úterý 17. prosince 2019

nový suvenýr

Eurobankovka Mělníka je krásná. Včera se prodávala, podrobnosti najdete v článku, který jsem už včera odeslala do redakce a snad dnes vyjde, níže jej přikládám.
Musím přiznat, že i ve svém věku jsem velmi naivní a důvěřivá. Myslela jsem si původně, že obrovský zájem o tento suvenýr je hlavně sběratelský, ale když se někteří lidé vraceli neúspěšně i třikrát a více, protože bankovka se prodávala po deseti kusech na osobu (což mně teda přišlo dostatečné, koupíte pro sebe a rodinu) a jejich obličeje už byly známé, začala jsem pochybovat o čistě sběratelském zájmu.
My jsme vlastně ani původně neměli záměr nějakou bankovku koupit. Šla jsem do infocentra kvůli článku, ale nakonec nás strhl ten nebývalý zájem a navíc je bankovka krásná, takže jsme jich pár koupili, ale ani jsem nevyužila stanoveného počtu pro jednu osobu a to jsme byli dva. 
Ale koupila jsem v době, když byla fronta jen plná lidí, kteří už měli napěchované kapsy a stáli frontu už po několikáté doufajíc, že ještě nějaké snad ukořistí.



Bankovka je v úplně jiných barvách, než vychází na fotografiích a koukala jsem, že nejen na mých. Barva radnice je do vínové barvy, nikoliv fialové, ale líp to nafotit nejde.
Moje pochybnosti o sběratelském zájmu se potvrdily, když jsem se včera odpoledne dozvěděla, že na Aukru se už bankovky prodávají i víc než za desetinásobek ceny a jsou v aukci, tak se cena ještě může vyšplhat výš. 
Kvůli těmhle ziskuchtivým lidem se pravděpodobně nedostalo na ty, kdo si chtěli koupit třeba jen jednu bankovku a mít ji doma proto, že v Mělníku bydlí a suvenýry skutečně sbírají.
Já bláhová jsem si myslela, že hodnota bankovky se bude zvedat postupně v průběhu času.
Ale podle sebe nemohu soudit tebe. Překupníci s bankovkami už postávali v blízkosti infocentra během prodeje a prodávali bankovky těm méně šťastným anebo spíše těm, kteří chtěli rozšířit svoji "podnikatelskou" zásobu.
Lidé, proboha, je advent, myslete aspoň teď na ostatní a nejen na sebe, tedy spíše na prachy.
Je mi vás fakt líto a mám pro vás svůj vlastní příměr. 
Já takovým lidem říkám "malí" lidé.
A nemyslím vzrůst.




Kvůli mělnické eurobankovce lidé nocovali před informačním centrem
Marta Dušková

V Turistickém informačním centru Mělník byl v pondělí 16. prosince v 9 hodin zahájen prodej mělnické suvenýrové eurobankovky. Již od časných ranních hodin se řadila dlouhá fronta a kolem deváté hodiny dosahovala od informačního centra až k Regionálnímu muzeu Mělník. Někteří zájemci přijížděli zdaleka, například i ze Slovenska už v neděli se židličkami a stolky a před informačním centrem přespali do pondělí.

Eurobankovka byla vydána u příležitosti 745. výročí první dochované zmínky o Mělníku jako městě. Na bankovce je vyobrazena mělnická radnice, která stojí v historickém centru náměstí Míru v místě, kde stávala původně rychta přestavěná na konci 14. století v gotickém slohu. Vzhled bankovky vykazuje design Petra Raista Šťastného.

Koncept Euro Souvenir byl vytvořený v roce 2015 ve Francii ve spolupráci s Národní francouzskou bankou a s povolením Evropské centrály a hlavní záměr je podpora turismu. Společnost Euro Souvenir je výhradním držitelem licence na vydávání těchto suvenýrových eurobankovek v rámci České a slovenské republiky.

Suvenýrovou eurobankovku neplatilo město Mělník, do komisního prodeje v nákladu 5000 kusů ji přijalo Mělnické kulturní centrum, pod které právě turistické informační centrum spadá.

„O eurobankovku byl velký zájem už dávno před zahájením. Lidé nás přemlouvali do telefonu, zda jim můžeme bankovky rezervovat, či poslat poštou, prodat dříve a podobně, takže jsme museli zveřejnit na našich webových stránkách informaci, že žádosti jsou zbytečné. A byli jsme neoblomní i při pondělním prodeji. Bankovka se prodávala skutečně až v pondělí od 9 hodin a dodržovali jsme jasná pravidla deset bankovek na osobu“, vysvětluje vedoucí informačního centra Jitka Nováková.

Někteří zájemci se pokoušeli i několikrát neúspěšně vracet pro bankovky. Eurobankovky byly vydávány od čísla 101, číselnou řadu od 1 do 100 si ponechalo město Mělník.

Nápad na vydání eurobankovky s motivem Mělníka přišel od mělnického kronikáře a zastupitele města Martina Klihavce: „Já jsem sběratel všeho mělnického a věděl jsem, že byla vydána eurobankovka Prahy a Karla Gotta, tak jsem dostal nápad, že by bylo hezké mít eurobankovku Mělníka. Přednesl jsem návrh na radě města a návrh byl schválen. Po Praze jsme vlastně druhým městem, které v Čechách takový suvenýr má“.

Koncept společnosti Euro Souvenir patří aktuálně mezi neprodávanější suvenýry v rámci Evropy.





12 komentářů:

  1. ... lidstvo se zase projevilo :o)...
    Ale je opravdu hezká!
    Marti, měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně a já jsem furt tak naivní, že to poslední chvíle doufá, že to tak není. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Co říct? Vždycky se najde nějaký podnikavec a začne kšeftovat s čímkoli.
    Také bych si koupila bankovku jen na památku. Mělnická eurobankovka je moc pěkná a já jsem se díky Tvému článku dozvěděla o tomto konceptu.
    Přeji pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, teď jsem zajišťovala malou opravu v článku. Než proběhl schvalovací proces na Mělníku, začali uvažovat o bankovkách i jiná města. Nechci sem dávat seznam, který jsem dostala, Jihlava tam není, ale můj muž zaslechl ty překupníky: budete taky příští týden v Jihlavě? Tak si zjisti, jestli náhodou taky nemáte tuhle bankovku. Měj pěkný den.

      Vymazat
    2. Marti, děkuji za info, hned to jdu zjistit.R.

      Vymazat
  3. Marti, bankovka je hezká a z takových lidí je mi blivno.Mějte krásné odpoledne.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, i mně. Měj pěkný den a dnes dávám na blog recept, třeba ho využiješ. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, bankovka vypadá moc hezky. Jak tak koukám (čtu), měli by je prodávat oproti občance, 10 ks na osobu.
    Měj hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, občanku po tobě ze zákona smí žádat jen pár určených institucí a turistické centrum to není. Takže občanka se nepřekládala. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Marti, i mně se bankovka líbí. A kšeftaři se bohužel najdou všude :(
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, a já původně myslela, že ty lidi žene sběratelská vášeň ... Měj pěkný den.

      Vymazat
  6. No nevím, jestli bych takovou bankovku chtěla ve své peněžence nosit. Přeci jen to nemá vůbec žádnou hodnotu, zabírá to jen místo. Spíše bych si takový kus vystavila někde v domácnosti v okolí peněz. A nebo ji uložila do trezoru a za pár let ji zkusila prodat.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.