neděle 2. února 2020

filmové okénko

Americké kriminální drama je sice už z roku 2003, ale viděli jsme jej až včera. Přiznám se, že my nejsme moc filmoví fandové, takže do kina téměř nechodíme. Naposledy jsme viděli Bohemian Rhapsody, což je film, který si doma tak neužijete, to je právě film, který patří do kina.
My jsme spíše divadelní fandové, právě kvůli divadlu vycházíme "do ulic". 
Včera jsme si udělali kino v obýváku a mě film podle názvu Zrůda moc teda nelákal. Nechala jsem se přesvědčit od "předskokana", který vždy koukne na kousek filmu na tabletu a pak rozhodne, zda by nás mohl zajímat. Filmy hledá vždy můj muž.
Občas se na blogu zmíním o nějakém filmu, který stál opravdu za to a já si jej pamatuju dlouho. Naposledy jsem se tady myslím zmiňovala o celkem šokujícím filmu s překvapivým závěrem Rituál s Nicholasem Cagem.
Tak dnes malá zmínka o filmu Zrůda, možná jej už i většina z vás viděla. Jak říkám, co se týká filmového umění, máme mezery. Film je podle skutečné události o sériové vražedkyni, prostitutce, která byla odsouzena k smrti za zastřelení šesti mužů na Floridě v letech 1989 až 1990.
Hlavní roli vražedkyně ztvárnila herečka Charlize Theron, která kvůli roli přibrala 15 kilo. Za roli získala spoustu cen včetně Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli a rozhodně zaslouženě.
A možná to byl právě tento úžasný herecký výkon, proč ve mně film nevzbudil hrůzu či děs, jak by se dalo už podle názvu předpokládat.
Necítila jsem k vražedkyni odpor, ale ke svému překvapení spíš jen lítost. Nebudu vám tady popisovat děj filmu, kdo bude chtít, najde ho na netu.
Jen si myslím, že tento film stojí za vidění. Nejsou tam žádné drastické scény, přestože byste je očekávali. Je to psychologické drama, já nemám ráda, když příliš popisné hrůzné obrazy dělají filmové metry.
Je to film, na který se určitě podíváme někdy znovu.
A Charlize Theron jsem ve filmu vůbec nepoznala. Našla jsem na netu srovnání dvou fotek, skutečnost a zrůda.
Můj muž by mohl dělat filmového kritika. Filmy vybrat umí.
Tak zase někdy příště, až mě film zaujme natolik, že o něm budu chtít napsat.

P.S. Všechny fotografie jsem si dovolila stáhnout z netu.


12 komentářů:

  1. Ano, je to - jaké zvolit slovo - prostě film, na který člověk jen tak nezapomene. Viděla jsem ho před pár lety, strhnul mě, stejně jako tebe, Marti. Mám Charlize Theron moc ráda, tahle role je mimořádná a i já si myslím, že si za ni všechna ta ocenění zaslouží.
    Přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ani já jen tak nezapomenu. Měj hezký nový týden.

      Vymazat
  2. Vím o něm, leč neviděla jsem. Asi ale podívám, taky moc nemusím drasťáky, ale pokud to je tak, asi si ho najdu...

    OdpovědětVymazat
  3. Martičko, dříve jsme chodili do kina hodně, nyní už málokdy, mně tam vadí, že je to vždy strašně hlasité a místo, abych se těšila z děje, těším se, až ten kravál skončí, nebo mám takovou smůlu? Doma se dívám na telku pozdě večer a stáhnu zvuk.
    Mávám Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, my máme televizi s internetem a velkou obrazovku, takže si občas stáhneme film a je to zážitek koukat v jednom tahu bez reklam. Měj krásný den.

      Vymazat
  4. Marti, dík za recenzi filmu. My jsme v kině nebyli už ani nepamatuji. Většinou se na filmy dívám v televizi, můj muž raději sleduje sport. Včera jsem se dívala na Město andělů a byla jsem naměkko.
    Měj krásnou i když větrnou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, Město andělů znám už nazpaměť, takže jsem se nedívala. Měj pěkné pondělí, u nás je tma a šeď.

      Vymazat
  5. Tak si myslím, že jsem ten film viděla ale už dávno.Herečku mám moc ráda a je krásná.Marti dobrou noc.Martina

    OdpovědětVymazat
  6. O filmu vím, ale neviděla jsem ho. Taky do kina chodím hodně málo. Kde jsou ty časy, kdy jsem v kině sedávala často :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, no my jsme do kina nikdy moc nechodili, samozřejmě jako mladá a bezdětná jsem chodila často. Pak jsme nahradili kino divadlem. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.