středa 12. února 2020

magický ornamentalismus



Včerejší vernisáž zahájila velmi originální výstavu a vysvětlila mi, co je magický ornamentalismus.
Dopoledne jsem psala dva články z reportáží ze včera, jeden právě k výstavě sem dávám.
A protože už vyšel, můžete se na fotky mladého výtvarníka podívat tady.
Já vám sem dávám pár fotografií velmi originálních děl Jana Hachrana, budoucího lékaře a v přiloženém článku najdete popis jeho tvorby.
V úvodu jsou fotografie dvou malovaných šátků, které byly na výstavě. 
Malíř maluje jen jeden ročně a celkem má čtyři. 
Tohle se mi už do článku nevešlo, i tak je dost dlouhý. 
Některé jeho práce naleznete na janhachran.cz a třeba i krásné manžetové knoflíčky.








Výstava prozradí, co je magický ornamentalismus

Ve Státním okresním archivu v Mělníku otevřela v úterý 11. února vernisáž nevšední a zajímavou výstavu. V archivu vystavuje mladý malíř, výtvarník, ilustrátor a designer Jan Hachran svoje originální obrazy, kresby a grafiky. Ve svých dílech používá svůj vlastní umělecký směr, který nazval magický ornamentalismus.

Vernisáž zahájil svými verši básník Jakub Křelina a úvodní slovo pronesl starosta Mělníka Ctirad Mikeš, který se netajil obdivem k vystaveným obrazům. Ředitel mělnického archivu Dalibor Státník pronesl, že tak originální díla v Mělníku ještě nikdy nebyla.

Sám autor říká, že název magický ornamentalismus je zvolen záměrně tak, aby vystihoval nejen jeho věcnou a vizuální stránku, ale také duchovní a filozofický rozměr. Díky studiu historie, židovsko-křesťanské mystiky, slovanského kulturního dědictví a evropské esoterické tradice vkládá do své tvorby něco nového, krásného, tajemného, něco, co má v sobě mytologický příběh. Jeho dílo je spojené s moderním tiskem, využitím exkluzivních materiálů, a i poctivou tradicí českého řemesla.

„Malování máme v rodině, můj prastrýček, kterému je 93 let, je malíř, ale to vlastně nebyla prapůvodní příčina mojí tvorby. Líbila se mi moje spolužačka a já jsem ji chtěl obrázky oslnit, a tak jsem se vlastně dostal k tomu zlatu a květům, k něčemu, co by mohlo zaujmout. A pak samozřejmě mě vedlo nějaké vnitřní hnutí. Poté jsem se inspiroval především Gustavem Klimtem a Alfonsem Muchou, který ve své tvorbě ornamenty používal. A to mě vlastně nakoplo“, prozrazuje Jan Hachran.

„Technika mojí tvorby je založená na sítotisku. Obrázek se rozdělí na jednotlivé barvy a každá barva se natiskne zvlášť. Obrázek se postupně skládá. Já navíc jako podklad používám zlatou fólii, která je nalepená na kartonu. Na to se tisknou barvy a kde žádnou nedáte, tam prosvítá ta zlatá. Já mám zlato rád“, dodává mladý autor, budoucí lékař.

V Mělníku je to autorova 80. výstava, vystavuje pět let. Studuje posledním rokem medicínu v Praze, a přesto si nachází čas na výtvarnou tvorbu. „Mojí velkou výhodou je asi moje paměť, což je na medicíně důležité, nemusím se tedy učit na zkoušky tak dlouho a zbývá mi čas i na tvorbu. Studuji posledním rokem a pokud mi to vyjde, nastoupím do nemocnice v Ústí nad Labem a dál bych se chtěl věnovat kardiologii“, dodává výtvarník Jan Hachran.

Výstava Jana Hachrana, která je prodejní výstavou, potrvá v okresním archivu do 1. června a rozhodně stojí za shlédnutí.
Marta Dušková



10 komentářů:

  1. Marti, když jsem uviděla první fotografii, tak mě napadl Alfons Mucha a pak jsem si v Tvém článku přečetla, že byl jedním z těch, kteří mladého výtvarníka inspirovaly. Obrázky jsou opravdu nevšední. Děkuji za reportáž z výstavy.
    Měj pěkné odpoledne. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano ta inspirace Muchou je vidět hned. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Chodila bych a dívala se. Určitě je na co.
    Hezký večer!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano je to hezký, i když na mě dost barevné, ale rozhodně je to umění. Měj pěkný čtvrtek.

      Vymazat
  3. Marti, krásná výstava.Přeji hezký večer.Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, výstava je určitě zajímavá, byť na mne už jsou některé obrázky moc ... - ornamentální :D. Prostě - některé se mi líbí víc a některé míň. Ale zajímavé jsou
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, souhlasím, i na mě to v některých případech bylo moc a domů bych si asi nevybrala, ale rozhodně je to umění a návštěvníci kupovali již při vernisáži. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Marti, děkuji za reportáž! Není to první lékař, který se věnuje malbě, kresbě... Relax je prostě potřeba.
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano, taky jsem si to uvědomila. Jen jsem si říkala, jak to zvládá při jistě náročném studiu. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.