středa 18. října 2023

kolik pohybu stačí ke zdraví

zdroj NZIP

Dnes opět články, které už vyšly a říkala jsem si, že by vás třeba mohly zajímat. Tentokrát dvakrát o zdravém pohybu z hlediska odborníků, zkrátka trochu osvěty. 
Pohodový den.
Lidské tělo je stvořeno k pohybu, ale kolik pohybu stačí ke zdraví?
Marta Dušková

Lidské tělo je stvořeno k pohybu a potřebuje jej taky lidská hlava. Lidské tělo potřebuje minimálně 150 - 350 minut pohybu střední intenzity týdně nebo 75 - 150 minut pohybu vyšší intenzity týdně, plus 2x až 3x týdně cvičit na posílení všech hlavních svalů.

Doporučením pro pohybovou aktivitu dospělých se zabývá Národní zdravotnický informační portál v článku Doporučení pro pohybovou aktivitu dospělých | NZIP

Zdravého pohybu lze dosáhnout různými způsoby, mezi něž spadají každodenní a volnočasové aktivity. Důležité je přerušovat dlouhé sezení pohybem.

Pro podporu a udržení dobrého zdraví by dospělí ve věku 18 až 65 let měli:

  • dva nebo více dní v týdnu provádět cvičení na posílení svalů, při kterém jsou zapojeny všechny hlavní svalové skupiny,
  • věnovat alespoň 150 až 300 minut (tj. 2,5 až 5 hodin) týdně fyzické aktivitě zaměřené na zlepšení vytrvalosti, a to se střední intenzitou,

nebo 

  • věnovat 75 až 150 minut (tj. 1¼ až 2½ hodiny) týdně vytrvalostní fyzické aktivitě vyšší intenzity,

nebo 

  • dosáhnout odpovídající kombinace vytrvalostní fyzické aktivity střední a vyšší intenzity. 

Příležitostí k pohybu je v každodenním životě dost. Například rychlá chůze, chození po schodech, které nahradí jízdu výtahem či vystoupení při cestě MHD o zastávku dříve a zbytek dojít pěšky.

Další doporučení ve zmíněném článku Doporučení pro pohybovou aktivitu dospělých | NZIP

Jaká by měla být pohybová aktivita dětí předškolního věku?
Marta Dušková

Děti ve věku od 3 let do nástupu do školy by měly být aktivní alespoň tři hodiny denně, které mohou být rozloženy do celého dne, nicméně děti potřebují dostatek pohybu.

Důležitá je především radost z pohybu, ta by neměla nikdy chybět.

V každodenním životě dítěte je mnoho příležitostí k pohybu, které se samy nabízejí:

  • pobíhání,
  • poskakování,
  • hra s míčem,
  • jízda na odrážedle nebo na koloběžce,
  • využívání skluzavek, houpaček, prolézaček a jiných herních prvků na dětském hřišti,
  • taneční nebo jiný pohybový kroužek. 

Důležité je, aby pohyb děti bavil a k motivaci může dopomoci hraní venku s kamarády, či zajímavá pohybová hra s rodiči, výlet a spoustu dalšího. Pohyb je důležitý pro správný vývoj dítěte a usnadní i večerní usínání a kvalitnější spánek.

Tématem se zabývá Národní zdravotnický informační portál v článku Doporučení pro pohybovou aktivitu dětí předškolního ... | NZIP.

3 komentáře:

  1. Marti, my jsme jako děti lítaly po venku pořád. I v zimě. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Lidstvo zlenivělo. Snažím se, ale někdy to, většinou z pracovních důvodů nejde tak, jak bych si představovala. Naštěstí je tu Aaron...
    Marti, myslím na tebe. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, my jsme měli velké hospodářství a tak jsem už jako dítě musela pomáhat sušit seno, krmit zvířata, naučila jsem se i sekat kosou, srpem, v hospodářství je práce pořád i v zimě se musí zvířatům čistit a když bylo volno, tak jsme coby děti, pořád běhaly venku, jen za "klekání" už jsem musela být doma nebo v zimě když se rozsvítilo první světlo...Do nedávna jsme měli ještě zahradu, ale už to ve svém věku nezvládám a manžel už také ne, tak mi zbývají aspoň procházky a uklízím kolem bytového domu. Pohybu mám docela dost...Měj se moc krásně a hlavně se opatruj, ať jsi také brzy fit a ty berle co nejdříve odložíš.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.