sobota 21. listopadu 2020

toto tady bylo?!


No letos máme velké zpoždění, ale nejde o život, takže jde vlastně o h...o. Teprve včera jsme se dostali do zahradnictví a vzhledem k tomu, co tam na nás zbylo, dost pozdě!!! Ale truhlíky s muškáty, které pořád kvetly, jsme likvidovali teprve před pár dny. Tedy můj muž, pro jistotu, kdyby to náhodou četl 😀 A rozkvetly nám další poupata růží, tak kdo by si vzpomněl, že je vlastně podzim.
No něco jsem nakoupili a ještě cestou můj muž objevil šípky. Trochu jsme s tím počítali, respektive já jsem se jen zmínila, že třeba někde budou, poslední roky je téměř nevidíme a můj muž si prozřetelně vzal rukavice a nůžky. Na to jsem já ani nepomyslela. 
Blížíme se k domovu pomalu a kocháme se ve stylu klasika: táto, konečně si nás někam vyvez´. Touto cestou jezdíme na Prahu a před časem jsem tady při cestě zpátky fotila krásně barevné podzimní sady. 
Podívej, no dnes bych je teda nefotila. Už je to jen do hněda, suché listí, nic ke kochání. V tom už v dálce vidím tři krásně zbarvené stromy, které jsou rozházené dost daleko od sebe po poli.
Říkám, podívej, to je nádhera. Tohohle jsem si nikdy nevšimla a to tudy jezdíme na Prahu pořád.
Ježíš, to tady bylo???
No, muselo, podívej, jak jsou to velké stromy. Taky nechápu jak to, že jsme si toho nikdy nevšimli.
Můj akční muž zastavuje u posledního stromu, který je k nám nejblíž. Je nádherný a pro nás neznámý. Po poli jezdí traktorista a můj muž říká: jdu se ho zeptat, jestli můžu ustříhnout pár větviček do truhlíků.
Obvykle jsem takhle akční já: neruš ho, stejně ti asi nic neřekne. A netrhej to, je to krásný!
Můj muž ale, když si něco umane, nezastaví ho ani pár volů... Prostě to udělá.
Tak co ti pán řekl? Nevynadal ti?
Ne byl moc příjemný a řekl mi, že kdyby ten strom nebyl tak velký, tak nám ho dá celý. Překáží mu v práci.
A zeptal ses, co to je? Ne, nezeptal. Potřebuješ to vědět? Stejně to zapomeneš.
Ne nepotřebuji, pro mě krása nemusí mít žádné jméno.
Včera jsem se už do truhlíků nepustila, dnes už musím. Včera foukal vítr a byla fakt zima a Sárinka, kterou jsme opustili po delší době, ale jen na chvíli, za mnou chodila jako ocásek a nechtěla mě opustit.
Tak pár fotek, co mě včera zaujalo.







Jo, tohle mě zaujalo u přejezdu. Poprvé jsme tady měli závory dole. Nevím, k čemu to slouží, určitě to má nějaký naprosto prozaický důvod. Můj muž by to určitě věděl, ale já se nezeptala a teď spí a ještě bude dlouho spát. Ale já mám ráda tajemství, takže možná ani nechci vědět účel. 
Mně se to jen líbilo a to mi stačí. A mám ráda tajemství.
Pěknou a zdravou sobotu všem.

11 komentářů:

  1. Stává se mi poměrně často, že objevím Ameriku.
    A ta Amerika je tu dlouho a pro ostatní není překvapení.
    Příjemnou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, taky se mi stává, že objevím něco, co tam musí být dlouhé roky. Ten stromeček je krásný. Dvě poslední fotky jsou super, veselé.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mne se jedná o okrasnou jabloň.I podle listů na těch kořenových odnožích kolem stromu. Zřejmě tam někde má někdo v zahradě a ptáci na podzim jablíčka ozobávali i se semínky a pak se ukákli a hele, je z toho strom. Anebo je tam někdo kdysi z nějakého důvodu vysadil, ony nedorůstají do nějakých obr rozměrů a tloušťka kmene naznačuje, že strom není žádné mládě. To že jste si nevšimli že tam něco takového je, mohlo být tím, že jste jezdili okolo v době kdy má listy, to ta jablíčka tak nevynikají, ale když listy opadnou a jablíčka se vybarví tak pak se teprve ukáže v plné kráse.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to jak divoká jablíčka, ale nevím. Vypadá to moc krásně. Těším se, až to někdo další potvrdí. My na zahradě na stromcích také necháváme pár jablíček na zimu pro ptáky a fakt je, že jsou krásně vybarvená. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  5. Já myslím, že je to rakytník řešetlákový,ale ten má úzké špičaté listy, také by se mohlo jednat o kalinu. Hezké fotografie. Přeji Ti příjemný vikend se sluníčkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rakytník určitě ne, je to keř ne strom. Navíc jeho plody jsou drobné, nahloučené těsně při dřevě a přes ně a hlavně na špičce plodné větve jdou stříbrné špičaté lístky. A zachovává si je i teď. Kalina má plody v okolících, ne jednotlivě.:)

      Vymazat
  6. Ahoj,
    taky se mi někdy stane, že v mém okolí objevím nějaké úžasné místo. Ta fotka se stromem je fakt parádní, nádherné barvy:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, ten strom je fakt velmi fotogenický a úplně svítí v krajině.
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, je skutečně nádherný!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Já myslela taky ten rakytník - ale těžko říct - hlavně, že krásné na pokoukání. Možná i zdravé, jenže ochutnat... Krásné fotografie.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.