čtvrtek 5. prosince 2019

na něco jsem zapomněla

Občas se na mém blogu objevují kritické články, kterými reaguji někdy na horká témata či nesmyslné záležitosti, které se dějí ve světě. Nemyslím na politická, ty mě hodně rozčilují a nejsem politický komentátor či reportér, stačí mi vášnivé politické debaty doma. 
I když včera mě něco po dlouhé době potěšilo a já musím tady zmínit, že to s naší společností není ještě tak špatné. Nejvyšší státní zástupce Zeman, nemám tohle jméno vůbec ráda (a ať mi promine výtvarník Karel Zeman), obnovením trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo se zachoval jako statečný člověk a borec a já mu tleskám, páč maličko vylepšil morální kredit naší společnosti. Jednou kdysi jsem se s ním osobně setkala i v pracovním životě, když ještě nebyl na tak vysokém postu.
Ale tohle tady nechci rozebírat. Zapisuju si to na blog, protože jej beru jako deník a tato významná událost sem rozhodně patří, ať už vše dopadne tak nebo tak, je konečně jasným signálem, že některé věci tady nesmí procházet.
Dnes ale chci psát úplně o něčem jiném. Ať je tady jednou pochvala. Některé úspěchy přesahující náš region rozhodně stojí za zmínku. Už minulý pátek jsem psala článek do novin o synovi mojí kamarádky Báry, tedy o jeho úspěchu a chtěla jsem si jej dát i na blog, ale nějak jsem pozapomněla. Takže, Baru, dnes to napravím, protože Vojtův úspěch sem patří a nesouvisí to s tím, že ho mám ráda. 
Vojti, ještě jednou velká gratulace. Tleskám ti.

Student mělnického gymnázia uspěl v celostátní olympiádě

Koncem listopadu se uskutečnilo finále již dvanáctého ročníku Logické olympiády, kterou každý rok pořádá Mensa ČR. Soutěž odhaluje skryté talenty a pomáhá školám vyhledávat nadané děti.

Z mělnického regionu se ve finální soutěži umístil na 31. místě v kategorii žáků druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií Vojtěch Beneš, student třetího ročníku osmiletého studia na Gymnáziu Jana Palacha v Mělníku. Vojtovi je 13 let a logické olympiády se zúčastnil letos podruhé. V loňském roce nepostoupil do krajského kola. Jak sám říká, má rád matematiku a zúčastňuje se při škole všech možných olympiád. Většinou postoupí do krajského kola a umístí se do desátého místa.
Vojtu kromě matematiky baví sport. Je výrazným talentem v bojovém umění taekwondo, ve kterém získal již řadu ocenění. V soutěží národní taekwondo ligy v závodu Nextgen v Praze obdržel Vojtěch Beneš v neděli 24. listopadu zlatou medaili.

Letos se do soutěže zaregistrovalo 71 208 soutěžících z 3 249 škol, což je nejvíce v celé historii soutěže. Soutěžící ve finále byli rozděleni dle věku do tří kategorií – kategorie A žáci prvního stupně základních škol ze 3. až 5. třídy, kategorie B byli žáci druhého stupně základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnázií a do kategorie C byli zařazeni studenti středních škol.

Logická olympiáda je zařazená do programu Excelence vyhlášeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy – Hodnocení žáků a škol podle výsledku v soutěžích. Program Excelence umožňuje finančně podpořit pedagogické pracovníky základních a středních škol na základě výsledků, kterých dosáhli jejich žáci v krajských, ústředních a mezinárodních soutěžích.
Marta Dušková

Rodinný archiv Báry

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/student-melnickeho-gymnazia-uspel-v-celostatni-olympiade-20191202.ht

6 komentářů:

  1. Gratuluji Vojtovi, je vidět, že je všestranně nadaný. O této soutěži byla zmínka i v televizi.
    Jméno "Zeman" ve mně vyvolalo vzpomínky na roky dávno minulé. Jmenoval se tak normovač v textilce, kde jsem pracovala a byl docela postrachem. Když jsem pracovala jako manipulantka, měla jsem na starost i výpočet výplat a on nám je vždy před odevzdáním na mzdovou účtárnu kontroloval a neutekla mu žádná chybička. Na druhou stranu vždy včas vypracoval sazby, které jsme potřebovali do výplat. To se o jeho nástupci u nedalo říct. Jeho žena mi pak dělala šéfku na kontrole. Je jí 86 let, ale je stále vitální a občas se scházíme. Takže já mám jméno Zeman ráda. Hodně jsem odbočila, ale snad to nevadí.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, díky za tvůj pohled a gratulaci vyřídím. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  2. Marti, krásný mladý kluk a ještě pořádný kofr.Přeji mu nádherný život a ať se mu daří.Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Vojtovi gratuluji k úspěchu, panu Zemenovi (nezaměňovat prosím) ke statečnosti a tobě, Marti přeji krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, podle tebe vím, že začalo skutečné ráno. Já vstávám strašně brzy, páč nemůžu spát, ale podle tvého ranního komentáře vím, že už vstávají i normální lidé. Díky a měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.