úterý 12. května 2020

"sněz tu žábu"


Každý rok dávám na blog pozvánku na festival francouzského divadla Sněz tu žábu v Praze. Letošní 6. ročník je však něčím výjimečným stejně jako spoustu jiných událostí v této době. 
Nebudu moci do divadla osobně, většinu ročníků jsem navštívila, vloni taky, festival bude on line a já vás tím pádem bez ohledu na vzdálenost od Prahy můžu letos skutečně na festival pozvat. 
Tak, kdo se chcete zúčastnit, máte možnost.
Festival začíná ve čtvrtek 14.5. a potrvá až do neděle. 
Program festivalu najdete tady 
Já se nejvíc těším na sobotu v 19.30 na scénickou video skicu naší Lindy, umělecké ředitelky festivalu, kterou režírovala. 
Na festivalu se opět setkají dvě naše děti. Tereza je dvorní fotografkou festivalu už druhý rok.


SO16KVĚMÉLISSA BERTRAND: NITERNOSTISCÉNICKÁ VIDEO-SKICA19:30Sněz tu žábu:Banket

Sonda do nitra superžen
19:30, přímý přenos z Divadla NoD
Režie: Linda Dušková Hraje: Anežka Rusevová Živá hudba: Markéta Labusová Překlad: Natálie Preslová
Zpovědi deseti různých žen, pohybujících se na hraně psychické rovnováhy. Říká se jim různě, ale ne všechny jsou tak bláznivé, jak se zvenku může zdát. Hysterky. Divnoženy. Mimoňky. Fňukny. Frontin. Lexaurin. Cipralex. Prozac. Nejméně čtvrtina z nás je dobře zná. Nechte se niterně přesvědčit o tom, že duševní zdraví je relativní věc.
S video-úvodem autorky.
Mám to tak od té doby, co umřel Táta. Věděla jsem, že umře. Vždycky to vím, když má někdo umřít. Zbarví se do nějaké zvláštní barvy, do modra nebo do žluta. Pak se mi v noci zdá o tom, že umře, a ráno je skutečně mrtvý. Mám takovou schopnost. Tak to je. Stalo se to už pětkrát. Všechny jsem je viděla. Modré nebo žluté. Pak ten sen. A prásk. Mrtví.“ 

Tady si můžete poslechnout rozhovor s Lindou na rádiu Vltava v pořadu Vizitka, kde se dozvíte i o festivalu. 
Rozhovor je hodinový, takže sem dávám i zkrácený přepis, pokud byste neměli čas či chuť poslouchat.
Snažím se být objektivní a myslím si, že rozhovor je zajímavý.
Mějte pěkné a zdravé úterý a třeba se s někým s vás letos poprvé na festivalu hypoteticky "setkám"


foto Tereza Veselá
Divadelní režisérka Linda Dušková svůj život dělí mezi Českou republiku a Francii, kam před sedmi lety zamířila na umělecký doktorát v oboru režie. V obou zemích umělecky vede dva festivaly – ve Francii divadla českého a v Česku divadla francouzského. I o tom ve Vizitce mluvila s Veronikou Štefanovou.
Francouzština okouzlila Lindu Duškovou už na střední škole. Do Francie se opakovaně vracela, až se tam v jeden moment rozhodla odstěhovat. V současné době se ale musí vyrovnat se zavřenými hranicemi. „Na situaci se snažím hledat alespoň něco pozitivního. Zrovna teď jsem ráda v Praze. Zavřené hranice totiž způsobily, že byl zrušený jeden z mých francouzských projektů. Karanténa mi pomohla uvědomit si, že jsem v té správné zemi.“
Francie Lindě Duškové přesto chybí. „Každý, kdo někdy vycestoval do cizí země s tím, že se tam usadí, mi dá za pravdu, že se ocitne v takzvaném dvojdomově. Když jsem tady, chybí mi Francie, když jsem ve Francii, chybí mi Čechy,“ konstatuje.
Zároveň přiznává, že kromě francouzského jazyka má ráda i francouzskou mentalitu. Francie jako taková jí ale k srdci tolik nepřirostla a stejný je její vztah k hlavnímu městu. „Paříž je příliš saturované město, děje se tam toho každý den opravdu hodně. Jsem hyperaktivní člověk, a když mám příliš mnoho podnětů, nedokážu si odpočinout. To město mi v tomto ohledu připadá trochu nemocné. Proto mám raději Prahu, tady se toho děje tak akorát.“
Linda Dušková se ve Francii tři roky věnovala uměleckému výzkumu v oblasti divadelní režie, který završila doktorátem na Conservatoire Nationale Supérieur d’Art Dramatique. Disertační práci nazvala Image et conscience – Obraz a vědomí. „Tento typ studia a výzkumu je opravdu výjimečný,” vysvětluje. „Funguje to asi tak, jako kdyby se v Praze propojila Filmová i Divadelní akademie múzických umění společně s Akademií výtvarných umění, UMPRUM a Akademie věd. Takové zaměření mi nabízelo řadu příležitostí a inspirace. Mohla jsem zároveň s divadlem studovat fotografii a také režírovat koncert mé kamarádce hudební skladatelce pro bienále v Benátkách.“
Z Francie si Linda Dušková odskočila do USA na Massachusetts Institute of Technology, kde se setkala s roboty šermujícími dřevěnými meči, kteří se učili hrát commedii dell'arte.
Dlouholetý pobyt ve Francii Lindu Duškovou přesvědčil o tom, že stojí za to vztahy mezi českou a francouzskou divadelní kulturou prohlubovat. Činí tak už šest let v rámci projektu Sněz tu žábu, což je festival současného francouzského divadla a dramatiky. Jeho názvem se festivalový tým pokouší rozbourat stereotypy a klišé, v rámci kterých o Francii v Česku smýšlíme.
„České publikum na francouzské divadlo, nebo spíše u nás uváděné francouzské hry, chodí. Ale na trochu jiné, než které sem vozíme my. Jedná se povětšinou o dobře napsaná hry, ale spíše bulvárního charakteru pro komerčně orientované scény. Našim cílem je prezentovat současnou experimentální francouzskou divadelní tvoru ve všech formátech a žánrech,” vysvětluje. Šestý ročník mohou zájemci sledovat on-line od 14. do 17. května 2020.
Proč se Linda Dušková rozhodla v divadle uchopit problémy lidské duše? Jakým způsobem v divadle zpracovává dokumentární postupy? Co si může dovolit v českém divadle a přes co už v tom francouzském nejde vlak? A co dělá, když zrovna není v divadle? Poslechněte si celou Vizitku.

9 komentářů:

  1. Šikovná mladá žena je ta vaše dcera Marti. Je radost vidět, že se jí daří dělat to, co má ráda, že? Krásné.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za pozvánku do divadla. Rozhovor jsem si přečetla už včera. Musíš být hrdá na vaše šikovné děti.
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším,že se také podívám. Určitě máš radost ze svých šikovných potomků. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to zní hodně zajímavě. Nikdy jsem o tom ani neslyšela, takže pokud to čas, okolnosti a děti dovolí, podívám se. :)
    Měj se pěkně, S.

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda se podívám. Šikovné děti máte!
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuji za tip na kulturní vyžití. Moc ráda se podívám.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Já se Marti taky čučnu.Už se těším.Máš holky šikulky.Mějte krásný večer všichni tři.Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, děkuji za info, ráda si poslechnu rozhovor a snad se i na něco podívám! Smekám před všemi, kteří to ani teď prostě nevzdají a něco dělají!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj všichni, díky za vaše komentáře. Jen malá poznámka, co se týká hrdosti či pýchy. Pýchu vnímám jako celkem negativní slovo a mám hlavně radost, že všechny tři naše děti dělají to, co jim přináší radost bez ohledu na to, na jakém postu snad jsou. Já to moc nerozlišuji a chystám se časem možná na úvahu na toto téma. Mějte pěkný den.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.