čtvrtek 14. října 2021

milostivé léto

Poprvé jsme včera po dálnici dorazili na Moravu rychle bez zastávky, to už se nám leta nestalo. Děkuji vám za všechna včerejší přání na dobré dojetí.
Dnes nemám nic připraveno na blog, ale protože jsem psala o "milostivém létě", o kterém jsem se dozvěděla a neznala, dávám sem trochu osvěty pro dnešek.
Zítra snad stihnu dát něco málo z Moravy, aspoň snad Dášu, mého moravského mazlíčka, kterou už většina z vás zná.
Tak dnes, i když už je podzim, reportáž o milostivém létě, které teprve začíná. Slovní spojení milostivé léto má biblický původ, ale používá se přeneseně a označuje odpuštění dluhů a propuštění otroků. Vím, že většiny z nás se tady v našem společenství netýká, ale nicméně asi znalost nám neuškodí. Kdo máte chuť, čtete. Další smysluplné rozhodnutí a těch zas tolik není.
Mějte pěkný den.


Trápí vás dluhy? Právě přichází „milostivé léto“.
Marta Dušková

I když je podzim, blíží se milostivé léto. Milostivé léto startuje ve čtvrtek 28. října a během něj mohou lidé snadněji ukončit stovky tisíc exekucí, které vznikly v minulosti z veřejnoprávních dluhů.

Milostivé léto je předpis, který začátkem prázdnin schválila Poslanecká sněmovna. Předpis má lidem pomoci smazat nezvladatelné dluhy z minulosti – z doby, kdy byznys s dluhy v Česku se rozjel ve velkém. Pravděpodobně reálně může milostivé léto pomoci až čtvrt milionu lidí.

Pokud dlužník v období od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022 zaplatí jistinu a 908 korun exekutorovi za uzavření exekuce, budou mu odpuštěny veškeré úroky, poplatky advokátům či penále. Milostivé léto tak představuje šanci pro lidi vymanit se ze svých dluhů a začít znovu normální život.
Lidé s dluhy u veřejnoprávních institucí, jako například na sociálním a zdravotním pojištění či u obcí za nájem, budou moci od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022 využít jednorázovou možnost zaplatit svůj dluh výrazně levněji. Pokud dlužník v uvedeném termínu uhradí jistinu, tedy základní finanční částku, na jejímž základě závazek vznikl, a k tomu pevnou částku 908 korun jako náklady, tak zbylé penále, úroky a takzvané příslušenství mu bude odpuštěno. Dojde k zastavení exekuce a dlužník bude od zbytku dluhu osvobozen. Podmínkou je, aby dluh vymáhal soudní exekutor. Na závazky, které si instituce vymáhají samy pomocí daňových nebo správních exekucí, se toto osvobození nevztahuje! Pro tento postup se vžil název milostivé léto. „Je to unikátní příležitost. Za poslední roky si nepamatuji podobnou příležitost pro lidi, kteří se rozhodnou a chtějí vyřešit svůj dluh,“ uvedl dluhový expert Člověka v tísni Daniel Hůle.

Na jaké dluhy se vztahuje milostivé léto?
Na dluhy u veřejně právních subjektů:
· u zdravotní pojišťovny,
· u české správy sociálního zabezpečení,
· u obce (např. dluhy na nájemném v obecním nebo městském bytě),
· u dopravních podniků (pokuty v MHD),
· u ČEZ (nedoplatky za elektřinu),
· u Českého rozhlasu anebo České televize (neplacení koncesionářských poplatků nebo pokuty),
· u nemocnice,
· u technických služeb obcí,
· a dalších.

Milostivé léto se nevztahuje na dluhy vůči soukromým věřitelům, ale výhradně na dluh vůči státu. Je však nutné podotknout, že se milostivé léto nevztahuje na daňové exekuce u finančních, celních úřadů nebo obecních úřadů, které nevyužívají k vymáhání dlužných částek soukromé exekutory, resp. na ty exekuce, který si řeší daný úřad sám. Podrobné informace jsou k dispozici na Milostivé léto se blíží. Návod, jak se zbavit exekucí | Peníze.cz (penize.cz) či na webových stránkách Milostivé léto a splacení dluhu - podmínky, věřitelé, jistina | Finance.cz.

7 komentářů:

  1. Marti, díky za zajímavé informace.
    Mějte se na Moravě hezky a Dáše posílám pohlazení.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za informace. Viděla jsem reportáž v 168 hodin a hned jsem poslala odkaz na tuto akci třem našim po uši zadluženým zaměstnankyním. Doufám, že to nebyla zbytečná námaha a něco pro své oddlužení udělají.
    Pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to je zajímavé. Přemýšlím nad tím, jestli dlužníci využijí, jestli vůbec na to budou mít. Z mojí zkušenosti spíš nad dluhy mávnou rukou, dokud je nedoženou a nedojde k zabavení majetku. I když mají splátkový kalendář, nejsou schopni platit... Můžou být mezi dlužníky ale lidé, kteří se skutečně poučili, a podaří se jim takto dluhu zbavit.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti o tomto zákonu vím. Ale také vidím, že se pořád nabízí v televizi půjčky od zvláštních firem, a jejich úrok je přímo děsný. Kdopak si přepočítá, že úvěr na deset splátek plus jedna splátka navíc je vlastně úrok téměř 12%? Kdo si úvěr bere tak takto vůbec neuvažuje. Ale je to lákavé pro mnoho lidí, kteří patří mezi nezaměstnané a sociálně slabé, kteří se tak dostanou do dluhové pasti., protože to nemají z čeho splácet. Ještě horší jsou různé nabídky " šmejdů" kde pak úroky a poplatky (RPSN) nakonec činí i stovky procent. Snad ti, kteří jsou v takové pasti tohoto zákona využijí a nebudou živit ty firmy, které se na nich "pakují" a někdy kvůli stokoruně pokuty jsou z toho i desetitisíce.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, už jsem o milostivém létě slyšela. Jen mně překvapilo to označení s ohledem na měsíce, ve kterých bude probíhat.
    Věřím, že spousta dlužníků toho využije, zejména ti, kteří z malé dlužné částky (za jízdu na černo, či poplatek obci) se dostali do spirály dluhů, kde si, obrazně řečeno, "mastí kapsy" exekutoři a advokáti.
    Měj hezké dny na Moravě. 🍀🍁

    OdpovědětVymazat
  6. Dluhové pasti jsou skutečně pasti a je těžké se z nich vybřednout. Je otázka, jak moc toto opatření pomůže. Snad aspoň trochu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Bez pomoci se z dluhů asi lidi nedostanou.
    Snad to alespoň některým pomůže.
    Marti, užij si Moravu! Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.