neděle 15. listopadu 2020

co je dnes za den

Jasně, neděle, nezapomněla jsem. 
I když přiznávám, že občas se musím podívat na počítač, co je vlastně za den. Ale dnes je jedno, jaký je zrovna den v týdnu. 
Občas tady připomínám vybrané významné mezinárodní dny, dny, které mě nějakým způsobem oslovily. Kdybych chtěla psát o každém mezinárodním dnu, nestačil by mi jeden blog. Navíc některé mezinárodní dny mi přijdou nevýznamné, nepochopitelné či dokonce směšné. Jako například Světový den toalet (kdopak ho asi slaví?), Světový den pozdravů či Mezinárodní den bez nákupů. 
Dnes je Mezinárodní den vězněných spisovatelů, který je bohužel i v dnešní době velmi aktuální a stoji za to si ho připomenout. Tyhle články si píšu dost dopředu, a protože ale vyjde v našem magazínu teprve dnes, musela jsem si přečíst znovu, co jsem vlastně napsala.
Mějte pěknou a pohodovou neděli.

Svoboda slova by měla být samozřejmá.
Marta Dušková

Mezinárodní Den vězněných spisovatelů připadá na 15. listopadu, což je právě dnes. Datum je stanoveno od roku 1993 a vymyslelo jej celosvětové sdružení spisovatelů Mezinárodní PEN klub, který existuje okolo 100 let. Každý rok má připomenout ty, kteří byli vězněni a perzekuováni za svá slova, mučeni nebo jim bylo vyhrožováno kvůli výkonu jejich profese. A děje se to do dnes a za svobodu je pořád nutné bojovat.

Mezinárodní PEN klub upozorňuje tímto dnem každý rok na případy porušování svobody slova, pronásledování, útoky na spisovatele a novináře za jejich práci. A jak víte, neděje se to jen v totalitních režimech, kde jsou myšlenky literátů, které se šíří mezi lidmi nekontrolovaně, pro daný režim nebezpečné. Nejen v těchto zemích se musí spisovatelé i novináři o svůj život obávat. Nemusíme chodit daleko, tolik diskutovaný případ vraždy novináře v sousedním Slovensku známe všichni. Den vězněných spisovatelů má v kalendáři svoje místo.

Výbor pro uvězněné spisovatele vznikl v rámci PEN klubu už v roce 1960 a hlavním cílem jeho snažení bylo potlačit věznění spisovatelů a násilné umlčování jejich projevu. Proti tomu bojuje výbor dodnes a aktuálně poukazuje na zhruba tisícovku spisovatelů a novinářů, kteří jsou v souvislosti s výkonem své profese ohroženi. Někteří vězněni, další mučeni či dokonce popravováni.

V České republice je možné se dostat k dílům autorů, kteří nemohou být publikování ve svých zemích. České centrum Mezinárodního PEN klubu jejich tituly vydává. Mezi těmito spisovateli je například kubánský básník Jorge Olivera či čínský literární kritik Liou Siao-po, který byl v roce 2009 vězněn a v roce 2010 získal Nobelovu cenu míru.

České centrum Mezinárodního PEN klubu je součástí samostatných světových společenství PEN s ústředím v Londýně. Letos centrum oslavilo 95 let od svého vzniku. Cílem národních center podle Mezinárodní Charty je svoboda vyjadřování, svoboda slova a svobodný život člověka.

Názor redaktorky

Mám dojem, že dnes si někteří z nás vysvětlují svobodu projevu a slova po svém a napadají a uráží všechny okolo, kdo mají jiný názor. Je potřeba mít na paměti, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda tvoje. A víte, že PEN klub u nás v roce 1925 založil Karel Čapek? Cenu Karla Čapka uděluje české centrum každý druhý rok za významný literární počin.

10 komentářů:

  1. Marti, zajímavý článek, zase jsi mi rozšířila obzory.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Že existuje PEN club to jsem věděla, ale že s ním měl co do činění Karel Čapek to ne.
    Takže zase jsem o něco chytřejší :-).
    Pěknou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, o PEN jsem neměla tušení. Díky za vysvětlení.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Náhodou, toaleta je věc životně důležitá, a to doslova. Však když ještě neexistovaly v té podobě jako dnes, šířilo se tolik nemocí na které umíralo mnohem víc lidí než dneska na kokotvir. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, PEN klub znám, o dnu vězněných spisovatelů jsem netušila, ale je to alespoň symbolické připomenutí toho, že svoboda projevu není ještě všude běžná. A tvůj závěr zase připomenutí toho, že svoboda projevu není svoboda urážení jiných.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, to je opět velice zajímavý článek. A ten Tvůj dodatek je opravdu přesný. Přeji Ti krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že svátek toalet slaví všechny"hajzlbáby" a ti, co běhají po městech se zoufalým výrazem a otázkou "kde je". Ale máš pravdu, mnoho jich je bezvýznamných. J.

    OdpovědětVymazat
  8. Such a beautiful photo and post.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/11/peter-thomas-roth-rose-stem-cell-bio.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentáře a jsem ráda, že článek byl někomu ku prospěchu. Nikdo nevíme všechno. Mějte pěkný nový týden.

      Vymazat
  9. Od začátku čtení myslím na to, že svoboda slova ano, ale jak pro koho. Myslím, že si to v závěru shrnula naprosto skvěle. Není co dodat.
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.