čtvrtek 13. února 2020

něco nového o ježkovi



Na Foglarovi, Rychlých Šípech a ježkovi v kleci jsem vyrůstala. V uvolněných 60. letech minulého století začaly vycházet sešity a knihy a můj táta mi je kupoval. Dlouho jsem toužila po svém vlastním ježkovi v kleci.
A v úterý jsem jich v knihovně viděla spoustu. Původně jsem si nemyslela, že budu dávat na blog tento příspěvek z herního odpoledne v mělnické knihovně. Ale díky reportážím se člověk setkává se zajímavými lidmi a dozví se věci, o kterých nevěděl a které mají třeba i přesah přes náš region.
V úterý jsem se setkala s mistrem světa ve vyndavání ježka v kleci, aniž jsem vůbec o nějakém takovém mistrovství věděla a ono se pořádá již několik let. Povídání bylo moc zajímavé a já sem dávám koncept svého článku, který pravděpodobně dnes vyjde.
Při herním odpoledni s názvem Hry a hlavolamy jsem fotila děti i mistra, takže sem fotky nemohu dát. Tak jen pro ilustraci pár výřezů.






Městskou knihovnu ovládl Jaroslav Foglar a ježek v kleci

Herní odpoledne v Městské knihovně Mělník s názvem Hry a hlavolamy patřilo v úterý 11. února právě hrám a hlavolamům. Odpolednem děti provedl mistr světa roku 2019 ve vyjímání ježka z klece Vojtěch Bursa. Mistrovství pořádalo Sdružení přátel Jaroslava Foglara na holešovickém Výstavišti v Praze v rámci Veletrhu knih a byl to memoriál Jana Tleskače. Rekordním časem čtyři vteřiny zvítězil právě Vojtěch Bursa z Mělníka.

Odpoledne v knihovně se neslo ve znamení Rychlých šípů a spisovatele Jaroslava Foglara a děti si mohly vyzkoušet vyndání ježka z klece a zároveň se dozvědět spoustu nového o spisovateli Jaroslavu Foglarovi. Herní odpoledne bylo doprovodným programem k výstavě Pocta Rychlým šípům, kterou je možné shlédnout v galerii Ve Věži do neděle 22. března. Do her se zapojily s nadšením nejen děti, ale i ředitelka městské knihovny Hana Lumpeová.

Vojtěch Bursa, jehož skautská přezdívka je Zpravodaj, prozrazuje: „Na ježkovi v kleci jsem vyrůstal, takže mě provází celý život, je to moje srdeční záležitost. Od mala jsem byl aktivním členem Přátel Jaroslava Foglara, s nimi jsem jezdil i na tábory a mám tam plno přátel. Dnes působím jako skaut ve 48. oddílu skautingu Jestřábů v Praze. Tento skautský klub navštěvoval i Jaroslav Foglar a odtud má vlastně svoji přezdívku Jestřáb“.

Mistra světa doplňuje: „Na dnešní workshop s dětmi jsem si přinesl na ukázku vlastní výrobu, vykovaného ježka v kleci. Jsem mimo jiné i uměleckým kovářem a dnes jsem přinesl i cenu, putovní pohár, který jsem získal právě za první místo na mistrovství světa na Memoriálu Jana Tleskače, který se pořádá každý rok již několik let. Mým snem po základní škole bylo stát se uměleckým kovářem. V Roudnici nad Labem, kam jsem se hlásil, však tento obor neotevřeli. Takže jsem vystudoval v Mělníku elektrotechniku. Ale Základní umělecká škola ve Mšeně pořádá kurzy uměleckého kovářství pro děti a dospělé a před čtyřmi roky jsem dostal k Vánocům jako dárek kurz a tenkrát mě to hodně nadchlo. Nakonec jsem se dostal do dílny uměleckého kováře a tam jsem naučil řemeslo v praxi. V Praze v uměleckořemeslné škole jsem chodil na teorii a absolvoval jsem zkoušky, takže je ze mě umělecký kovář a pasíř".

Vojtěcha Bursu, kterému je 26 let, ale živí strojařina, je elektrotechnik. Umělecké kovářství je jeho velkým koníčkem a na velkém ježkovi v kleci je jeho nadšení a zvládnutí řemesla znát.
Marta Dušková

11 komentářů:

  1. Jako dítko dvou skautů, a jako "adoptivní" neteř dalších čtyř skautských manželských párů jsem nemohla vyrůstat na ničem jiném než na Foglarovi (a Vernovi, díky dědovi) Měla jsem všechny knihy, které byly po určité období možno sehnat, a měla jsem i díky mému biootci sešity s Rychlými šípy a později díky ABC i další jejich kreslené příběhy. Mí "adoptivní" bratranci měli samozřejmě ježky v kleci, ale já nikdy! nepropadla ani touze ho mít, a ani věčnému ježkovu vyndavání a zandavání. Prostě na hlavolamy a jim podobné hříčky nemám ani jednu buňku. A tak i když jsem si mohla tisíckrát předčítat návod z knihy, nikdy jsem nepoznala který otvor je větší a který osten delší či kratší.:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, i já přečetla tenkrát všechny Foglarovky, které vyšly. Já jsem ježka vyndat uměla, ale teď jsem to raději veřejně nezkoušela.

      Vymazat
  2. Zajímavá akce, děti si určitě vyprávění o Jaroslavu Foglarovi užily, obzvlášť, když si mohly vyzkoušet vyndat ježka z klece. Přiznám se, že jako malá jsem Foglarovy knihy nečetla, ale můj muž ano a díky jemu je máme v knihovně. Až bude vnouček větší tak si je bude moct přečíst. Na skládání různých hlavolamů je moc dobrý můj muž, jeho tatínek dokonce jeden hlavolam vyrobil. Ježka v kleci také máme.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem úplný protipól Vendy, Foglar šel úplně mimo mne. Asi skutečně záleží, kde a s kým dítě vyrůstá.
    Dnes už to nedoženu, ale moc se mi líbí tyto aktivity, které odkaz nenechají zemřít a šíří ho dál. A tak to má být.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, to já s Foglarem žila. Každý jsme to měli jinak. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Jé foglarovky, ježek v kleci... taky pro mne vzpomínka na dětství. V té krátké chvíli, kdy zas vycházel, jsem byla přesně ve věku, kdy jsem tyhle příběhy milovala, zakládaly jsme s holkama klub podle Kroniky ztracené stopy, lovily bobříky....

    OdpovědětVymazat
  5. Musím říct, že i mě Foglar v dětství minul, nebo spíš já minula jeho.
    Ale takováhle akce v knihovně, to je opravdu parádní počin.
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. If you're looking to lose kilograms then you absolutely have to start using this totally brand new personalized keto meal plan.

    To create this keto diet service, certified nutritionists, personal trainers, and cooks have joined together to develop keto meal plans that are efficient, convenient, cost-efficient, and delightful.

    From their launch in January 2019, hundreds of clients have already completely transformed their figure and well-being with the benefits a good keto meal plan can provide.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover eight scientifically-confirmed ones offered by the keto meal plan.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.