pátek 19. července 2019

brekeke....






Dnes píšu dost pozdě. Mám to pořád nastaveno, i když nemusím, nejdřív práce a potom zábava. Neumím to jinak.
Vlastně jsem měla připravený úplně jiný příspěvek a včerejší vernisáž, která zahájila pohádkovou výstavu s názvem Brekeke! Aneb v Mělníku není konec vodníků jsem pojímala původně jen pracovně. Hlavně jsem věděla, že na výstavu ještě půjdeme s Lolou a Alánkem, kteří se mnou nesly do muzea našeho čápa, kterého jsme zapůjčili a já jim výstavu slíbila.
Nakonec jsem po vernisáži, jinak byl sál natřískaný k prasknutí, úžasné pro noviny, nemožné na blog, stihla na něco kouknout i pro sebe a potažmo i pro vás.
Protože jsem právě dopsala a odeslala článek, nechce se mi psát nic nového, tak si dovoluji podrobnosti o výstavě ukrást od sebe.
A troufám si sem dát i pár fotek, které jsem fotila pro deník. Lidi jsou v maskách, tak zákon neporuším a dávám je na blog kvůli atmosféře, která tam včera byla. Líbilo se nám to moc i s mým mužem. Ráda chodím na vernisáže, protože ty jsou pracovně z hlediska focení a i psaní nejsnadnější.









V Mělníku není konec vodníků
Marta Dušková

Sál Regionálního muzea Mělník se ve čtvrtek změnil ve velký rybník. Vernisáž otevřela pohádkovou výstavu Brekeke! Aneb v Mělníku není konec vodníků. Na úvod vernisáže připravily pracovnice muzea krásnou a vtipnou scénku s písní složenou pro tento den. Jejich skvělý výkon vyvolal zasloužený potlesk.
Výstavu zahájila ředitelka muzea Miloslava Havlíčková, která návštěvníky pozvala na procházku pohádkovým světem vodníků.
„Sehnat exponáty pro tuto výstavu nebylo lehké. Základní umělecká škola Mšeno vyrobila úžasné plastiky právě pro výstavu. Nakonec nás překvapilo, že po naší výzvě lidé přinesli vodníky, ale nejvíc se sešlo žab. A oslovili jsme i spolupracující muzea, která nám zapůjčila exponáty. Dominantou je velký vodník z muzea Říčany“, sděluje k výstavě Kristýna Frelichová z propagace muzea.
Výstava je zaměřena na děti, je to letní odpočinková výstava, která prezentuje českou neznámější pohádkovou postavu. „Snažili jsme se výstavou vodníka rehabilitovat. V bájích a pověstech je vodník negativní potměšilou postavou, která škodí. Vychází ze slovanských bájí jako oslava kultu vody. Náš vodník je pozitivní“, vysvětluje Kristýna Frelichová.
Výstavu je možné shlédnout do 3. listopadu. Součástí expozice je pátrací soutěž pro děti s názvem kapříci vodníka Šploucha. Děti hledají v ulicích Mělníka kapříky. Facebooková soutěž Miss vodník 2019 je určena dospělým. Informace k oběma soutěžím jsou zveřejněny na webových stránkách muzea. Na čtvrtek 25. července je připraven doprovodný program pro děti s vodníkem Brčounem Vrbičkou a kouzelnou muzejní dílničkou. V září proběhnou akce se školami a školkami.
Pohádková výstava bavila nejen děti, ale i dospělé návštěvníky a první místo v soutěži Muzeum roku si všichni pracovníci muzea za svůj zápal pro věc zaslouží.




14 komentářů:

  1. Jé Martinko,to vypadá na pěknou akci 😊My dnes navštívili také jednu zajímavou výstavu Aeronautika.Modely dle Leonarda Da Vinciho si mohli děti i dospělí sami vyzkoušet. Opožděně všechno nejlepší k svátku a užijte si letní víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, jéé moc děkuji, že si vzpomněla. To musela být krásná výstava, kterou jste navštívili. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  2. Marti, to je krásná pohádková výstava. Postava vodníka je v naší zemi hodně populární a tak věřím, že si výstavu moc užily nejen děti, ale i dospělí. Líbí se mi i kostýmy vodníků, připomněly mi, jak jsme kdysi našemu synovi vyrobili kostým vodníka na besídku do školky.
    Přeji krásný víkend. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, dnes jsem se snažila komentovat tvůj krásný příspěvek a dvakrát mi to napsalo, že můj komentář byl vyhodnocen jako spam. Tak ho máš ve spamech :-) a možná dvakrát. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
    2. Marti, děkuji za návštěvu na blogu. Blog asi zase zlobí, protože od včerejška jsou mé komentáře vyhodnocovány jako spam. Ten Tvůj jsem ve spamu nenašla, ale jsem ráda, že se Ti příspěvek líbil. Růža

      Vymazat
  3. Marti, zajímavou tamatickou výstavu si u vás v muzeu vymysleli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, holky v muzeu jsou úžasné a už mají vymyšlené téma i na příští rok, ale samozřejmě neprozradily. Ten nejhezčí vodník je právě jedna z nich. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  4. No, hezky se to u vás zelená!
    Marti, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jo povedlo se. Dělají to lidé se zápalem a nadšením. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Bezva výstava! Pobaví se děti i dospělí.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano, ne nadarmo je muzeum už po několikáté oceněno a dvakrát za sebou jako Muzeum roku. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  6. Marti, vy v tom muzeu máte bezva akce.Hned bych se jela podívat.Já jsem se dala na natírání venku všeho dřevěného a dnes krásně od noci prší, tak si dám pauzu. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, jo jsem tady pořád zajímavé akce, proto už je podruhé naše muzeum Muzeem roku. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Krasne vesele zabicky... Pacila by sa mi taka dekoracia do zahrady... Akcia bola urcite vydarena, skoda ze u nas sa tradicia vodnikov nezachovala... Pekny den prajem ... L.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.