Jak se žije ve tmě či v tichu? Jak zvládnout život na vozíku?
Marta Dušková

Tohle vše je možné si vyzkoušet na zajímavé putovní výstavě s názvem Lidé odvedle – neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem, která přibližuje návštěvníkům každodenní život lidí se zdravotním postižením.

Výstava je instalována ve velkém sále Regionálního muzea Mělník a je možné ji navštívit do 27. června. Výstavou zajímavě provedou průvodkyně muzea a už samo vyprávění je velmi zajímavé, jako například seznámení s výstavou od Romany Vojáčkové.

Návštěvníci ale nejsou pouze informováni, mají možnost si vyzkoušet některá úskalí života s postižením na vlastní kůži. Expozice je sestavena jako pozvánka na skutečný výlet, který zahrnuje přípravu na cestu, orientace v terénu, cestování dopravním prostředkem až po zážitky z cest. Je zde mimo jiné model autobusu i s plošinou pro vozík, temný tunel, který znesnadňuje orientaci.

Co vše výstava nabízí, je prezentováno na webových stránkách muzea  Lidé odvedle - neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem - Oficiální stránky Regionálního muzea Mělník (muzeum-melnik.cz):

  • Naučíte se správně nabídnout a poskytnout pomoc.
  • Dozvíte se mnoho zajímavostí ze života lidí s postižením.
  • Vyzkoušíte si pomůcky jejich každodenního života.
  • Seznámíte se s různými způsoby dorozumívání s lidmi s postižením.
  • Pomocí simulací uslyšíte, jak slyší lidé se sluchovým postižením a uvidíte, jak vidí okolí lidé s očními vadami.
  • Vyzkoušíte si orientaci a pohyb v prostoru pomocí hole pro nevidomé a vozíku pro tělesně postižené.
  • Zažijete orientaci v prostoru pouze pomocí hmatu a sluchu.
  • Dozvíte se, jak lidé s postižením sportují a vyzkoušíte si jízdu na handbiku.
  • Prostě prožijete jeden báječný a velmi neobvyklý výlet!

Slovo redaktorky

Výstava rozhodně stojí za návštěvu, zasáhla mě natolik, že jsem o ní přemýšlela ještě několik dní. Návštěvníci se na výstavu vracejí, což mluví samo za sebe. Je to opravdu zajímavý zážitek, který stojí za to prožít. Na výstavě je možné shlédnout dva krátké filmy, které přibližují příběhy skutečných lidí s handicapem.




7 komentářů:

  1. Další zajímavá reportáž, Marti. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, tohle je výstava, která může nejen poučit, ale i nahlédnout a okusit na vlastní kůži to, s čím se každodenně potýkají hendikepování. Dobrý počin mělnického muzea. 👍👍

    OdpovědětVymazat
  3. Marti to je zajímavá reportář.Nikdy člověk neví, kdy se může stát jedním z těchto lidí...stačí vteřina a vše může být jinak. Zaujala mě třetí a čtvrtá kresba, protože je v pozadí náměstí Zachariáše z Hradce a kašna se Silénem a to z mé rodné Telče. Děkuji za hezký článek. Přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, vypadá to zajímavě i podle fotografií. Člověk si neuvědomuje, jak to někteří lidé mají těžké a přitom to nevzdávají.

    OdpovědětVymazat
  5. Velmi zajímavá výstava a důležité informace.
    Marti, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. To musí být opravdu zajímavá výstava. Výborný nápad možnost vyzkoušet si na vlastní kůži co to dané omezení u určitého člověka obnáší.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.