středa 6. října 2021

ID:A - pozvání

Tuva Novotny
Název příspěvku není žádná šifra, je to název dánského filmu, který se v češtině jmenuje Neznámá identita. 
Než vám o filmu, jehož shlédnutím včera ráno jsem porušila tradici svých běžných rán, která obsahují krmení "dravé" zvěře, moje kafe, čtení zpráv, událostí, informací a psaní psaní psaní, tak jen něco na úvod. 
Nemám ráda, když se v češtině změní název zahraničního filmu tak, že vůbec neodpovídá obsahu. To tedy zrovna není tento případ, ale včera mě to napadlo u jiného filmu. Proč měníme názvy filmů v naprosto nesmyslné? Včera jsem jen kousek koukla na film, na který mám v plánu se podívat. 
V originále se jmenuje The Body, tedy tělo a to tělo má opravdu význam v průběhu celého filmu, ovšem my jsme to nazvali Stíny mrtvých, což spíše odpovídá hororu, na které já se teda nedívám. No to jen na úvod.
Dánský thriller Neznámá identita mi včera naprosto vyčistil hlavu a to jsem potřebovala. Vtáhl mě do akčního života někoho jiného, i když ten můj je taky hodně akční. Mám ráda severské krimi, kde většinou nepředvídám další děj, nemám vše naservírované na stříbrném podnosu, neodhadnu hned padoucha, což se u většiny kriminálek jiných destinací děje.
Film je z roku 2011 a v hlavní roli je úžasná Tuva Novotny, Švédka, jejíž jméno napovídá, že má české kořeny. Její otec pochází z Prahy. Nevím, jestli by mě film tolik bavil bez ní. 
Kousek obsahu z csfd.cz
Aliena se vzbudí v řece, ve Francii, aniž by si cokoliv pamatovala ze své minulosti. Má u sebe tašku s 2 miliony Euro a přes hruď velkou jizvu. Brzy odhalí, že ji pronásleduje záhadný muž. Když zjistí, že má dánský přízvuk, rozhodne se Alien jet do Dánska, aby zde odhalila, kým skutečně je. Postupně přichází na to, že její minulost je mnohem komplikovanější, než si původně myslela. Je zatažena do sítě protichůdných příběhů od jejích blízkých, kteří se jí snaží nasměřovat na cestu pravdy.

Za mě film, který stojí za shlédnutí. Aliena se ve skutečnosti jmenuje jinak, a proto zřejmě ta šifra v názvu filmu, jiné vysvětlení jsem nenašla. Kdo máte chuť se na něj podívat, najdete na youtube.com po zadání Neznámá identita. Ze známých důvodů sem odkaz nedávám. Autorská práva a tak.
Tak dnes pozvánka do "kina".
Mějte pěkný den.

Úvodní foto je civilní a ukradla tady a druhé foto je z uvedeného filmu, jediné, které šlo stáhnout.

8 komentářů:

  1. Marti, díky za pozvánku do kina. Myslím, že ji využiji.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za tip. Taky mám ráda tento typ filmů.
    Měj se hezky. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, tak na tento film se určitě podívám, protože už to, co jsi popsala, mě vtáhlo do děje. Jsem zvědavá, jak to dopadne. Přeji ti příjemný den a děkuji za komentáře na mém blogu, které vždy potěší. PS. V Nelahozevsi bylo krásně a k vám do Mělníka se chystáme také, podívat se na opravené zdymadlo v Hoříně a také po letech navštívit zámek. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, moc děkuji za tip a na film se určitě podívám.
    Severské detektivky mám ráda, počínaje autorskou dvojicí Sjöwallová-Wahlöö, přes Börjlindovi k Nesbovi.
    Měj hezké podzimní dny🍀🍁

    OdpovědětVymazat
  5. Severské detektivky mám také ráda, a to jak knihy, tak jejich seriály, které se občas na obrazovce objeví. Na film se ráda podívám, díky za tip 🙂

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za tip, myslím, že by se mi tenhle film líbil.
    Marti, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, přidávám se a děkuju za inspiraci. Měj se moc hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Já už na horor nekoukala ani nepamatuju. Spíš čtu thrillery. V televizi teď koukám na Master Chefa ;-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.