sobota 2. května 2020

posbírané 8

aneb snad brzy zdechne...
Podnadpis jsem si vypůjčila od bioložky Soni Pekové. Článek  s jejími zajímavými postřehy sem dávám hned na úvod dalšího dílu v karanténě.
Cituji aspoň něco málo: 

„Virus je velký aristokrat v tom, jak si vybírá, koho bude infikovat. Například houby jsou promiskuitní, je jim jedno, jestli sednou na psa či člověka. Virus se vyvíjel miliony let v evoluci se svým hostitelem. Přizpůsobil se životu s ním,“ vysvětlila s tím, že se virus fixuje na dané buňky, které pak napadá. Vybírá si tedy hostitele i typ buněk, na které se specializuje.

„Bylo překvapením, že se objevil zhoubný koronavirus s tak divokými vlastnostmi. Navíc původně z netopýrů, což je druh velice vzdálený člověku,“ uvedla vedoucí laboratoře. „Je kolem toho hodně mlhy a mystérií, ale myslím si, že se nakonec ukáže, kde je pravda,“ prohlásila v rozhovoru. „Domnívám se, že jde o uměle vytvořený virus, a ne proto, že by mi to nějak připadalo. Virus se chová divně, nevyvíjí dobrou imunitu, jsou známy případy reinfekce. Má spoustu charakteristik, které jsme dosud v přírodě neviděli,“ doplnila.

Bioložka to má v hlavě srovnané a možná má pravdu, že vir unikl z laboratoří, kde se měl zkoumat lék na AIDS. Jistě tohle by se mohlo stát v každé zemi, ale velká chyba byla mlčet o tom a nechat vlastní lidi cestovat, i když už bylo nebezpečí znát. Ještě v lednu cestovali Číňané všude možně v době jejich velkého svátku, aniž něco věděli. Je pravděpodobné, kdyby přišly informace hned, nemuselo být tolik lidských obětí. Je tady paralela s Černobylem. Teda trochu. Páč tentokrát to zasáhlo celý svět.
Dnes je to vše a koukněte na vtipy. A je to už osmý díl, tedy osmý týden, je možné, že některé vtipy už tady byly, ale já už si to nepamatuji.
Mějte pohodovou a klidnou sobotu.














8 komentářů:

  1. I když jsem Tvoje dva předchozí příspěvky nekomentovala, tak jsem je četla a pokyvovala u nich hlavou.Se Soňou Pekovou jsem si přehrála rozhovor na stejné téma jako článek (přišlo mi to mailem od známého) a bylo to zajímavé.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že pravdu se asi nedozvíme, ale ani bych se nedivila, kdyby virus vznikl v laboratoři.
    Dnešní sbírka vtipů je supr, nasmála jsem se a prodloužila si život(snad).
    Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  3. Článek jsem už četla, zajímavý pohled.
    Děkuji za porci legrace, sranda je prostě potřeba!
    Přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Já viděla rozhovor s nějakým americkým doktorem, který také tvrdil, že virus byl vytvořen uměle. Původně s ním začali experimentovat Američané, ale dostali zákaz. Takže byl předán laboratořím ve Wu-chanu. Zda je to konspirační teorie, či pravda, se asi nedozvíme.
    Vtipy mě pobavily, tak jako pokaždé. V téhle době je každá kapka humoru dobrá.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  5. Jako vždy, konečně trochu srandy, tak potřebné. Ta podprda je super!
    Krásný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj holky, jsem ráda, že nás seriál pořád těší. Je ale čím dál těžší najít něco originálního. No už jsme si asi zvykli, no nechce se mi věřit, že by nám snad docházel humor... Mějte pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  7. Opět super vtípky. U Tebe se mi vždycky zlepší nálada a za to Ti moc děkuji.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.