pátek 1. října 2021

cena architektury

foto zdroj

Já vím, pozvat vás na výstavu do Mělníka nemůžu, ale díky této výstavě jsem narazila opět na něco zajímavého, o čem jsem vůbec nevěděla a jak znám toto naše malé blogové společenství, bude to zajímat i vás.  
Věděli jste, že existuje Česká cena architektury a vyhlašuje se každý rok? Letos už po šesté. 
Já jsem o ničem takovém nevěděla, a jelikož Mělník letos hostí 35 finalistů, tedy jejich práce přihlášené do soutěže, měla jsem možnost se soutěží seznámit. Veškeré informace najdete v mém článku. 
Na konci příspěvku najdete stavby, které se z nominovaných líbí mně. Všechny nominované stavby, které byly realizovány v České republice v posledních pěti letech, to je podmínka soutěže, najdete na odkaze, který je v článku.
Mějte pěkný pátek.

Soutěžní přehlídka České ceny za architekturu tentokrát v Mělníku
Marta Dušková

Česká cena za architekturu je soutěžní přehlídka vyhlašovaná každý rok Českou komorou architektů. Letos byl vyhlášen již 6. ročník soutěžní přehlídky, která je otevřena architektonickým realizacím postaveným na území České republiky za posledních pět let.

V rámci Dne architektury bude v Mělníku na náměstí Karla IV. ve výstavním sále Obchodního domu instalována soutěžní přehlídka letošního ročníku České ceny za architekturu. Přehlídku zahájí vernisáž ve středu 6. října v 17 hodin. Celkem bude vystaveno 35 nominovaných děl, z nichž budou následně vybráni držitelé hlavní ceny. Soutěžní přehlídku je možné shlédnout do čtvrtku 11. listopadu.

O výsledcích soutěže rozhoduje mezinárodní odborná porota, která již vybrala užší okruh nominovaných děl, nyní vystavených v Mělníku. Z tohoto počtu bude vybráno zhruba 5 až 10 prací, které obdrží čestné označení Finalista ČCA a po té bude zvolen držitel hlavní ceny.

Třicítku finalistů prestižní ceny a aktuální špičkovou architekturu je možné si prohlédnout na https://www.archspace.cz/ceskou-cenu-za-architekturu-2021-finale. Do soutěže v letošním roce bylo přihlášeno celkem 170 staveb. Absolutní vítěz bude vyhlášen na galavečeru ve Fóru Karlín. 

Úvodní použité foto zdroj https://www.archspace.cz/ceskou-cenu-za-architekturu-2021-finale.


9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem netušila, že existuje Česká cena za architekturu. Je to určitě přínosná akce. Prohlédla jsem si třicítku vybraných staveb a některé se mi líbí.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Že tato Česká cena architektury existuje jsem nevěděla. Prohlédla jsem si odkaz na vybrané stavby. Určitě má každá něco do sebe.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Martičko, o ceně jsme věděla, zbytečně nekupuji plno časopisů o bydlení, ale, že je taková akce v Mělníku, kousek od nás, jsem se já, ostuda, dozvěděla od tebe - tady a teď! A za to ti dík.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Že he cena České architektury jsem věděla, ale nevím, že se mění místo konání přehlídky. Jinak už mám, Marto, doma knížku o mravencích, přečetla jsem ji opatrně já i manžel, moc pěkná. Dostanou ji vnoučata. J.

    OdpovědětVymazat
  6. Existují všelijaké ceny. Můj manžel je stavař a když mu předloni zavolali z ministerstva, že bude přebírat cenu Patria Nostra, myslel si, že si z něj dělají legraci. Nicméně je velmi hezké, že takové ceny jsou, protože lidé pracující v tomto oboru si zaslouží, aby se o nich vědělo.

    OdpovědětVymazat
  7. Už jsem nějaké soutěžící projekty viděla, některé se mi líbili opravdu moc.
    Marti, děkuji za info a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Některé projekty jsou opravdu skvělé.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Marti,
    moc zajímavý článek, architektura mě vždy fascinovala, tak jsem si to užila. Líbí se mi fotky, které jsi do článku vybrala.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.