pátek 13. září 2024

pátek třináctého...


Na víkend se ruší téměř všechny plánované akce a já musím stahovat články s pozvánkami, tak jsem ráno napsala o něčem jiném. Možná to bude trochu rozptýlení, když se všude na nás valí výstrahy povodní, které musím sledovat a předávat dál. Čekala jsem, až článek ve 12 hodin zveřejním, tak vám ho dávám i na blog. Přeji nám všem, ať všichni přečkáme nejbližší dny bez větších pohrom a hlavně ve zdraví.


Pátek třináctého – malé zamyšlení
Marta Dušková

Kdy vznikla fobie z pátku třináctého?
Je starší, než by člověka napadlo. Přesně v pátek 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný se zatýkáním a systematickým vyvražďováním templářů. Templáři sami tento den pak označili za „ďábelský a nešťastný“.

Pátek třináctého se mnou nic nedělá a černá kočka přes cestu mě nevyděsí. Já mám jiné fobie, takže rozumím těm zmíněným. Mám panickou hrůzu z nechtěného návratu pro něco zapomenutého. Když si na něco vzpomenu, rozhodně se nevracím, i kdyby se jednalo o životně důležitou věc. Vždy si vysvětlím, že to za to nestojí a vlastně to nepotřebuji. Vrátila bych se snad jen kvůli nevypnuté žehličce.

Pamatuji si ve svém životě na dva nešťastné návraty. Při jednom jsme bourali, nikomu se nic nestalo, jen jsem způsobila viníkovi bouračky trochu šok svým pokročilým těhotenstvím. Nicméně v šoku jsme byli všichni, byl to střet „tělo na tělo“. Po dalším nechtěném návratu jsem při výstupu z auta u práce zjistila, že jsem v zimě bez kabátu. Musela jsem zrušit ten den jednání a rozesmála svým důvodem druhou stranu: nemohu přijet, nemám kabát. Tak už se prostě nevracíme.

Letos se nám stalo, že jsme jeli na nějakou reportáž dost daleko. Po pár kilometrech můj muž zjistil, že nechal všechny doklady doma včetně platební karty a měl tam i moji občanku kvůli vyzvedávání léků z lékárny. Takže jsme u sebe neměli vůbec nic, čím bychom mohli prokázat svoji totožnost, a i to že auto je naše. A nemíváme u sebe většinou ani žádnou hotovost. Rozhodli jsme se však nevracet. Chtěli jsme se při návratu stavit na nákup, já jsem platební kartu sice měla a pin si pamatuju víc než 11 let a vybaví se mi správně vždy! Ovšem jak můj muž na mě vybafl, jestli si pamatuju pin, v tu chvíli se mi zatmělo. Věděla jsem všechna čtyři čísla, ale žádná kombinace se mi v tu chvíli nezdála ta pravá. Nákup jsme museli vypustit. Moje další fobie je, že něco se prostě nesmí říkat nahlas. Jako že už se dlouho něco nestalo. Kdybych něco konkrétního vypustila do éteru, tak se to zaručeně stane, a ne do roka a do dne ale hned.

Já jsem se svým pověrám dlouho bránila a vysmívala se. Nakonec pod tíhou důkazů jsem je přijala jako součást svého života. Některé věci člověk prostě musí přijmout, jakkoliv směšné se mu zdají. A rozumím i strachu z pátku třináctého. Tak ať nám všem dopadne dnešní den bez větších karambolů.

 

úterý 10. září 2024

památky se otvírají...




V neděli jsme navštívili kostel, kde jsme ještě nebyli. Dávám sem níže úryvek z článku, který už vyšel. Pokud byste se na něj chtěli podívat a na další fotky, tak je to možné zde. Současně probíhala okolo kostela i Zábořská pouť.
Mějte hezký den.


Dny evropského dědictví otevírají dveře památek a byly zahájeny tento víkend. Z mělnického regionu byl otevřen pro veřejnost kostel Narození Panny Marie v obci Kly-Záboří. Obdélníkový jednolodní kostel byl postaven v roce 1884 na místě staršího, který byl poprvé připomínán již v roce 1384, letos tedy uplynulo 140 let od postavení nového kostela. Od roku 1966 je kostel chráněn jako kulturní památka. Jedná se o novorenesanční stavbu s hranolovou věží a v neděli tam právě probíhala zkouška koncertu mariánské středověké hudby, barokní i současné.














sobota 7. září 2024

jen pár slov...


Dnes ráno na mě skočil tento citát či jak to nazvat. A ať už to napsal kdo chtěl, ani to nemusel být Anthony Hopkins, zaujalo mě to, tak vám to dnes posílám. Nevím proč, ale připomnělo mi to můj vlastní zážitek, a že jich bylo za můj pracovní život a mnohem horších. Bylo mi tak okolo padesáti a spěchala jsem po pražských dlažebních kostkách na jednání. Většinou, když to šlo, jsem chodila po Praze běžky. Oblečená jako vždy, sako, lodičky a náhle jsem si všimla, že mi jede oko na mých krásných a drahých punčochách. Nebyl čas hledat obchod a řešit tento problém. Byla to jen chvíle a já jsem se rozhodla, že se tím nebudu trápit. Prostě se stalo a "dáma to tak chce". Od tehdy jsem se naučila ignorovat malé nehody, které se prostě v životě stávají a nedělat z toho drama. No, ono vám někdy ani nic jiného nezbývá... K tomuhle malému vyprávění mě inspiroval bod osm.
Pohodový víkend.

"Zeptal jsem se kamaráda, kterému je přes 70 a blíží se 80, jaké změny na sobě cítí.
Poslal mi následující informace:
1. Poté, co jsem miloval své rodiče, sourozence, manželku, děti a přátele, jsem nyní začal milovat sám sebe.
2. Uvědomil jsem si, že nejsem Atlas.. Svět nespočívá na mých bedrech.
3. Přestal jsem se handrkovat s prodavači ovoce a zeleniny. Pár centů navíc mě nezlomí, ale mohlo by to chudákovi pomoci ušetřit na školné své dcery.
4. Nechávám své číšnici velké spropitné. Ty peníze navíc by jí mohly vykouzlit úsměv na tváři. Pracuje pro své živobytí mnohem tvrději než já.
5. Přestal jsem starším lidem říkat, že tento příběh vyprávěli již mnohokrát. Tento příběh je přiměje projít paměťovou uličkou a znovu prožít svou minulost.
6. Naučil jsem se neopravovat lidi, i když vím, že se mýlí. Břemeno udělat každého dokonalým není na mně. Svět je cennější než dokonalost.
7. Skládám komplimenty svobodně a velkoryse. Komplimenty zvednou náladu nejen obdarovanému, ale i mně. A malá rada pro příjemce komplimentu - nikdy, NIKDY neodmítejte, řekněte jen: "Děkuji."
8. Naučil jsem se ignorovat záhyb nebo skvrnu na košili. Osobnost mluví hlasitěji než vzhled.
9. Odcházím od lidí, kteří si mě neváží. Možná neznají mou cenu, ale já ano.
10. Zachovám chladnou hlavu, když někdo hraje špinavou hru, aby mě porazil v krysím závodě. Nejsem krysa a nepatřím k žádné rase.
11. Učím se nestydět se za své emoce. Moje emoce ze mě dělají člověka.
12. Naučil jsem se, že je lepší opustit Ego, než přerušit vztah. Moje ego mě bude vzdalovat, ale ve vztahu nikdy nebudu sám.
13. Naučil jsem se žít každý den, jako by byl můj poslední. Protože to může být poslední.
14. Dělám to, co mě dělá šťastným. Jsem zodpovědný za své štěstí a dlužím to sám sobě. Štěstí je volba. Můžete být šťastní kdykoli, stačí si vybrat, že chcete být!
- Sir Anthony Hopkins"

středa 4. září 2024

ani mě to už nepřekvapuje...


Narazila jsem před pár dny na téma, které mě zaujalo. Ostatně jako už tolikrát. Týkalo se toho, že od 1. září nemusí rodiče, kteří pobírají přídavky na děti, platit školkovné. Informace mi pro část čtenářů přišla důležitá, ovšem dohledání podrobností bylo dost složité. Je to ale stejné skoro vždy, pokud se to týká státních institucí. Protože vyhlášku vydalo ministerstvo školství, hledala jsem ucelenou informaci tam, ani písmenko. Pak jsem si říkala, že třeba to bude na ministerstvu sociálních věcí. Ani čárka. Napsala jsem tedy článek podle informací, které jsem vyhledala. Ale ráda podávám ucelené informace, tentokrát tedy úplně nebyly. Trochu jsem očekávala, jestli se někdo ozve, jak tedy požádat o osvobození od školkovného. A ozvala se mi čtenářka a já se musela omluvit, že tyto informace bohužel nikde nejsou. Poradila jsem jí, že určitě bude potřebovat potvrzení o pobírání přídavků a pak ať se obrátí na školku. Tam by ji měli podat veškeré informace. I když vyhláškou se také změnilo, že dosud určovali školkovné ředitelé zařízení, nyní od 1. září rozhoduje zřizovatel tedy obec.
Čtenářku, se kterou jsem komunikovala, to napadlo taky, a tak si šla pro potvrzení na sociálku. Tam jí sdělili, že jí dají potvrzení, ale jinak o tom vůbec nic nevědí!!! Ve školce odevzdala potvrzení a teď čeká na rozhodnutí, Požádala jsem ji, aby mi pak napsala, jak vše dopadlo.
Tak to nakonec vypadá, že informace mám jen já a pár médií?! Co na to říct... A musím říct, že toto není ojedinělé, děje se to pořád a někdy hledám informace i několik hodin, protože mi přijde důležité o tom napsat. A ani, když vyjde tisková zpráva, vám to někdy nezajistí relevantní informace. Někdy ji načítám mnohokrát, abych pochopila, a pak to napíšu podle sebe, až to sama pochopím. 
Tak dnes jen malý povzdech. Pokud byste si chtěli článek přečíst, najdete jej tady Kdo nemusí od září platit školkovné? (kanalem.com). Článek je dost čtený, tak jsem ráda, že jsem jej nakonec napsala.
Dál se k této praxi nebudu vyjadřovat, ostatně úsudek si může udělat každý sám.
Mějte pohodový den a ať nemusí nic vyhledávat.