středa 14. února 2024

masopust po osmé


O masopustu jsem už za ta léta napsala spoustu článků a reportáží a dávala spoustu fotek. Většina akcí byla od nás a jednou myslím z Mělníku. Letos byl u nás v sobotu masopust už po osmé. 
Dávám sem jen výběr fotek, na další se můžete podívat v případě zájmu u článku Masopustní průvod v Cítově letos po osmé (kanalem.com)A protože jsem během let dávala i něco málo historie, tak dnes dávám i na blog. 
Název masopust je možná trochu zavádějící, protože doslovně znamená opustit maso či dokonce půst, a přitom je to doba, kdy si i naši předkové dopřávali hojně masa, slavili a hodovali. Byl to čas domácích zabijaček a často i svateb. Dokonce i doslovný překlad slova karneval, který je ekvivalentem slova masopust, znamená maso odlož. Vztah slova masopust k výrazu půst je jen zdánlivý a jedná se o pouhou podobnost. Představoval vlastně období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Masopust, kterému se v různých místech říká třeba fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny atd., byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo nutné se dosyta najíst, protože pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V dnešní době se slovem masopust označuje období od Tří králů do Popeleční středy, která vychází každý rok na jiné datum. tak dnes malé nahlédnutí na sobotní průvod.
A ahoj zase příští rok.









5 komentářů:

  1. Marti, moc hezké jste to měli. U nás žádné takové akce nejsou, ale já bych tam stejně nemohla. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, je úžasné, že se tradice masopustu znovu vrátily. 👍👍 Báječně jsi to zdokumentovala.
    Občas i nějaká městská část u nás pořádá masopust.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, prima masopustní fotky. Na sídlišti masopustní průvod nebývá, tak jsem se aspoň koukla tady.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím to jako Alenka, taky mám pocit, že se tahle tradice znovu probouzí. Moc hezké!
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Masopust u nás taky býval, ale nějak se to vytratilo. Škoda. Ale na hodně místech se ta tradice udržuje a to je dobře.
    Pěkný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.