úterý 20. února 2024

skutečný příběh


aneb filmové okénko. Když vím, že je film inspirován skutečností, prožívám jej mnohem víc. Mému muži se povedlo stáhnout film Sviňa, který už kdysi viděl, ale pak už jej nenašel. Na Slovensku je prý zakázaný, nedivím se, tak proto jej možné nikde nedávají. Můj muž jej viděl už potřetí a já souhlasím, rozhodně se na něj podívám znovu. Slovenský film z roku 2020 je politický thriller natočený podle knihy slovenského investigativního novináře Arpáda Soltésze, který se inspiroval skutečnými událostmi spojenými s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. 
Nejsem naivní, abych si myslela, že tohle není možné v jiné zemi, bohužel se to odehrává, ale přesto mě film hodně zasáhl a místy jsem pocítila hnus z toho, co je možné a těch sviní je samozřejmě víc, nejen jedna.
Film je zajímavě a poutavě natočený a tři hlavní protagonisté hrají tak, že je mi z nich nanic, tedy fakt dobře. Dávám sem jako vždy malou recenzi Sviňa (2020) | ČSFD.cz (csfd.cz). Film končí demonstrací za svržení vlády a závěr by vzbuzoval i nadějí, pokud by člověk neznal současnou slovenskou situaci, kdy opět vládnou ty samé "svině". 
Film je možné stáhnout zde Filmplanet.to | Online filmy a online seriály zdarma a je i na VOYO, pokud máte tento placený kanál. 
Jak jsem již psala, časem se na něj podívám určitě znovu.
Mějte pohodový den.

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit?ˇ

5 komentářů:

  1. Myslím, že příběh je realita dnešní doby. My mezi tu sortu lidí nahoře nevidíme a možná je to lepší...Že se děje plno nepravosti, víme všichni, že je tam mnoho nepravosti a podvodů...nemá cenu rozepisovat. Přeji Ti krásný den v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, tento film jsem neviděla, ale zaujala jsi mně.
    Doslova špínou v politice, intrikami a bojem o koryta je právě teď uváděný seriál Sedm schodů k moci na TV Prima. Lze ho dohledat na iPrima od prvních částí. Jako potrefená husa se ozval expremiér Nečas, který tomuto seriálu nechtě udělal reklamu.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, film jsem neviděla a ani jsem o něm neslyšela, takže díky za rozšíření obzorů.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem na tom jako Stáňa, ne vždycky mám ta takový "hnůj" náladu...
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. O tom filmu jsem jen slyšela. Třeba se ke mně někdy dostane.
    Měj pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.