úterý 5. května 2020

ono to není dogma...?


A ono to pořekadlo, čím blbější sedlák tím větší brambory, fakt neplatí vždy.
Už jsem tady o nás, kozel zahradníkem, několikrát psala. Prozradila jsem i to, jak jsme zalévali dva měsíce plevel, páč jsme si mysleli, že roste to, co jsme zasadili. A kdybychom to samé neobjevili na druhé straně domu na dvoře, zalévali bychom asi dodnes.
A když už jsem zmínila ty brambory, vzpomněla jsem si na naše první bydlení a našeho souseda. Bydleli jsme tenkrát ve vile, která snad patřila kdysi Háchovi a k tomu jsme měli i díl z velké zahrady.
Jednou koukáme a soused má velký klacek či spíše kůl a kladivo. 
Do kůlu buší a snaží se udělat do tvrdé země důlky.
Co děláš? No sázím brambory...
Ale to musíš tu půdu připravit, zrýt a tak.
No to určitě, s tím se teda dělat nebudu a pokračuje dál.
Jo a ty brambory mu fakt vyrostly.
Tak dnes malá inventura naší péče nepéče.
Na úrodě třešní nemáme pražádnou zásluhu. 
V době sucha se jen zalévá ze studny a na podzim ji trochu ostříhám podle "kastrolu".
A jakou máme každý rok úrodu, většina z vás ví.







Trochu větší péči věnuji naší malé hrušni, kterou máme třetím rokem. Teda trochu větší péči, vloni jsem ji hodně ostříhala, protože měla celkem velkou úrodu a polámaly se jí pod tíhou větve.
A vypadá to, že pod mým radikálním zásahem snad nedoznala újmy.




Maliny nám odešly po šesti letech a nevíme proč, možná ta horka. Vloni jsme zasadili nové, ještě nerodily, tak se uvidíte letos. 
Už se na nich ale trochu něco směje.



A teď se konečně dostávám k záhadě, která popírá to pravidlo v úvodu. 
Vloni jsme zasadili tři truhlíky s jahodami. Rodily do podzimu celkem dost na to, že to byl první rok. O ně jsme fakt pečovali, můj muž je i zpočátku hnojil a rodily docela dlouho. 
Ale teď se podívejte, jak vypadají letos. Každý truhlík jiný. 
Jeden je krásně rozrostlý a už se začínají zelenat malé jahůdečky. 
Druhý přežil z půlky a už taky kvete. 
Ve třetím není nic, kromě plevele. A já se ptám proč. 
Stejné podmínky, stejná péče, stejný druh, vše zakoupeno u odborníků v Jahodárně Vraňany a takový rozdíl.
No budeme muset dojet pro novou sadbu.
Mějte pěkné úterý.

P.S. Jo málem bych zapomněla, Růži, díky za připomenutí a tvůj zájem. My jsme nežili ani ve strachu a ani v obavách, takže už jsem to od sebe odbouchla a zapomněla. Teprve včera jsem se dozvěděla výsledky testů. Podezření lékařky se nepotvrdilo. Testy byly negativní, jen teda nevíme, co jsme to oba měli za hrůzu. A nechci se tady rouhat, ale oba jsme si už přáli jiný výsledek. Standardně už třicet let, když něco už chytíme, trvá to jeden den a ne deset. Nás spíš potkávají jiné větší nehody.






25 komentářů:

  1. Marti, s tím sousedem jsi mě dostala, málem mi zaskočilo(snídám). S jahodami bohužel neporadím, jsem stejný zahradník jako ty, však víš. Sousedka pěstuje jahody na balkoně, kde měla truhlíky přes zimu nevím, ale teď je má na chodbě a pěkně jí kvetou. Snacha také letos kupovala nové sazenice jahod a ty loňské už jim kvetou. Děti budou mít co zobat.
    Jsem ráda, že jste oba v pořádku a docela chápu, že jste to po tolika dnech marodění chtěli mít za sebou, myslím koronu.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, tak to jsem ráda,že jste vpořádku.Nechtěla jsem se ptát a čekala až sama napíšeš.My jahody loni zrušili, protože nám je pořád něco žralo.Tak se mějte .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, my jsme je zasadili jen pro vnoučata, protože si rádi ovoce přímo trhají. Jinak samozřejmě kupuje. Tyhle byly míněny jen pro potěchu. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Marti,jeden a půl truhlíku je taky dobrý výsledek. Asi je to s jahodami jako s některými sourozeneckými dvojicemi - stejní rodiče, stejná výchova a diametrálně jiný přístup k některými věcem :)
    Měj se krásně a ať se vám korona nadále vyhýbá...

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, s tím sousedem jsem se pobavila. S jahodami Ti bohužel neporadím, mám je na záhonku a taky se jich na jedné straně několik ztratilo . Na podzim dosadím nové.
    Měj se krásně a přeji hodně zdravíčka.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, jahody v truhlíku pěstuju už spoustu let. Mívali jsme jahodovou pyramidu, zahrada je nevelká, takže to bylo jedno z řešení, jak uzpůsobit prostor pro sázení. Pak jsem v Litoměřicích narazila na stáleplodící převislé jahody a bylo rozhodnuto. Ze tří původních rostlin v malém truhlíčku máme dnes truhlíků osm, plus něco květináčů. Sadbu si už dělám několik let sama, na podzim zakládáme truhlíky do záhonů po jiřinách a rajčatech, včetně kelímků s novými sazenicemi. Včera jsem nahrazovala staré jahody novými. Nejsem zemědělec, bývala jsem odborný ekonom. Zahradu jsem začala milovat až v dospělosti, v mládí to byl pro mně vyloženě trest. Dnes je to úžasný relax, i když jsem někdy strhaná jako borůvka. Stromy už nemáme, ale keře stříhám od oka. Bývalý soused, který byl opravdu zahradník a pracoval v Sempře, byl ze mně na prášky. Během zimy mi také několik květináčů s jahodami odešlo. Zemina byla přemokřená a z květináčů neodtékala. Manžel je "poupravil" vrtačkou.
    Jinak, jsem moc ráda, že testy dopadly negativně. V neděli je absolvovala vnučka se snachou, od včerejška jsou v Motole, Bětušce dnes operovali mandle (nevím zda nosní či krční). Ve tři se probudila, prý jí to bolí. Ale operace prý proběhla v pohodě. Malá mi v něděli hlásila: "Babi, já jsem u toho brečela jako malá kráva." I snacha říkala, že to vyšetření nebylo vůbec příjemné.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, s dětmi je fakt zábava, pobavila jsem se, hlavně ať ji už nic nebolí. No, my jsme dali jahody hlavně pro vnoučata, pro radost, protože si na zahradě rádi trhají do pusy. A když odešly maliny, furt jsem poslouchala, kdy budou nové, tak jsme zkusili ty jahody a radost to udělalo. Měj pěkné dny.

      Vymazat
    2. Marti, děkuji za Bětku. :-D Dnes je po vizitě pustili domů, vyndávali jí nosní mandli. Když jsem jí viděla, tak vypadala celkem v pohodě, i když to prý ještě bolí. Ty jahody také pěstuji hlavně pro vnoučata, stejně tak i borůvky a další drobné ovoce.
      Měj hezký den.

      Vymazat
  6. Tak dneska jsem se upřímně zasmála. Jsem ráda, ze nejsme takoví sikulove s mým mužem sami. Broskev už třetím rokem stojí zcela holá- nepřežila můj pokus o ostrihani, meruňky nám letos bohužel zmrzly. Můj muž zalévá vše, co je zelené, takže i plevel. A když se mu to zda moc bujné, vezme to krovinakem. Před par lety jsem čtyřikrát sazela dýně. Co nesezrali slimaci, to muž posekal. :D
    Přeji až vše pěkně roste!
    Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, jsem ráda, že jsem tě rozesmála. A jako by jsi psala v komentáři o nás :-) Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Marti, máte pěkně zaděláno na úrodu. Taky mám jahody v truhlíku. Zjara vypadají všelijak, ale pak se pěkně zazelenají. Neuschly Ti?
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, všechny truhlíky byly celou zimu venku za stejných podmínek, tak fakt nevím. Měj pěkný den.

      Vymazat
  8. Měla jsem jahody na balkoně v truhlíku pár let, celkem plodily a pak už jen kvetly :o)
    Tak ať se na zahrádce daří.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, nám letos koupené a zasazené jahody z poloviny pomrzly, ty loňské trošku kvetou, ale žádná velká úroda to asi nebude. Stejně si budu muset nějaké větší množství dojet nasbírat. :o) A ty tvé jahody v truhlících také nechápu, proč některé jdou a některé ne.
    Měj hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, jak jsem už psala v komentářích výše, u těch jahod nejde moc o úrodu, ale o radost dětí něco si samy utrhnout. Jinak jahody kupujeme. Měj pěkný den.

      Vymazat
  10. Marti jsem ráda, že vám testy dopadly dobře. Já letos poprvé jahody nemám. Loni jsem je musela zrušit, protože se do nich dál drátovec. Zahradnické mi řekla, že je musím vykopat a spálit a pár let na zahradu žádné jahody nedávat, dokud larvy nevymrznou a nezmizí docela. Se zahradou letos končím. Už na ni nemám dost sil a nervů. Nemáme totiž zahradu sami, ale v pronájmu napolovic se sousedy. jsou problémy hlavně s vodou. To je ale složitější a nechci to tu rozepisovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to my máme naopak jahody poprvé po dlouhé době, měli jsme je, ale v zemi, když byly naše děti malé. Někdy je lepší něčeho se vzdát, když to nemá být pro radost. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  11. No, jsem moc ráda, že jste negativní!
    A jahody, ty co jsem si koupila od "odborníků" asi před 3 lety neplodily skoro vůbec, tak jsem na ně trochu zanevřela a doufám, že budou ke koupi košíky plné zralých červených plodů...
    Marti, užij si hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jak píšu v komentářích výše, jahody jsme dali jen pro radost dětem, aby si mohly utrhnout. O úrodu se v žádném případě nejedná a jahody kupujeme. Měj pěkný den.

      Vymazat
  12. Kdysi jsem jahody pěstovala, ale už ne.Vy máte ještě malá vnoučata, takže je mi jasné, že je máte pro jejich radost. Třeba se do toho jednoho truhlíku dostal nějaký vetřelec.
    Těžko říci.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my už právě nepěstujeme nic jako dřív. Brambory, zeleninu atd. Ty jahody jsou výjimka. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.