sobota 30. května 2020

netřesk známá neznámá


No, pro mě donedávna velká neznámá. Osobně jsem se s nimi setkala vlastně až teď. Nikdy jsme je neměli.
A důvodem, proč najednou máme, je náš problém jménem terasa. Asi se divíte, proč problém. Musím tedy vysvětlit, snad se mi to povede ve zkratce. A vysvětlím tím pádem netřesky.
V průběhu našeho společného života s mým mužem jsme si snili jednou o balkónu, jednou o terase, či jsme měli pocit, že by se nám hodila garáž, a taky jsme snili o nějakém vlastním domě. Tak ten jsme měli dvakrát. A my sníme rádi.
A když jsme kupovali poslední dům, ve kterém rádi bydlíme, pán bůh se už naštval a řekl pobočníkovi andělu:
prosím tě, hoď jim tam všechno, co si přáli, ať už neotravují!
A tak máme velký dům, zahradu, dvůr, garáž, u ložnice balkón a tu zmiňovanou obrovskou terasu. Něco naprosto zbytečně. Na balkón chodím jen zalévat truhlíky anebo jako letos fotit masopustní průvod. Terasa je úplně zbytečná, páč máme u domu zahradu, tak proč si sedat na terasu. Zpočátku jsme jí chtěli dát nějaký smysl. Nakoupilo se sedm velkých květináčů a první roky se i vysazovaly, ale nic tam nevydrželo, protože je tam v létě pekelné vedro a navíc studna je dole. No a před víc než třemi lety přišel můj úraz a terasu jsme úplně odepsali. Můj muž chodil ještě do práce a já sama sotva zvládala zahradu a velký dům. 
Teprve vloni mě začala nevyužitá terasa rozčilovat a začaly naše dlouhé debaty. Přece sakra musí být něco, co tam vydrží a bude mít ta terasa nějaký smysl. Můj nápad na zimní zahradu jsme museli zamítnout z finančních důvodů. Vzhledem k tomu, že dům je trochu atypický, musel by návrh dělat architekt, aby se ráz vily, jak se našemu domu v obci říká prý odjakživa, nenarušil a to už nehovořím o realizaci nápadu. No na to prostě není.
Letos v karanténě jsme se opět vrátili k naší debatě o naprosto zbytečné terase. Jo jo, někdy by si člověk měl dát pozor na to, co si přeje...
V dubnu mého muže napadlo zkusit do těch květináčů břízy. Je to jako plevel a jedna nám tam z dlaždic sama vyrůstá a je skoro větší než já. 
Jako myslíš proboha stromy?! No nicméně semínko bylo zaseto a já šla hledat břízy. Do květináčů zakrslé. Už jsou za pomoci naší Terezy zasazeny. No a když byl základ dán a Tereza pomáhala opravit plot, už to šlo ráz na ráz. Začala jsem hledat stojánek na květiny a hledala mrazuvzdorné a nenáročné "ozdoby" do květináčů, které vydrží naši péči a pekelné horko. A tak jsou tam netřesky.
Mami, mně vadilo, že není terasa využitá, já tu klidně budu sedávat. No už vidím jak neseme do patra kafe, chtělo by to výtah😁
Nakonec na terase přibude ještě pískoviště, které musela Tereza kvůli kočkám na terase zlikvidovat, protože si z toho udělaly toaletu. No jsem zvědavá na naši Justýnu. Když šla se mnou po letech na terasu, bylo na ní vidět ten údiv: tohle tady je taky moje??? 
Ale to jsi mi nikdy neřekla!!! a hodinu si tam vše značkovala čumáčkem. 
No ještě přibude domeček pro děti, který se už v Praze na terasu nevejde. A začala jsem řešit ještě sezení i přes námitky mého muže, proboha kdo tam bude sedět v těch vedrech?! Tys zapomněl, že není jen léto, ale i jaro a podzim, a uvidíš, že si tam děti budou hrát. A na zahradu už se nic nevejde. 
Děti, sotva se dozvěděly o pískovišti, už škemraly, škoda že už na terase není.
No ještě není moc co ukázat z terasy. Ono se to časem vyloupne. Už ji ale nesmím zase "zasklít".
Ježíši, psala jsem, že to bude ve zkratce. No nějak se mi to vymklo a možná se vám to ani nebude chtít číst.
A protože nákup netřesků má svůj malý příběh a možná se vám líbí plechové truhlíčky, tak bude pokračování. Sem už si nic netroufám připisovat.
Mějte pěknou sobotu a do zítra ještě hrajeme.

P.S. Sadila jsem po dešti, tak bylo vše upatlané včetně mě i Justýny.








14 komentářů:

  1. Tvůj příběh o terase se mi moc líbí. Myslím, že jste našli hezké využití, budou tam rostliny, děti si budou hrát a vy dospělí si posedíte u kávy. Už to vidím.
    Netřesky se mi líbí, hezky pokvetou a ty plechové truhlíky jsou parádní.
    Měj krásnou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Netřesky jsou velice nenáročné a dekorativní rostlinky, snesou hodně. Mám jich stovky a ony se mi odměňují bohatými květními stvoly, mám po celé zahradě zase nasazeno do květu.
    Mám celodenní úpal, pustila jsem se do opuncií a zimuvzdorných kaktusů, to jsou rostliny budoucnosti v našich končinách.
    Zahradám a zahradníčkům zdar !!!

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky jste to vymysleli. Netřesky jsou nenáročné a většina druhů se rychle rozrůstá. Já je mám na hřbitově, kde je taky velký úpal, vysázené do úhledného tvaru. Každý druhý rok jich několik kbelíků rozdám, jak se rozrostou. Uvidíš, za chvíli jich budete mít plnou zahradu.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, netřesky jsou dobrá volba - ty přežijou i mou péči, takže vlastně všechno :).
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, netřeskům se na terase bude dařit a až rozkvetou..., mají zajímavé vysoké květy. Vy máte terasu v mezipatře? Protože u nás je hodně využívaná, ale máme ji u domu, rovnou z obýváku a z ní do zahrady. Jsem zvědavá, na další fotky. Květináče jsou parádní.
    Hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, opatřila jsi netřeskům moc pěkné bydlení. Tak ať se jim daří.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. To je krása! Mam rada netresk. Já ho předloni nasazela do manzelovych starých pracovních bot. Kupodivu přežil a je tam dodnes. :D
    Pěkný víkend, Sabi

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, my máme terasy dvě. Obě přístupné z obýváku a zahrady. Menší je zasklená, funguje celoročně pro květiny, na jaře jako skleník a o Vánocích je tam stromek. Druhá terasa je na jih a je opatřená pergolou a pruhy látky na zastínění. Jsou tam krásné snídaně s pohledem do zahrady. Pro mne jsou terasy rozšířením obýváku. Na Tvé terase se bude určitě netřeskům dobře dařit. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Netřesky miluji a ještě rozchodníky. Všeobecně, jakýkoliv sukulent mě potěší. Nenáročné a krásné rostliny a když vykvetou, jsou okouzlující. Jen mě je letos napadla nějaká potvora, tak se nevyhnu postřiku.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, netřesky osázeli známí střechu dvougaráže a vypadá překrásně.Já teda na skalničky nejsem, ale několik jich taky máme.Hezký večer Martina

    OdpovědětVymazat
  11. My jsme naštěstí balkon a terasu v patře zamítli už ve fázi projektu, takže ji máme jen mezi kuchyní a obyvákem. A využíváme ji od dubna do konce října. Netřesky jsou super volba, kdybys jim chtěla kamarády, tak se mi osvědčily kosmatce. Sice mám jen jeden druh růžově kvetoucí, ale úplně mi zarůstají takový jižní svážek. Květináčky jsou krásné, odkud je máš? Líbil by se mi jako dárek pro babičku. J.

    OdpovědětVymazat
  12. Marti, chápu, na jaře a na podzim ji budete rádi užívat. netřesky mám moc ráda, dávám je všude tam, kde nic nepřežije. A ty tvé škopíčky s nimi budu velkou ozdobou.
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj holky, díky za vaše komentáře. Většinou jsem na ně odpověděla v dnešním příspěvku. Jen ještě poznámka, koupila jsem netřesky, které se rozmnožují hodně a některé vůbec a kvetou to výšky. Nemíním osazovat celou zahradu. V současné době je i na hraní, takže není místo. Mějte krásnou neděli. U nás je dnes ve znamení oslavy.

    OdpovědětVymazat
  14. Máš to moc pěkné a ty truhlíčky jsou krásné. Tak ať ti to krásně roste. netřesky nejsou nijak náročné na pěstování a docela dobře se rozrůstají. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.