čtvrtek 7. října 2021

kouzelný kufřík...

Tenhle projekt mě v posledních dnech velmi zaujal. Opět jsem na něj narazila naprostou náhodou na facebooku, většina událostí, projektů a akcí mě osloví právě tady a pravděpodobně bych ani na toto vůbec nenarazila bez něj.  
Opět vůbec jsem jej neznala. Navíc je ve světě ojedinělý, tak stojí za to vědět, že u nás něco takového je. 
Přiznám se, že já o svém dětství samozřejmě vím, ale stejně mi někdy v životě chybělo vědět třeba, odkud pocházel můj slovenský děda. Někdy jsem měla zvláštní touhy jako cestovat s cirkusem atd. a nevěděla jsem, odkud přicházejí. 
Takže nevědět vůbec nic od začátku mého života musí být velmi problematické. Tento projekt mi proto přijde úžasný. 
Úvodní foto je jen ilustrační, kufřík patří Alánkovi.
Mějte klidný den.


Život v kufříku aneb každý má právo znát svůj příběh

V České republice je odloženo nebo z různých důvodů odebráno matce přímo v porodnici ročně až 500 dětí. A to byl důvod, který stojí za projektem Život v kufříku Nadačního Fondu La Vida Loca.

Každé dítě má právo znát svůj příběh, aby děti jednou netápaly, jak přišly na svět, jak vypadaly, zda je měl někdo rád, a tak jsou v rámci projektu Život v kufříku uchovávány vzpomínky na začátek jejich života v kufřících, které jim pak pomohou při hledání jejich vlastní identity.

Na projektu spolupracují lékaři a zdravotní sestry v porodnicích po celé zemi, pěstouni a adoptivní rodiny, ochotní dobrovolníci i sponzoři. Citace z www.zivotvkufriku.cz:
"Ne každý vyrůstá ve své původní rodině. Až 500 dětí každý rok opouští porodnici bez své biologické matky a k pěstounům, adoptivním rodičům nebo do kojeneckého ústavu si nese jen propouštěcí zprávu z porodnice. Nedozví se z ní ale, jak přišlo na svět, jak vypadalo ani, kdo ho choval v náručí místo maminky.
Pro tyto děti napadlo vrchní sestru FNKV Michaelu Chmelařovou schraňovat první vzpomínky a Martina Opava s Ivou Říhovou z Nadačního fondu La Vida Loca její myšlenku realizují Životem v kufříku. Od r. 2015 postupně zapojují porodnice z celé České republiky a spolu se zdravotníky plní dětem kufříky porodním náramkem, fotografiemi, prvním dudlíkem, oblečkem nebo hračkou, kterou uháčkovala jedna z dobrovolnic a spoustou osobních předmětů a vzkazů.
Málokdo si dovede představit, jak těžké je pro děti vyrovnat se v dospívání s tím, že je matka po porodu odložila. Cítí se nechtěné, nevědí nic o začátku svého života, nemohou srovnávat svou podobu s vlastními dětmi a prožívat pocit rodinné sounáležitosti. Život v kufříku jim dává vědět, že i tyto děti byly milovány, s láskou chovány sestřičkami, opečovávány lékaři, že jim babičky v domovech pro seniory ručně vyrobily hračky a myslely na ně. Kufřík nese jasnou zprávu: Jsi pro nás důležitý a stál jsi nám za to, abychom pro tebe tohle všechno připravili!"

Tento projekt je ve světě ojedinělý a neustále roste, vylepšuje se obsah kufříků i programů. Není to jediný projekt, kterým se nadace zabývá. Věnuje se v dalších projektech seniorům, podporuje rodiny, zabývá se preventivním programem pro děti na ZŠ.

Krásný kufřík je možné na https://www.zivotvkufriku.cz/eshop zakoupit i pro své dítě či vnouče a uchovávat v něm vzpomínky a zároveň tím přispět na kufříky odloženým dětem.

Zdroj použitých fotografií u článku z Život v kufříku.

7 komentářů:

  1. Marti, i já jsem se o tomto projektu dozvěděla díky FB a moc se mi líbí. Určitě to má velký význam pro další život těchto dětí.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, zdravím. O projektu s kufříkem vím. Moji synové mají taky vzpomínkové kufříky, tedy spíš kufry. Každý tam má svoji knížku, kam jsem jim zapisovala první slova, krůčky, jejich vtipné hlášky, mají tam schovaný svůj první zub, ustřihlý pramínek prvních vlásků...Dál první botičky, albumy s fotkami,desky s výkresy a diplomy, maturitní trička... Strašně rádi si to prohlížejí, chtěla jsem, aby měli památku. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to je krásný a hlavně smysluplný počin.👍💓
    O tomto projektu jsem neměla tušení.
    Měj hezké podzimní dny. 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, informuješ nás o samých zajímavých projektech.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, taky jsem o projektu někde slyšela, ale na jejich webové stránky jsem nenarazila. Určitě fajn projekt.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za informaci o projektu 👍

    OdpovědětVymazat
  7. O této akci vím, protože moje kamarádka pletla miminkovské drobosti.
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.