pondělí 16. prosince 2019

no, žádná hitparáda teda...



Kdo čekáte adventní atmosféru a ukázkovou adventní neděli, tak ani nečtěte.
Třetí adventní neděle se teda trochu nevyvedla, ale i tak jde život.
Aneb co všechno se vejde do jedné adventní neděle.
Vanilkové rohlíčky jsou spíše vanilkové rohlíky, i když můj muž tvrdí, že jsou akorát do pusy a co se mi na nich nelíbí. 
No jo, ze soboty mám před sebou Bářiny miniaturní rohlíčky, na které by byla zapotřebí vzít lupa.
Když jsem si připravovala moučkový cukr s vanilkovým na obalení, nasypala jsem místo vanilkového cukru prášek do pečiva. 
Sakra, proč dělají tak stejné obaly???!!!
Já potřebuji jako pro blbce pořádné rozlišení.
Takže první směs cukru letěla do kulatého "šanonu".
Poté jsem kapku připekla část lineckého, takže některé vypadá jako kakaové, ale přece to nevyhodím.
Porušila jsem tradice a adventní svícen jsem zapálila až dnes ráno.
Zapomněla jsem včera, že je neděle.
Ale zase jsme se hodně zasmáli. 
Seděli jsme s mým mužem vedle sebe u kuchyňského stolu, já lepila to linecké a on připravoval brambory na velmi, ale opravdu velmi pozdní oběd a bylo to na fotku... 
Oba jsme pracovali v županu, prostě jsme si dali županový den. 
Já jsem byla prací naprosto nepoznamenaná. 
Můj muž měl celý župan od mouky a cukru. 
Nevím, teda jak to dokázal, protože téměř všechno cukroví jsem vykrajovala a pekla já.
Já připravovala ten oběd, byla to novinka, recept sem určitě dám, protože to bylo výborné a můj muž vykrajoval mezitím poslední kolečka cukroví. 
Jo a i s tou tvorbou oběda byl teda problém, ale to vám povím až u toho receptu.
Když zazvonil telefon, nebylo člověka, který by ho mohl zvednout. 
Oba jsme měli upatlané ruce.
A aby toho nebylo málo, předevčírem se uklidil domeček pro ježky, protože už se konečně uložili k zimnímu spánku. Teda chvíli to tak vypadalo.
V sobotu se však na místě, kde býval od září domeček s jídlem, objevil malý ježeček a zoufale běhal okolo a hledal to jídlo. Vážil, panebože, 510 gramů. 
Nemůže to teda být žádný z těch čtyř, které už jsme vykrmili. Je to někdo nový.
Takže včera u pečení cukroví jsme řešili, co s ním. 
Zatím je doma ve sklepě v krabici napapaný a spí, ani téměř nedýchá.
Budeme muset zavolat do záchranné stanice pro radu, co s ním. 
Ještě je teplo, tak bychom ho třeba mohli vykrmit. 
Panebože, ono to fakt nikdy neskončí.
No může se mi někdo divit, že jsem zapomněla, že je třetí adventní neděle?!
No, a hotovo teda není, ale už je napečeno, zbývá dodělat kokosky, dortíčky, kterým se u nás v rodině říká dučesky, a bez nich vánoce nejsou vánoce a ještě nazdobit zbývající.
Obdivuji všechny ty nedělní krásné fotky svých facebookových přátel, kteří stihli zapálit adventní svícen v pravý čas, dávají nádherné fotky napečeného cukroví, které vypadá jak od profesionálů a ze všech fotek dýchá sváteční atmosféra. 
Nádherné krásné tvary cukroví naaranžované s jablky a kusem skořice.
Já doma jablka teď ani nemám.
No my evidentně jdeme proti proudu.
Takže já sem můžu dát jen surovou realitu. 
Ale zase se spoustou zážitků a jsem originální, protože určitě nikdo z vás nezapaloval adventní svícen dnes brzo ráno.
Mějte pěkný den.

10 komentářů:

  1. Mně by se taková adventní neděle líbila, byla akční a hlavně ze života. Tvůj muž je opravdu prima, pomáhá Ti i s cukrovím.
    Teď Ti popíšu jak jsem letos dělala cukroví já. Nechtěla jsem péct, protože muž sladkému moc nedá a já mám žlučníkovou dietu(ještě pá dnů). Tak jsem mu řekla ať si koupí krabičku hotového cukroví. Koupil si zdravé, bezlepkové a divil se, že bylo drahé.-) Já jsem mu udělala oblíbené švestky v čokoládě plněné mandlí. Pak jsem si říkala, že bych zkusila upéct čajové sušenky. Při šlehání se mi rozbil ruční šlehač a těsto jsem míchala vařečkou. Pak jsem ho nemohla vytlačit ze zdobičky a když jsem koneně přišla jak na to, tak při pečení se z hvězdiček staly hvězdy. S tmavými kraji. Celý výtvor jsem pocmrndala čokoládou. Ještě jsem udělala rumové kuličky, do těch jsem zase zapomněla dát cukr. Jsou v nich piškoty a čokoláda a muž pravil, že to stačí. Takže letos žádná sláva, ale kupodivu mně to nějak netrápí. ;-)
    Ježečkovi mrňouskovi přeji šťastné přezimování.
    A Tobě krásné pondělí. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, vítám tě v klubu, pobavila jsem se, promiň :-) No já něco málo peču, protože se všichni sejdeme 25.12. a už jsem měla dotazy, zda budou dučesky :-) Ježečka jsme včera dořešili po telefonu a dnes bude cestovat. Těžko se nám s ním loučí, ale jinak to nejde. Určitě o tom napíšu. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Na cukroví jak od profesionálů jsem dávno rezignovala, úklid a všechno zdobení buď vypouštím nebo dělám těsně před Štědrým dnem, protože mám vážně úplně jiné priority než lítat jak magor po baráku s hadrem a luxem a stresovat se, že nemám tohle a nestihnu tamto. Ony ty svátky jsou opravdu o úplně jiných věcech než nablejskaným baráku či bytě.... Ale co chválím, tvoje krásné krabice na cukroví. Začínám ořemýšlet, že si také nějaké hezké koupím. I když .... ve sklepě v regálu je jedno v čem to cukroví je a když je nechám v kuchyni na lince, budou překážet a když je dám až nahoru, budou, díky kombinaci prach + plyn +dlouhosrsté kočky za chvíli ublemcaný, plný dlouhejch chlupů, který se jim záhadným způsobem daří umisťovat až na strop a lepivý....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já žádný úklid nedělám už od dětství našich dětí, kdy malovaly vánoční motivy úhlem na okna, kdy jsem se nechtěla stresovat, jak zašlapávají cukroví do koberců či sedačky. Uklízíme pořád, takže nazdar :-) Když jsem byla hodně pracovně vytížená, nechávala jsem si cukroví péct, ale teď pár let po sobě něco málo peču, protože to patří k našim vánočním tradicím a už jsem měla dotazy, zda peču naše dučesky, páč 25.12. se u nás schází celá rodina a tuhle tradici už držíme od doby, kdy děti opustily rodný dům. Dózy jsem si koupila asi předloni v Lidlu a jsem za ně vděčná. Už mě iritovaly po týdnu promaštěné papírové krabice. Jo a ty dózy jsou hezčí než moje cukroví. Měj se krásně a vítám tě v klubu těch, co zásadně vánoční úklid neřeší.

      Vymazat
  3. Marti, na Adventu je důležitá pohoda - a ta u vás je :)
    U nás to tak nějak jde, cukroví jsem kupodivu zvládla letos nějak mimoděk (to, co se peče, nepečené mne čeká o víkendu), užila jsem si setkání s kamarády... (jen dárky pro kolegy jsem si letos nechala na poslední chvíli, takže tam to trochu adrenalin bude ;-))
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, díky. Já jsem letos nějak zaspala, furt jsem nevnímala čas. Včera jsme teprve řešili plovoucí svíčky a františky, bez kterých se náš Štědrý večer neobejde, vloni jsem měla vše už dávno doma. Naštěstí byl včera můj muž úspěšný, využil mojí práce ke shánění svíček a františků. Měj krásný den.

      Vymazat
  4. Marti, z tohoto příspěvku, přes všechno, co si napsala, ma mě dýchá pohoda, klid a láska.
    Přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji. Včera už jsme vyřešili i toho maličkého ježečka po telefonu, takže dnes bude velké loučení. No, jsme asi blázni. Určitě o tom napíšu. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Marti, já taky uklízím každý den, hlavně kvůli Eli a žádný předvánoční úklid nedělám.Miluju vyzdobený dům a zahradu, ale hlavně přírodně a svíčky a světýlka.Dnes jsme byli nakoupit u řezníka a byla jsem nasr.páč neměli kotlety s kostí.Tak musím recept odložit na neurčito, možná že muž sežene cestou do Hořic , kam ještě jel pro čaje k bylinkáři.Jinak župánkový den bych si taky dala, ale chodíme s Eli ven.Já vlastně trávým skoro celé dopoledne v noční košili.Jste bezva sehraní.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, přesně, uklízíme pořád že jo? A hlavně po zvířátkách. Jako my včera po Justýnce. Něco si jí nesedlo a bylo jí špatně. Ale je čistotná, tak se snažila vyhodit obsah žaludku rychle mimo telefonní stolek, na kterém teď lehává. Pak spala celý den a když se probudila, tak jsme ji furt pozorovali, zda je v pořádku. Je, nic to nebylo. Měj pěkný den. Jo jsme sehraní, můj muž říká, že jsem v posledních dnech jako manufaktura.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.