pátek 20. září 2024

filmové okénko...


O seriálu Pustina jsem slyšela samá pozitiva už před lety, ale nemáme HBO. V současné době jsem si všimla, že jej začíná dávat ČT 1, bohužel tam bylo napsáno, když jsem se chtěla druhý den kouknout, že se to nesmí přehrávat?! Ale prý si to můžu nahrát. Ovšem to byl taky výsměch veřejnoprávní televize, protože nahrálo se, ale zase to nešlo přehrát, byl tam zákaz... Trochu jako kocourkov. Nicméně to nás rozhoupalo, tedy mého muže. Našel celý seriál a stáhl. 
A minulý týden už jsme se od něj neodtrhli, pršelo, bylo zima, sledovali jsme pořád povodně, a tak jsme koukali čtyři dny na všech osm dílů. Dokonce i filmoví kritici o seriálu hovoří jako o nejlepším všech dob a mluví o něm jako o televizní události roku 2016. Mysteriózní drama vůbec nepůsobí optimisticky, i záběry fiktivní vesnice Pustina působí ponuře, o to víc vám příběh připadá naprosto skutečný, autentický a ne vymyšlený. Uvidíte opravdu, jak těžce se někde žije. A rozhodně vás to vtáhne. O režii se podělili režisér Ivan Zachariáš a po té pár dílů Alice Nellis, ale rozdíl nepoznáte. Nellis se přizpůsobila typu režie. 
Film respektive seriál umocňuje ještě úžasná Zuzana Stivínová v hlavní roli, v dalších Jaroslav Dušek, Eva Holubová, Petra Špalková a další.
Jako vždy přidávám malou recenzi z webu Pustina (2016) | Recenze - Uživatelské | ČSFD.cz (csfd.cz)
Kdo chce více informací, jsou i tady . Já jsem z tohohle před seriálem nic nečetla, nikdy to nedělám, četla jsem až po shlédnutí. 
Shodli jsme se s mužem, že si nevzpomínáme, že bychom viděli něco tak silného. Rozhodně ne v nejbližších letech a už vůbec ne nic českého.
Rozhodně to stojí za shlédnutí.
Všem klidné dny.

"Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí".


3 komentáře:

  1. Marti, viděla jsem ho už před lety a teď už nějak nemám chuť vidět ho znovu. Je to opravdu hodně temné dílo, hodně se liší od seriálů, které naše televize chrlí...
    Věta "nelze přehrát z licenčních důvodů" ta mě nadzvedne vždycky. Kdo nezasedne k bedně v osm večer, má smůlu...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti, Pustinu jsem viděla dvakrát a za mě super natočené. Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem tento seriál ještě neviděla.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.