středa 1. listopadu 2017

sladké umění aneb pozvánka na výstavu




Vrchol mého umění zdobení dortů je ovocný želatinový dort a ještě vláček z nalepených lentilek. Lentilky jsou samozřejmě na korpusu s čokoládovou polevou, ne na stole.
Sice prý byly moje dorty vždy velmi chutné, ale zdobení nic moc.
Krásně nazdobené dorty plné máslového krému naše rodina nemá ráda. Možná bych to zdobení i v tomto případě zvládla, jsou napohled hezké, ale jíst se nedají.
No přiznávám, že mi chybí nejen talent, ale i patřičná chuť na tento druh tvoření.
Zvu vás tedy na virtuální výstavu dortů někoho, kdo umí vytvořit nejen zajímavé, ale i chutné laskominy.
Moje kamarádka tvoří nádherné dorty. Podle mě je to už umění a stojí tedy za prezentaci.
Fotografie jsou z archivu "sladké sochařky", nejsem moc povedené, protože jsou určeny k dokumentaci a ne prezentaci, ale trochu jsem je upravila, ořezala kuchyň okolo a plechy, tak si myslím, že to ke koukání je.
Moje kamarádka Bára vytváří dorty přímo na přání. Já jsem si nyní objednala narozeninový dort pro vnuka ve tvaru robota, jsem zvědavá, jak se s tím popere. Už jsme měli od ní dort na zakázku vloni pro mého muže. To je to letadlo a autobus, ale to už zde na blogu bylo.
Tak už konečně pojďme na tu výstavu.













Doufám, že jste se kochali se mnou. 
Na ozdobu dortu je použit marcipán či fondan a krém je pudinkovomáslový, je lehký a dort chutná skvostně.
Pokud jste na tom se zdobením jako já a máte zvláštní přání a chtěli byste sladké umění, napište, pošlu vám kontakt. 
Samozřejmě dosah je omezen na Mělník a Prahu a okolí.
A já se těším na robota :-)

12 komentářů:

  1. Baví mne ledacos, ale zdobit dorty mne nikdy neoslovilo. Za to moji snachu to začalo bavit. Až jsem překvapená, jak se jí to daří. Jako na Tvých připojených fotkách. Já se tedy do tohoto tvoření pouštět nebudu. :-)
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to máš dobrý, že to máš v rodině :-) Mě do tohohle taky nikdo nedostane, ale o to víc to obdivuji. Hezký zbytek dne. Původně jsem chtěla napsat hezký podvečer, páč je tma jak v pytli :-)

      Vymazat
  2. Dorty jsou parádní. Jen jsem z nich dostala chuť na sladké :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, dobrý večer. Chtěla jsem na facebooku varovat, kdo jste ještě nesnídali... :-) To ale mluví pro ty skvělé dorty.

      Vymazat
  3. Tak to jsme na tom stejně Marti, upeču, ale zdobení mi fakt nejde. Nejraději mám ovocné, případně želatinové, lehké bez máslového krému - ten jsem nikdy neměla v oblibě. Někdo je na to prostě šikovný, jako tvá kamarádka. Muž by si dal, má rád marcipán. Já ani ne, tyhle potahované ráda nemám :o))).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, no nedá se to jíst furt, ale já to ráda dám jako překvapení a chutná mi to. Přijde mi to úžasné, obzvlášť když to neumím :-) Hezký večer.

      Vymazat
  4. Teda ja som na tom rovnako ako ty ... Upečiem dobrú tortu, polejem ju čokoládou a na vrch položím živú ružu ... Naši si už na to zvykli ... Ale tieto malé umelecké diela veľmi obdivujem ... Dnes už cukrári urobia hoci čo ... :) Mojim snom je dostať krásne nazdobenú tortu s poťahovou hmotou ... aj keď tú nejem ... :))))
    Marti, maj sa dobre ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lauro, vidíš, já nedávám ani tu růži :-) Díky za tip. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Mně potahované dorty nechutnají a většinou se mi ani moc nelíbí (bývají na mne moc barevné). Jen obdivuji řemeslnou zručnost - já bych dort nebyla schopná ani slušně potáhnout, natož vytvářet nějaké zdobení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, jsem ráda, že nejsem sama negramotná :-). Ale dorty od Báry mi moc chutnají.

      Vymazat
  6. U nás pekla babička a měla dorty krásné.Nebyly potahovací hmoty(mimochodem co jsem ochutnala ty dnešní kupované jsou blee..nechutnají mi),tak si vyráběla hmotu se sušeného mléka.Růžičky a různé holubičky a postavičky modelovala taky sama.Ale já ty máslové dortíky nemusím.Jen ta hmota od babičky mi chutnala.Dnes peču já,ale jen řezy,nebo různé koláče a buchty. Kamarádce Barunce přeji hodně nápadů na další pečení krásných dortíků.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.