pátek 29. října 2021

dnes z jiného soudku

Tenhle článek, jehož téma je hodně alarmující, i když nevím, co se s tím dá dělat, jsem psala už před pár dny. 
Pojednává o kyberútocích na nemocnice, které si už vyžádaly lidský život. 
Vše jsem napsala v článku, i svůj názor na tento problém, i když slovo problém nereflektuje, co se skutečně děje, ale jiné slovo mě momentálně nenapadá, takže tady už je zbytečné se k čemukoliv vyjadřovat. 
Jo už jsem našla lepší slovo. Není to problém, ale zločin. Nechápu tyto útoky. Ne, že bych snad jiné zločiny chápala, ale přece jen víte, že jde o zisk, nenávist, moc a ovládnutí, ale o co jde v nemocnicích?! Co lze získat těmito útoky? Jak lze využít data onkologických či jiných pacientů? K čemu mohou být využity takové informace?
Fakt nevím.
I přes nelehké téma vám všem přeji pěkný den.


Kyberútoky na zdravotnictví mohou ohrozit život
Marta Dušková

Velitelství Kybernetických a Informačních sil zveřejnilo jeden smutný příběh. Kyberútoky na nemocnice znamenají nejen ztrátu techniky, přetížení personálu, ale už si vyžádaly první oběť.

„Dnešní příspěvek bude smutný. V těchto dnech vychází najevo, že kyberútoky na zdravotnictví si již vyžádaly první oběť.
Nemocnice jsou vděčný cíl vyděračských hackerů. Na rozdíl od běžných firem je jejich řemeslem zachráněný lidský život. Zabezpečení tomu však většinou neodpovídá. Zablokováním přístupů k lékařským záznamům či vyřazením některých systémů si útočníci vynucují výkupné, a pro lékaře se zatím rozehrává obtížný boj o zdraví svých pacientů.
V roce 2020 se takový útok stal osudným miminku ve Spojených státech. Hacker vyřadil moderní systém kontroly životních funkcí, který posílal informace o stavu pacientů přímo na ústřední obrazovku sesterny, a nechal zdravotníky odkázané pouze na obstarožní jehličkové přístroje přímo u jednotlivých lůžek. Pak již stačil jen lidský moment nepozornosti v nesprávný čas...
Kyberútoky na nemocnice nás zasáhnou tam, kde jsme nejvíc zranitelní, a kde je v sázce nejvíc. Braňme naše zdravotnictví“, zdroj Velitelství Kybernetických a Informačních sil | Facebook.

Kybernetickou a informační bezpečností nejen ve zdravotnictví se zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost - Úvodní stránka (nukib.cz). Kybernetická bezpečnost ve zdravotnictví je jednou z jejich priorit a již byl proveden komplexní audit kybernetické bezpečnosti u 16 nemocnic. I další aktivity úřadu směřují ke zvyšování odolnosti kybernetické bezpečnosti ve zdravotnictví.

Názor redaktorky
Jakékoliv kyberútoky jsou za hranicí, odsuzuju je, a ještě dokážu rozumět, ne ovšem pochopit, této otřesné činnosti směrem k finančnictví, k bankám, ale proč proboha nemocnice?! Jaký je důvod? Nebo je to jen proto, že zabezpečení sítí v nemocnicích není prioritou a je snadné se tam nabourat?
Vždyť přece i tito zločinci musí vědět, že svým konáním mohou ohrozit a ohrožují životy a neumím si vysvětlit, jaký prospěch tímto sledují, či je to jen hra se společností, se světem? Dokazování moci či čeho? Lidský život má tak malou cenu?!
Já vím, žádná odpověď už nevrátí život miminku, které umřelo naprosto zbytečně, aniž začalo žít.
U nás byly zaznamenány útoky na české nemocnice vloni, a to v době pandemie a v roce 2019. K útoku v roce 2019 došlo v nemocnici v Benešově, minulý rok došlo k útoku ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně a psychiatrické nemocnici v Kosmonosech. Podrobnosti si můžete přečíst zde Nemocnice pod náporem hackerů: Jak proběhly nejznámější kyberútoky na české nemocnice? (avast.com)

5 komentářů:

  1. Marti, kyberútoky na nemocnice jsou zločin a jako takové by se měly trestat. Pokud se pachatel zjistí. Lidé, kteří za těmito útoky stojí, mají možná pocit, že nemocnice spíš zaplatí, aby nebyly ohroženy lidské životy. Snad v našich nemocnicích budou pro příště data lépe zabezpečena.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel mi to mozek nebere, jak tohle může člověk udělat. Zajímalo by mě, jak se cítí, po zjištění, že díky jejich zásahu zemřelo miminko. Přála bych si, aby se to už nikdy neopakovalo.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to nad mé chápání jak někdo může ohrožovat druhé ať je to jakýmkoli způsobem.

    OdpovědětVymazat
  4. Děsivé, naprosto nepochopitelné!
    Marti, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, i v tomto případě jde buď o zisk (za odblokování sítě se požaduje tučné výkupné) a nebo o moc (resp. pocit moci). Smutné, ale je to tak.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.