čtvrtek 21. května 2020

zvu vás na výstavu



Malování s radostí je výstava obrazů, která je instalována v Kulturním domě Vltava v Kralupech nad Vltavou. Vernisáž k výstavě se uskutečnila už 11. března a já měla v plánu ji navštívit. Ale ten den ráno už začínal zavírat Mělník všechna kulturní zařízení, vernisáž v Kralupech sice byla, ale měli jsme u sebe Lolu a Alana, kteří se na výstavu také těšili, ale my už nechtěli riskovat.
Minulý týden se kulturní dům otevřel a já si domluvila schůzku s autorkou obrazů, protože udělat reportáž jen z výstavy pro mě nemá moc smysl. 
Potřebuji vědět víc.
Abych nemusela znovu psát, opět sem dávám článek, který jsem o výstavě napsala. 
Vyjde pravděpodobně dnes, ale snad mi sympatická paní Moudrá odpustí, že sem koncept článku dávám ještě před zveřejněním.
A teď pojďte se mnou na malou vernisáž on line.










Výstava Malování s radostí je plná barev a optimismu

Malování s radostí je název výstavy, kterou je možné shlédnout v malém sále Kulturního domu Vltava v Kralupech nad Vltavou. Výstavu zahájila 11. března vernisáž, ale po vyhlášení nouzového stavu byly uzavřena všechna kulturní zařízení. Kulturní dům byl otevřen teprve minulý týden, tak je možné po dvou měsících výstavu navštívit.

Autorkou zajímavých obrazů je kralupská rodačka Anna Moudrá, která žije v Kralupech nad Vltavou celý svůj život. Celých 30 let pracovala v podniku Vitana, zpočátku jako účetní a pak personalistka. Malování je její koníček, který vyplňuje volný čas. „Do panelákového bytu se už se svými obrazy nevejdu, ale maluji v kuchyni u stolu a pořád mě to baví“, podotýká malířka.

Téma výstavy je především krajina a vodopády. Krajina česká, ale i cizokrajná z Nového Zélandu, z Číny, z Finska či Ameriky. „Já jsem naprostý amatér, první výkres jsem vytvořila asi v deseti letech podle fotografie Prahy, a tak od dvaceti pěti let maluji pořád. Jsem schopná si namalovat rychle skicu, když vidím nějakou krajinu, co mě zaujme třeba v televizi, trochu zachytím myšlenku, a pak si namaluju obraz“, vysvětluje malířka Anna Moudrá. Autorka obrazů maluje temperami na sololitovou desku a do její tvorby spadá i perokresba. V průběhu svého života malovala i portréty, ale začínala pastelem. Nejvíc maluje teď v důchodu, je jí 70 let, na které rozhodně nevypadá, a v Kulturním domě Vltava je to její první výstava.

Prodejní výstava obrazů stojí za shlédnutí a je možné navštívit do 30. června v pracovní době Kulturního domu Vltava v Kralupech nad Vltavou či během jiných akcí kulturního domu.

Marta Dušková














12 komentářů:

  1. Marti, děkuji za další kulturní zážitek v podobě výstavy obrazů. Jsou parádní. 👍👍👍Paní Moudrá dokáže báječně zachytit pohyb vody a díky tomu obrazy ožívají. I portréty známých osobností jsou skvělé.
    Měj krásné dny

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná výstava. Moc se mi líbí obrazy s náměty vodopádů !!!
    Už se těším až zase půjdu na nějakou výstavu. Je prima možnost vidět ledacos na netu,ale přeci jenom atmosféra vernisáží nebo i jenom být ve výstavní síni je něco jiného.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky, že jsi nás provedla krásnou výstavou obrazů. Je vidět, že paní Moudrá miluje přírodu, její obrázky hladí po duši.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  4. To je nádherná výstava a opravdu krásné obrazy. Ono namalovat tekoucí vodu opravdu není jednoduché a její krajiny jsou opravdu nádherné. Škoda, že se teď ještě bojíme jet vlakem na delší cestu. Tato výstava by mě hodně zajímala. Děkuji za její přiblížení a přeji super krásný den.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, taky mně zavřeli jednu krásnou výstavu (Alfons Mucha), dřív než jsem si ji stihla prohlédnout, tak snad už bude brzy druhá příležitost.
    Měj hezký večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, nejdřív jsem si myslela, že je to výstava fotografií, po chvíli jsem zjistila, že jsou to obrazy. Musím napsat, že jsou opravdu nádherné a tato výstava by mne moc bavila.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, díky za reportáž z výstavy. Paní malířka nemá koníčka, ale pořádného koně - soudě podle množství obrazů.
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, dík za možnost se podívat s Tebou na výstavu obrazů. Vodopády paní Moudré se mi moc líbí. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj,
    to je moc pěkná výstava, líbí se mi všechny ty obrazy s přírodními motivy, hlavně stromy a vodopády, to je moje. Už se těším, až se vše konečně otevře, na výstavy jsem vždy chodila hodně ráda a teď mi to docela chybí...
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, děkuji za pozvání! Skvěle zachycený vodní živel a moc hezky vypadá instalace na malířských stojanech.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Pro tebe, která se malování věnuješ, musí mít takové setkání obrovský přínos.
    Víš, víc než my, kteří štětec berou do ruky jen s vnoučaty a malují sněhuláky.
    A pár obrázků bych si na zeď vybrala.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj všichni, moc děkuji za milé komentáře a jsem ráda, že se vám výstava líbila. Mám radost, že to konečně jde chodit na výstavy. Mějte krásný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.