pondělí 18. února 2019

velký bratr...

ilustrační foto
Netrpím žádnou paranoiou či stihomamem. Beru život a technické vymoženosti tak, jak přijdou a nezkoumám, zda pozitiva vyváží negativa, no někdy samozřejmě ano. Ale buď to chci či potřebuju, anebo nechci a nepotřebuju.
Na druhou stranu nejsem natolik naivní, abych si dělala nějaké extra iluze. Rozčiluje je mě, když nakupuji přes internet třeba myčku, varnou desku, prostě cokoliv a vyberu a nakoupím a ještě měsíc se mi všude, kam se ve virtuálním světě hnu, nabízí reklama na výrobky, které už jsem koupila a mám je doma. 
A já volám, sakra víte všechno, už to mám, tak neotravujte!
No asi úplně vše naštěstí nevědí.
Ale velký bratr hlídá. 
A není to jen internet, ale i chytré telefony, ten teda nemám z vlastního rozhodnutí, ale stejně jej doma máme. 
Nějak extra se tím nezabývám, prostě je to daň za civilizaci. Pokud se mi to nelíbí, můžu jít bydlet na stromy, ne? Každý máme na výběr.
Na facebooku si svoje soukromí hodně chráním a nemám tam žádné osobní údaje a přátelství potvrzuji jen s lidmi, které znám.
Ale tohle je už opravdu přes čáru a nevím, jestli si někdy do našeho velkého domu koupíme robotický vysavač, o kterém už uvažujeme delší dobu. Nemáme ho proto, že je neustále něco důležitějšího a je to přece jen darda. Má ho náš syn a vysavač zároveň vytírá, což mě samozřejmě lákalo.
Po přečtení článku Za špehování v domácnostech získal anticenu i robotický vysavač už nemáme s mým mužem pocit, že bychom ho potřebovali.
Firma iRobot se ke sledování domácností a dokonce pořizování snímků prostřednictvím robotického vysavače, které jsou odesílány někam na centrálu, klidně přiznala. Prý data sbírají pro zlepšení svých služeb a data prý nebudou nikdy zneužita. Tomu teda vůbec nevěřím, data se prodávají běžně a je to hodně výnosný artikl.
Navíc já už tohle ovšem za zneužití považuji. Zneužití našeho osobního prostoru bez našeho souhlasu a nabourání do soukromí.
Ostatní udělené anticeny mě už tolik nepřekvapily.
A tak volám hurá, ať žije prach a fleky od rozlitého kafe na dlaždicích, které nejspíš ručně odstraníme za několik dní. 
Robot by to uklidil hned, ale domů vás už fakt nepustím. Už toho o mně víte i tak dost.
Nakonec ten vysavač sbírá spíše data než nečistoty. 
To si teda raději uklidím sama. 
A ještě na závěr něco vtipného, co mě rozesmálo.
Tuhle pračku chcu!!!


21 komentářů:

  1. Marti, někdy ta daň za výdobytky technologií je již opravdu za hranou. Také si chráníme soukromí co to jenom v dnešní době jde a jsem opatrní komu co sdělujeme. Někdy opravdu žasnu co jsou lidi schopní zveřejnit či jak bezhlavě odpovídají na telefonáty kohokoliv, o kom vůbec netuší kdo je. Chytrý telefon jsem nechtěla, ale již ho mám. Nestahuji si žádné aplikace, volám, píšu sms, občas fotím. A stejně mám pocit, že toho o mne ví můj telefon až moc :o). Vysavač robotický jsem naštěstí nikdy nechtěla, přišlo mi to jako další zbytečný chytrák, kterého nutně nepotřebuji. Včera manžel někde četl, že brzy bude problém s elektřinou, nebude jak a z čeho ji vyrábět, tolik jí je potřeba. A obnovitelné zdroje nejsou a nikdy nebudou dostačující. Takže budou problémy s vodou, elektřinou, s hladomorem, přesunováním obyvatel po planetě, chudáci naši vnuci...
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já si říkám, že nemá cenu se trápit dopředu a přemýšlet o tom, co možná bude. Nevím, co přijde zítra, takže žiju každý den a trápím se věcmi, které jsou v mojí moci je změnit. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Marti, beru to podobně. Někdy mě rozčiluje, když se podívám na nějaký produkt a pak na mě odevšad vyskakují reklamy. Ale beru to jako daň technickému pokroku. Mám v posledních měsících tolik diskutovaný Huawei, nestahuji si do něj aplikace a doufám, že nejsem pro druhou stranu zajímavá. Na FB o sobě moc informací nemám. Co nikde nezveřejňuji, jsou fotografie vnoučat, protože si to jejich rodiče nepřejí a já to respektuji. I když někdy bych se jimi ráda pochlubila.
    Po tom, co jsi o robotickém vysavači napsala, tak si vystačím s tím obyčejným a vytírat budu i nadále mopem.
    Přeji krásné pondělí, u nás je stále slunečno. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, s Huawei je to hlavně konkurenční boj. Náš zeť má na starosti v rámci této firmy celou Evropu, tak to mám od nejbližšího zdroje. Já zveřejňuji jen fotky, ke kterým mám souhlas, dokonce i mého muže se ptám :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, já na fejsbůk a instagram nechodím, vystačím si s blogy, robotický je u nás snad jen manžel, robot, kterému už dávno vypli proud.
    Často myslím na to, že zdravotníci asi taky prodávají firmám data, protože: jak to, že najednou starším lidem začnou volat a nabízet kde co, prý, aby měli na stará kolena lepší život - a kde vzali info, že ti lidí jsou staří a se zdr. problémy? ze skleněné koule?
    Já je hned utnu, ale plno starých lidí, co vím, naletělo.
    A úklid? když mám náladu a potřebu, uklízím a beru to jako tělocvik.
    A musím pochválit: zajímavý přípěvek! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, já ho používám už kvůli spojení se všemi svými příbuznými a známými, které mám i na Slovensku. Je to příjemné, když jsem s nimi v rychlém spojení, takže facebooku bych se nevzdala. A prodávají úplně všichni, nejen zdravotníci, a tyhle otravné telefonáty okamžitě vypínám. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Dobrý příspěvek. Tento vysavač vlastní kamarádka. Jenže když slyším, že ho pustí,nechá ho smýčit a pak stejně ještě setře sama běžným způsobem, tak je to pro mne úsměvné.
    Prý do určitých koutů se nedostane. Tak to je mi jasné už od pohledu! Ale ještě aby špehoval :-)
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, náš syn je s ním velmi spokojený, na plovoucí podlaze nejsou žádné šmouhy a je to rozdíl oproti tomu, když si vytírá sám. My jsme ho chtěli hlavně kvůli ulehčení práce při úklidu velkého domu a při našich bolavých tělech :-) Měj pěkné úterý.

      Vymazat
  5. My doma robotický vysavač máme a jsem ráda, že jej mám. Hlavně ve špatně dostupných místech, se nemusím různě krčit a klečet na kolenou, abych vysála pod postelí, stejně mi to nejde. Sledování si nepřipouštím, bohužel dnes nás může sledovat kde kdo a ani se to nemusíme dozvědět. Díky tomu, že manžel je technický nadšenec, máme spoustu pomocníků. No a protože mi chtěl hodně ulehčit práci, tak ten náš umí vysát i nedostupné kouty. Nejlepší na tom je, že vysavač zapnu a sama si můžu v klidu vypít kávu a nestresovat, že nemám vysáto :-)))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, přesně z toho důvodu ulehčení práce jsme si jej chtěli pořídit, i když uklízíme dva. No uvidíme. Měj pěkný den.

      Vymazat
  6. Marti, tak to žasnu, jak se šmírování rozšiřuje, toto mi přijde ale opravdu za hranou, pořizovat fotky ze soukromí bez souhlasu majitele, no, hrůza. Naštěstí tento vysavač jsem nikdy nechtěla, ale kdo ví, jak budeme časem kontrolováni. My máme "chytrou" televizi, která se po zapnutí přihlašuje přes Mírovo mail. :o) I z toho mám občas strach.
    Přeji pohodový týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, i my máme chytrou televizi :-) Ano, opravdu mi to přišlo za čáru. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Tak se šmírovacím vysavačem jsi mne překvapila. Že vyhledavače sbírají data, aby mi pak cpaly reklamu na míru, to samozřejmě vím (toho si jaksi nejde nevšimnout).
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, i mě to hodně překvapilo, proto jsem o tom napsala. Měj pěkný den. Doufám, že v Praze není taková mlha jako u nás.

      Vymazat
  8. Tak s vyhledávačem na jarní obuv bojuji již dva týdny, stále mi cpe pod ksicht ty promiskuitně nádherné a předražené boty a já stále mlsně bojuji sama se sebou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko. tohle znám moc dobře. Koupím si kabelku a hned si mi nabízí další týdny mnohem krásnější :-)

      Vymazat
  9. Jasně, štve mě to stejně jako vás všechny... Nic se s tím nenadělá (jediná možnost je na netu nic nehledat), tak se snažím se tím nerozčilovat...
    Drandění robota po podlaze zní opravdu hodně lákavě, já o něm ani neuvažuji, nevím, jestli by ho měl Aaron za parťáka nebo vetřelce :o)
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky nevím, co by na to říkala Justýna :-) Měj pěkný večer.

      Vymazat
  10. Marti, my máme už 29roků od švédské firmy vysavač Lux i s klepadlem.Kdybych dvakrát nevyhrála šňůru, tak nebyl nikdy ještě v opravě.Jinak mě udivuje,když někam jedeme a stavíme se v marketu nakoupit, přijde muži zpráva, jak se nám v obchodě nakupovalo.To považuji za šmírování.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, tak tohle jsem ještě neslyšela. To je teda skutečné šmírování. Měj se a drž se.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.