úterý 19. května 2020

"niternosti"

foto Tereza Veselá

Festival Sněz tu žábu skončil v neděli, tak ahoj zase za rok. 
On line vysílání bylo rozhodně jiné, než když jedete do Prahy a jste trochu na chvíli součástí festivalu a nasajete tu atmosféru.
Mně se povedlo sledovat na živo Lindino představení Niternosti, původně jsem myslela, že se podívám jen na kousek a zbytek shlédnu s mým mužem ze záznamu, ale nepovedlo se. 
Děti ne děti, nemohla jsem se odtrhnout a sledovala celou hodinu a občas bylo představení přerušováno výkřiky babííí, babííí, ale děda se postaral.
Včera sledoval děda ze záznamu a celou hodinu ani nedutal. 
Některá představení z festivalu můžete v záznamu shlédnout ještě do konce tohoto týdne.
Dávám sem odkaz právě na Niternosti. Představení můžete shlédnout tady přes facebook a nepotřebujete mít vlastní facebook, můj muž ho taky nemá. 
Nápis Za chvíli budeme pokračovat není důležitý, představení začíná po dvou minutách. 
Všechny fotografie na blogu jsou z představení a autorkou je ségra Lindy Tereza Veselá, fotografka festivalu.
Na některých fotkách vidíte i Lindu, která je v pohybu během celého představení. Jedná se o příběhy sedmi žen a scéna se připravuje za pochodu, při on line vysílání to ani jinak nejde, a mezitím vždy hraje na housle herečka v masce.
Více si můžete přečíst v Divadelních novinách
Já si sem odkládám jen část z článku.
Mějte pěkné úterý ať už s kulturou nebo bez. 
Já dneska jedu dělat reportáž z výstavy, pokud tedy klapne dohodnuté setkání s malířkou.







O zachycení vnitřních proudů se pokusila francouzská dramatička Mélissa Bertrand ve svém dramatu Niternosti, který na festivalu Sněz tu žábu uvedla Linda Dušková, v českém překladu Natálie Preslové.


Dušková si s textem vyhrála, což je znatelné především na herecké práci Anežky Rusevové, která osobitě ztvární všech sedm niterností – od bláznivé slečny, která se chce stát žirafou, přes sklerotickou stařenku, zdeptanou matku, až po ženu zničenou životem či herečku toužící stát se kouzelnicí. Každá role, kterou ztvární je nádherně odstíněná a Dušková tomu dopomáhá jednak decentní proměnou scénografie a různými úhly zachycené kamerou, ale také světelným designem. Podstatnou funkci má i hudební doprovod Markéty Labusové, která (ztvárňuje mlčící dívku v jedné z niterností) svým hudebním doprovodem umocňuje hořkou tragičnost a melancholičnost jednotlivých duševních proměn.
Spojení Bertrand/Dušková/Preslová s hereckým výkonem Rusevové je skvěle zkomponovanou podívanou, která dojímá, pobaví a především vtáhne. Ačkoliv se jedná pouze o záznam, způsob, kterým je tato francouzská předloha zpracována pronikne skrz čočku kamery do každého obýváku. Důležité ale je, aby divák dokázal přistoupit na atypičnost textu, kterým jsou myšlenkové pochody neobvyklých lidí, protože teprve po tom začíná ta pravá niternost.
Experimentální prostor NoD, Praha – Mélissa Bertrand: NiternostiRežie: Linda Dušková, živá hudba: Markéta Labusová, překlad: Natálie Preslová. Hrají: Anežka Rusevová. Na festivalu Sněz tu žábu 16. 5. 2020.

12 komentářů:

  1. To je velice zajímavé Marti. Až se pokazí počasí, tak si najdu chvilku a na představení Niternosti se určitě podívám. Děkuji za tu možnost vidět. práci Tvé šikovné dcery a jejich kolegů. Přeji krásné májové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, podívej se a snad tě to zaujme. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Marti, já se na to v sobotu dívala a líbilo se mi to. Musím uznat, že máš báječné dcery.👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to jsi mě překvapila, že jsi se dívala na živo. Mám radost, že se ti líbilo. A máme i báječného a šikovného syna programátora, ale jeho práci neumím prezentovat :-)

      Vymazat
  3. Marti, určitě se podívám, ráda se seznámím s prací Tvé dcery.
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, tobě by se to mohlo líbit, jak tě znám. Měj pěkný den.

      Vymazat
    2. Marti, hned včera jsem se podívala a líbilo se mi to. Anežku Rusevovou mám ráda a ráda jsem poznala i Markétu Labusovou. Přiznám se, že moderní divadelní umění neznám, ale toto ztvárnění mě zaujalo a líbilo se mi. Vyřiď dceři poděkování za její práci, v této době určitě není jednoduchá.

      Vymazat
    3. Růži, to mám radost. Včera jsem Lindě vyřídila tvůj vzkaz a moc ji to potěšilo. V sobotu snad přijede a já ji uvidím po delší době.

      Vymazat
  4. Gratuluji k úžasným dcerám! Organizovat cokoli je náročné, a letos, ani nenacházím to správné slovo...
    Tahle zkušenosti je pro divadelník snad první a poslední.
    Marti, přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, musím tady připomenout, že máme i úžasného syna, jen jeho práci není možné prezentovat a gratulovat možná není k čemu. Jsem ráda, že všichni dělají, co je baví, ať je to cokoliv. Já moc nerozlišuju profese. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.