neděle 31. května 2020

příběh netřesků



Netřesky, o kterých jsem začala psát včera, mají svůj vlastní malý příběh. Letos na mě všude vyskakuje na netu výzva, ať se nebojíme nakupovat živé rostliny na eshopech. No mně to říkat nemusí, já už tak nakupuju asi tři roky.
V zahradnictví nakupujeme samozřejmě i na živo, ale tam nekoupím nic neznámého. Jednak jsem naprosto negramotná v této oblasti a druhak nemá nikdo čas se mi tam věnovat. Obzvlášť když něco chci a nevím co...
Na eshopech je to právě pro blbce jako já. Vše si mohu v klidu prohlédnout a načíst všechny informace a pak se v klidu rozhodnout, zda půjdu do nějakého risku. A mám zatím jen samé dobré zkušenosti. Tedy s těmi nákupy. Občas se mi risk nevyplatí, ale to už je spíš o mně. Letos jsem už takto nakoupila třikrát.
Je pravda, že ty netřesky jsem hledala nejdřív v zahradnictví okolo, která známe. Ale buď to bylo pro ně neznámé anebo v jednom případě vyprodáno. Tak zbývala opět klasika net. Když jsem hledala něco nenáročného a mrazuvzdorného na terasu, po delším hledání jsem narazila na tento web skalničky - sukulenty. No, přesně pro mě, i když skalku neplánuju. Hrabala jsem se v tom a nakonec objednala netřesky, které dorazily po zaplacení obratem. Mezitím jsem začala hledat, do čeho je dám. Chtěla jsem klasické terakotové květináčky či plecháčky a hledala všude v okolí, kde by se daly koupit. Projela jsem nabídku Jysk, Eva, zahradnictví, Pepco, kde ty plecháčky občas měli, mi nafotila kamarádka a ušetřila mi cestu. Nikde nic, všude jen samý plast a ten jsem rozhodně nechtěla. Tak mi nezbylo, než se vrátit ke svému tradičnímu on line nákupu.
Plechových květináčů a truhlíků je všude pravda dost, ale já nebyla ochotná pojmout to jako investici už proto, že jsem věděla, že pro netřesky se musí udělat hned díry, aby voda otékala. Ceny od 350 výše za jeden truhlíček mě teda nenadchly. Ale hledání se vyplatilo.
V Jahodárně Brozany jsem objevila to, co jsem chtěla. Není daleko od nás, tak jsem volala, zda mají truhlíky na skladě, že bychom si přijeli. No to se nepovedlo, měli jich tam málo, na webu jich bylo víc. Tak jsem nakonec musela opět objednat.


Mezitím dorazily netřesky, který mě na živo uchvátily. Dokonce jsem tam měla jeden navíc jako dárek. Když jsem je viděla, litovala jsem, že mě nenapadlo koupit je i do velkého květináče, který máme před vraty venku. Opět nám tam něco odešlo.
Psala jsem dodavateli poděkování za dárek a rovnou jsem se zeptala na radu, co koupit před ta vrata. Očekávala jsem sice odpověď, ale jen strohou, můžete tam dát toto a toto.
Ovšem pan majitel mě úžasnou odpovědí velmi překvapil. Napsal mi: nafoťte mi květináč a i okolí vrat. Překvapená jsem poslechla a poslala fotky. Okamžitě přišly varianty pro sadbu a já tam opět nakoupím. A myslím, že tenhle web, tedy velmi vstřícné chování pana majitele, si trochu propagace na blogu zaslouží. 
S tak profesionálním přístupem se člověk jen tak nesetká.
Tady je jen malý pohled na terasu, která je v prvním patře a vstup je z chodby u koupelny. Zatím není moc co ukázat, ty netřesky na ploše víc než 60 m2 vypadají jako plivnutí do kanálu. Tak jen zasazené břízy. No teda břízy, zatím jsou to břízečky a doufám, že porostou rychle a hlavně, že přežijí.
Mějte pěknou neděli a připomínám, dnes hrajeme naposledy, po té budu losovat.



20 komentářů:

  1. Marti, kytičky jsem na eshopu ještě nekupovala. Je fajn, že jsi našla ten správný s ochotným panem majitelem, který poradí. Terasa má úctyhodný rozměr, je jako náš byt, který má 63 m2.
    Měj pěknou neděli.Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no právě, je obrovská. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  2. Plechové truhlíčky vypadají dobře a cena je taky dobrá. Já myslím, že je dobré tu terasu využít. Netřesky taky mám. Nakoukla jsem na prodejce, které jsi sem dala a myslím,že si něco objednám.
    Tak ať se Tvým rostlinám daří a terasa ať vzkvétá.
    Měj hezkou neděli, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Neboj, pokud jim bude dobře, za pár let se ti tak rozrostou, že ti polezou z květníků jak kaše z hrnečku vař... a pak si je můžeš zasazovat kam se ti zachce....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já se nebojím o ty netřesky, ale o ty břízy... No všechny se mi nerozrostou, koupila jsem půl na půl, takže některé nedělají odnože. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
    2. Jo, a bacha, když netřesk vykvete (to ale je jen v určitých intervalech), tak zhyne. Tak se nelekni, ale také s tím počítej že ti zbude z trsu jak hrom jen pár rostlin.

      Vymazat
    3. Jéé, moc díky, tak to bych se vyděsila určitě. Díky můj zahradní poradci :-)

      Vymazat
    4. A bříze je strom plevelný, dokáže růst i ve starém rozpadlém okapu na baráku v minimu hlíny, nebo ve spáře. O ty bych zas asi takový strach neměla. Tedy pokud to není nějaká spešl odrůda.

      Vymazat
    5. Vendy, psala jsem, že nám vyrůstá bříza právě z dlaždic na terase, vím, že je to plevel. Já koupila nějakou zakrslou odrůdu, o které nic nevím, tak uvidíme.

      Vymazat
  4. Marti, květináčky na netřesky jsou moc pěkné. A netřesky se ti v nich krásně rozrostou. Já ne e-shopech nakupuji málo, protože nejsem přes den doma, nechat si vozit věci do práce je problematické a hlavně nepraktické (jezdím přes půl Prahy), takže vyzvedávání je pak pro mne trochu problém. Výjimkou jsou e-shopy, které nabízejí vyzvednutí na prodejně, kterou mám poblíž a má dlouhou prodejní dobu. Jinak je pro mne praktičtější dojít a koupit.
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, my si většinou necháváme posílat vše do zásilkovny, pokud to jde. Stane se, že taky nejsem zrovna doma a takto máme delší čas na vyzvednutí. Měj pěkný vstup do nového týdne.

      Vymazat
  5. Marti, máš krásné netřesky i truhlíky! Netřesky mám moc ráda :) Přeji Ti hezký den, M.

    OdpovědětVymazat
  6. Koukám, že terasa je v patře, takže chápu, že se využívá málo. Ale až se břízy rozrostou bude to krásné místo k hraní a pití kávy. A netřesky za pár let zaplní květináčky a budou z nich pouštět odnože, to bude nádhera. Klidně bych k nim do květináčů přidala nějaký kamínek.
    Marti, přeji Ti fajn upršenou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, kamínky mám připraveny, jen nestíhám teď dotvářet a tento týden mám nabitý téměř každý den až do soboty. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  7. Netřesků mám několik druhů na zahradě a sázím je i do květináčů. jsou vděčné, neuvadnou, když se nezalijí včas...Některé druhy i krásně kvetou a pokud nejsou v květu jsou krásnou dekorací... Tak Ti přeji, aby Ti vše krásné rostlo k Tvé radosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já jsem si koupila i ty kvetoucí druhy, tak se těším. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  8. Ahoj,
    všechny kytky vypadají moc pěkně a líbí se mi ty květináče. Já jsem tedy na eshopu kytky nikdy nekupovala, vždy chodím do květinářství v centru nebo do velkého zahradnictví na okraji města. Občas si něco koupím v nějakém supermarketu nebo v Ikee. Včera u mě byla mamka a dostala jsem vynadáno. Jestli si prý chci koupit ještě nějakou kytku, tak jedině umělou...
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.