středa 20. května 2020

posbírané 10



Nezapomněla jsem, i když to tak možná už vypadá. Vtipy už mám nasbírané víc než týden, jen jsem dala přednost příspěvkům s dětmi. Seriál pokračuje. 
Růži, díky za zásobu vtipů, ještě jsem si je neprohlídla. 
Použiju je pro další díl.
Musím se přiznat. Vtipy si ukládám pod názvem "korona", tak teď korona 10.
V poslední době už mě otravuje, jak se každý bez dalších znalostí vyjadřuje k tomu, že roušky jsou naprosto na nic. Nemám vůbec ráda rychlé soudy jen tak z placu bez hlubšího zamyšlení či nějaké zkušenosti. A zrovna tady myslím, že stačí selský rozum.
Jistě nechrání stoprocentně, ale bez účinku určitě nejsou. 
Hlavně se k tomu pořád někde vyjadřují lidé, kteří jsou se vším raz dva hotoví. 
Minulý týden jsem narazila na rozhovor, kde můj bývalý lékař a porodník u druhého porodu Bohuslav Svoboda hovoří na toto téma naprosto věcně, srozumitelně a bez emocí. 
Článek si můžete přečíst tady.
Kopíruji sem jen část článku.

Pane docente, ani zástupci odborné veřejnosti se nyní neshodují na tom, zda by se měly roušky nosit preventivně i po 25. květnu, kdy má skončit plošná povinnost. Váš názor?
Můj názor je zde relativně vyhraněný. Zaprvé jsem si samozřejmě vědom toho, že jejich funkce není úplně stoprocentní, spíše jsou v rozdílné kvalitě. Ale bezesporu to zabraňuje šíření toho aerosolu z dýchacích cest. Koneckonců celý život jako lékaři operujeme v rouškách právě proto, abychom do rány nenaprskali, aby se nám to zahojilo. Druhý důvod však považuju za možná ještě zásadnější, a sice, že jsou roušky určitý symbol. V praxi to znamená, že to riziko tu v určité podobě přetrvává, a všichni se více hlídají a jsou více ohleduplní.
Jsem navíc přesvědčen, že v okamžiku, kdy je lidé přestanou nosit, tak půjde nejenom o rozvolnění obchodů a tak dále, ale zintenzivní se i kontakt mezi lidmi a na všechno se zapomene. Ať jde o mytí rukou nebo cokoliv dalšího. Celé se to zbortí. Výsledek, který tady je, a sice, že to dopadlo v podstatě dobře, není nic jiného než výsledek těch lidí, s tím, že to všechno respektovali. Když jim tohle nyní sebereme, tak vlastně říkáme: „Žádný problém tu není, dělejte si, co chcete.“
A jdeme na vtipy.
Bavte se, to je důležité. Teď možná víc než kdy jindy.












5 komentářů:

  1. Marti, opět jsem se báječně pobavila. Fóry jsou prostě boží. 👍😀👍
    Slova docenta Svobody jsou pravdivá. Už teď je vidět, jak spousta lidí s rozvolňováním kašle na roušky. Také si myslím, že nejsou samospasitelné, ale určitě napomohly tomu, že se to u nás nerozjelo do obřích počtů, potažmo problémů.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, článek s doktorem Svobodou jsem četla. Má rozumné názory. A když se podíváme do asijských zemí, tam jsou roušky běžné, nosí se nejen při nachlazení, ale také se s nimi chrání pro smogu. A to už dlouhé roky.
    Dnešní výběr vtipů se mi líbí. Včera bych tu sekačku brala, brzy ráno jsem vyrazila k holiči. Ovšem nebylo to dost brzy a před kadeřnictvím už stála fronta. Byla jsem sedmá a vypadalo to na dlouhé čekání, to není nic pro mne. Po chvíli jsem to vzdala a šla nakoupit a domů. Neostříhaná, ale udělala jsem si pěknou procházku. Doma jsem vzala do ruky telefon a znovu zkusila moji kadeřnici, světe div se, tentokrát jsem uspěla a jsem objednaná na příští týden, to už vydržím.;-)
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, na vtipy jsem se zase pobavila - u některých víc, u některých míň, jak už to bývá.
    A proti proudu se přiznám, že nošení roušek na otevřených prostranstvích považuji za nesmyslné - akorát funím do hadru, který je vlhký než dojdu půl cesty k metru a nechráním ani sebe ani někoho jiného, protože míjením na dva metry se fakt neohrozíme. Ponechala bych roušky v MHD, která se v Praze už začíná zahušťovat, a do obchodů.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za pobavení i slova pana docenta. Situace je poněkud nepřehledná, ani odborníci se úplně neshodují v tom, jak jaká mají být pravidla. Musím říct, že souhlasím se Stáňou.
    Marti, přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, jen pár slov. Já jsem se zabývala hlavně myšlenkou, zda jsou roušky úplně na nic či nikoliv. Venku je považuji taky za hrůzu a obtěžuje mě to hrozně. Já funím i normálně natož se zakrytou hubou a o focení ani nemluvím. Na druhou stranu uznávám, že při krátkodobých opatřeních není možné zahrnout všechny výjimky, byl by ještě větší chaos. Těším se, že od 25.5. už ji venku nemusím nosit, stejně jsem si ji na volných prostranstvích sundávala. Ale při výstavách a vernisážích to, myslím, budu dodržovat. Mějte pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.