pondělí 4. května 2020

jepičí život 9

Při těch seriálech, které mi běží na blogu, jsem zapomněla na svůj už několikaletý projekt. Tak opět téměř po půl roce. Jen pro oživení paměti. Některé vaše komentáře jsou malými příběhy z vašeho života a stojí za to, aby spatřily světlo světa ještě jednou. Jsou vlastně někdy i zpětnou vazbou, zda se naše názory na určité události změnily či nikoliv. 
V prosinci jsem ukončila rok 2018, tak dnes pokračuji, kde jsem skončila a vstupujeme do roku 2019. Vím, že některé z vás seriál baví, tak jdeme na to. Dnes jsem se dostala jen do března. Některé vaše komentáře by rozhodně mohly stát samy o sobě. Jsou nabité postřehy z vašeho života a to vybírám opravdu jen příspěvky, které se mně i vám zdály důležité. Tak snad vás ohlédnutí trochu do minulosti bude bavit, jako baví mě. Jen málokdy dávám svoje vlastní odpovědi na komentáře. Tentokrát jeden ano, protože mi zapadl do kontextu.
Tak přeji všem pěkné vykročení do nového týdne.

prý pohádky jsou švindl

Marti, já zahlédla také tento titulek a raději jsem článek ani nečetla, jak vidím z tvé reakce, dobře jsem udělala. V poslední době se roztrhl pytel s kritiky pohádek, to jsem zaznamenala, jeden chytřejší než druhý, či třetí a další. Je mi z nich nanic. Vůbec si neuvědomují, že náhled na pohádku má dítě naprosto jiný než dospělý a dítě naprosto přesně vyjádří co se mu na pohádce líbilo či nikoli. Když si vzpomenu, jak jsem nesnášela v televizi "studiovky" pohádky, jak se na ně nechtěli dívat ani naši kluci, tak jsem naprosto zděšená z toho, jak Česká televize neustále sahá například do těchto archivů a cpou to na obrazovky i dnes. Proč, proboha? Nehledě na to, že narvat do programu týden či 14 dní před vánoci každý večer pohádku, o svátcích od rána do večera pohádky, tak to už v programovém oddělení někomu opravdu hráblo :o)). Ale na to existuje jednoduchá rad - vypnout tlačítkem...
No a pan doktor, jak píšeš, asi moc zkušeností s dětmi nemá. Také jsem zažila vztekání a nejvíce se osvědčilo buď si nevšímat nebo zatáhnout do koupelny a pocákat malého vzteklouna studenou vodou.
Tak jsme si obě ulevily :o).
Marti měj se hezky.
Ála
Marti, to je dnes strašná móda. Každý kritizuje díla někoho jiného a vnucuje nám svůj názor. Na českých knižních i filmových pohádkách jsme vyrostli. Pro děti v televizi tenkrát mnoho na výběr nebylo. A nijak tím poznamenaná nejsem. Myslím si, že jsem slušný pracovitý člověk, který si svého dosáhne vlastním přičiněním a ne citivým vydíráním. Takové řeči, co má pan doktor, by mne akorát rozčílily.... Takže, ať si myslí co chce, já mám názor jiný :)
Marti, měj prima dny, Petra
Také mám pocit, že se teď všechno moc rozebírá a to se týká i pohádek. Nedávno jsem viděla rozhovor Světlany Witowské s Pavlem Kořínkem, historikem komiksů. Ti zase rozebírali kreslené pohádky. Jako dítě jsem pohádky milovala a četla. Nejoblíbenější byly Za pohádkou kolem světa s kouzelnými ilustracemi. Pohádky mám všechny schované. Jedinou pohádkovou knihou, kterou jsem nemusela, byly Praštěné pohádky Ludvíka Aškenazyho. Miluji i staré filmové pohádky. No a nemám pocit, že by mně pohádky negativně ovlivnily. Nechme dětem pohádkový svět, svět, kde dobro vítězí nad zlem a nehledejme v něm něco jiného.
Marti, také mi někdy stačí slovo, aby mě pořádně vytočilo a já se rozčílím. Říkám, že jsem lehce nasírací.;-)
Přeji hezký den bez srážky s blbcem. Růža
Marti, přečetla jsem si tvůj článek i komentáře děvčat.Se všema souhlasím a dnes už jsem nasraná ,musím si ulevit, po třetí. Na zprávy nečučím, na internetu nečtu, stačí mi s čím se setkávám v životě.Dnes se mi nechtělo jet nakoupit s mužem do Lidlu,ale abych ho v tom nenechala samotnými, protože nákupy taky nesnáší,jela jsem.U nás krásně sněží a tak jsem si vzala kožíšek a jela.Když jsem šla vybrat cibuli, stály tam dvě důchodkyně a jedna si mě prohlížela a asi si myslela, že jsem hluchá.Říká tý druhý:Hele ta má kožich a druhá jí na to:Nojo to je určitě pražanda s chalupy,kdo by si tady mohl dovolit kožich.Jo, holky kdyby věděly,že mám doma ještě jeden a oba jsou starý 20let.A po obědě další nasrání a to ověřená zpráva z katastru nemovitostí,tu objevil můj muž.Chráněná památka Českého ráje, Dlaskův statek, byl prodán radníma manželce jednoho zastupitele a nikdo z opozice neprotestoval a je ticho po pěšině. Tak to mě dorazilo.Je vidět, jak se bojí o koryta .Měj hezký zbytek dne a prosííím, až budeš vařit zase něco mňam, napiš recept.😏Martina
Ako deti sme vyrastali na rozprávkach Pavla Dobšinského ... máme doma všetky tri hrubé knihy jeho diela. Viem, že sa mne aj sestre veľmi páčili a čítavali sme si ich pred spaním. Nedávno som sa kdesi dočítala, že v rozprávkach Dobšinského sú hororové scény, ktoré v žiadnom prípade nepatria do detských uší ... Ano, uznávam že autor vedel zlo opísať veľmi farbisto, ale myslím si, že je to všetko o výchove, čo si dieťa z takejto rozprávky zoberie. Skrátka rozprávka je preto rozprávkou, lebo na jej konci vždy víťazí dobro nad zlom.
Mne to pripadá, že sú jedinci, ktorí sa chcú silou mocou zviditeľniť a vypúšťajú z úst svoje myšlienky, ktoré sú mnoho krát bludom, kravinou. A snažia sa svoje názory vtĺkať do hláv ľudí ... Ako dobre, že máme svoj názor a skúsenosti ... L.
Já zas jednou trochu proti proudu - pan Honzák má právo na svůj názor na pohádky (i na výchovu dětí) stejně jako my. Akorát my nejsme populární, tak holt ten náš nevyjde v Ona dnes :-). Vždyť nás nikdo nenutí (naštěstí) se podle něj řídit. V novinách přece nemusí vycházet jen názory, se kterými souzníme ... Stejně jako nás nikdo nenutí se dívat na pohádky, které televize zařadila do programu. Zachovejme si nadhled a pohodu :-)
Stáni, dovolím si s tebou nesouhlasit.Ano, pokud by jsi napsala tohle ty, pak se zachovám tak, jak říkáš a pravděpodobně ani nebudu reagovat a názor ti vyvracet. Ale pokud takový názor vyjde veřejně a z úst známé osoby, pak je myslím zapotřebí reagovat, protože, co si budeme povídat, asi to ovlivní spoustu lidí. Já tady samozřejmě svou reakcí nepomůžu a nic neovlivním, ale předpokládám, že někdo bude reagovat veřejně. Měj pěkný den.
Máš Stáni pravdu, že každý máme právo na svůj názor, to souhlasím. Jen mi v poslední době připadá, že rozhovory, které se zveřejňují na internetu, v časopicech, se točí jenom kolem kritiky, zesměšňování a vše se slovně drtí napadrť, vše je špatné, k ničemu. Takový veliký negativismus kolem dokola :o). A spousta lidí to přebírá, jenom se nasírá (to se jinak nedá nazvat) a zvyšuje to jejich zlobu na vše. Mnohokrát články raději ani nedočtu...
Marti, doktora Honzáka znám, četla jsem dokonce jednu jeho knihu a to co píšeš mě celkem zaráží, protože jsem doposud měla za to, že to je odborník, který umí aplikovat poznatky se zdravým selským rozumem.
Šíleně smutná princezna ve mě vyvolala to samé, co v tobě. Roky jsem milovala Neckáře :o)
Měj hezký den, Helena
Marti, moc děkuji za dnešní příspěvek. Za tvé vzpomínky, pocity. Padesátým výročím smrti Jana Palacha žije naše rodina, tedy hlavně Adam už nejméně půl roku, i když z trochu jiné strany než ty, jako žurnalistka. Rozhodně i já připravím nějaký příspěvek, chtěla jsem být aktuální, ale teď cítím, že potřebuji pár dní odstup.
Měj příjemný den, Helena
Marti, v tyto dny jsem si často říkala, co bych na otázku, jestli čin Jana Palacha měl smysl, odpověděla. Z pohledu mámy, která ztratila dítě, myslím především na jeho rodiče. Jakou strašnou bolest museli prožívat nad odchodem svého syna. A určitě hledali odpověď na to, jestli měl jeho čim smysl. Tyto dny ukazují, že měl. Český národ na jeho poselství nezapomněl, což ukazuje velký počet lidí, kteří se účastní vzpomínkových akcí. Růža
Také jsem za ty roky (v té době jsem byla malá holka) mnohdy s přibývajícím věkem přemýšlela nad jeho smrtí, nad smyslem jeho činu. Bohužel, pro mne je to stále smrt mladého člověka, který měl život před sebou a vyburcovat národ k výrazům nesouhlasu s tehdejší politikou, režimem, mělo dojít bez těchto, tak bolestných, ztrát. Jak psala výše Růža, pro jeho rodinu to byla především tragédie na celý život. Jako máma nemohu souhlasit se smrtí svého dítěte ve prospěch jakéhokoliv odkazu. Ale na druhou stranu jsem ráda, že nezanikla vzpomínka na něj, a i na další oběti té doby. Část jeho rodiny před lety žila v našem městě a vím, jaké měli neustále jenom potíže. Všichni...
Ála
Když umřel Palach a Zajíc byla jsem ze základky pryč. Tvrdím, že položit život za obranu republiky a blízkých (ve válce) ano. Ale v takovém mladém věku a v době, kdy tu byli vojáci Varšavské smlouvy v přesile, tak to mělo smysl opravdu jen pro dnešek. Tolik neštěstí, stíhání, špiclování a smutku co prožili jejich blízcí je strašné. Mládí nedomyslí. Že se nato vzpomene je dobře, ale dělat z nich světce se mi zdá nepatřičné. Iwka
Marti, mě bylo 18let a už nad tím činem přemýšlím taky hodně dnů.Taky nemohu zapomenout na slova Jana Palacha z nemocničního lůžka a musela jsem přepnout.Ve mě se pořád pere myšlenka, že to neměl dělat.Komunisti vše ututlali a všechny činy ostatních co se upálili zametli a to si myslím i díky rusákům a pak tolik let jsme tu žili v područí těch hajzlů.Když jsem vydělá rozhovor z Olbramem Zoubkem, bylo mi po letech zase zle a vrátilo se mi vše z 68roku z Liberce a jsem ráda, že s kamarádkou jsme přežily.Byla to hrozná doba a nejsem vůbec pro, že komunisti jsou ve vládě a rozhodují.Mám husí kůži,když si na vše vzpomínám. Měj hezký zbytek večera.Martina
Marti, to jsi mne pobavila, protože můj muž většinou při těchto nákupech brouzdá všude okolo v uličkách a s nudícím pohledem čeká až zavelím k přesunu k pokladně. A pokud někdy řeknu - Hele jdeme, a v ruce nic netřímám, čiší z jeho očí veliké otazníky :o)). Jako že - Ty sis nic nevybrala? Nic nemaj- odvětím suše a zklamaně.
A hrníčky bychom měli také pomalu obnovit. Co nejsou doma kluci, žádný k úhoně nepřichází.
Měj hezký den.
Ála
Marti, pobavila jsem se. Tohle přesně dělá můj muž, nudí se a komentuje...na co to máš, máš toho doma dost, to není potřeba.
Hrníčky jsou moc pěkné, velmi se mi líbí skořápka.
Marti, měj se krásně.
Hezké a milé nahlédnutí do manželského soužití :o)
Na téma nakupování by se daly psát romány :o)
Hlavně, že máte z nových drobností radost!
Marti, měj hezký den, Helena
Společné nákupy se u nás odehrávají tak, že manžel stojí s vozíkem a čeká, co do něho donesu. Nebo někam zmizí a já běhám s plnýma rukama a hledám ho. Většinou ale chodí nakupovat sám.
Hrnečky jsi vybrala kouzelné a líbí se mi i "skořápka. Tak mě napadlo, že by se dala naaranžovat na Velikonoce.
Měj pěkný den. Růža
No vidíš, že se využití našlo. U nás tohle nebezpeční nehrozí. Větu "to nepotřebuju" u nás říkám já. Manžel sice říká "to si kup, když se ti to líbí", ale do krámu typu Pepco bych ho nedostala ani párem koní. My vlastně hrozně ušetříme... :-D (a já to pak propiju v čajích :-D)
Chtěla bych být muška a vás dva poslouchat, to musí být zážitek, já mám ráda, když jdete nakupovat :)
Martinko, jak já tě chápu:D. Pěkně jsi v Pepcu pokoupila a myslí, že muži nikdy nepochopí na co určité věci potřebujeme:D. Já dnes svému barvitě líčila, jak si musím koupit dekoraci-jen dekoraci-k ničemu, kterou si budu muset přeparvit a napatinovat-a to všechno jen protože POTŘEBUJU-nutně-tu dekoraci z KIK mít:DDD.
Marti, někdy ta daň za výdobytky technologií je již opravdu za hranou. Také si chráníme soukromí co to jenom v dnešní době jde a jsem opatrní komu co sdělujeme. Někdy opravdu žasnu co jsou lidi schopní zveřejnit či jak bezhlavě odpovídají na telefonáty kohokoliv, o kom vůbec netuší kdo je. Chytrý telefon jsem nechtěla, ale již ho mám. Nestahuji si žádné aplikace, volám, píšu sms, občas fotím. A stejně mám pocit, že toho o mne ví můj telefon až moc :o). Vysavač robotický jsem naštěstí nikdy nechtěla, přišlo mi to jako další zbytečný chytrák, kterého nutně nepotřebuji. Včera manžel někde četl, že brzy bude problém s elektřinou, nebude jak a z čeho ji vyrábět, tolik jí je potřeba. A obnovitelné zdroje nejsou a nikdy nebudou dostačující. Takže budou problémy s vodou, elektřinou, s hladomorem, přesunováním obyvatel po planetě, chudáci naši vnuci...
Ála
Marti, beru to podobně. Někdy mě rozčiluje, když se podívám na nějaký produkt a pak na mě odevšad vyskakují reklamy. Ale beru to jako daň technickému pokroku. Mám v posledních měsících tolik diskutovaný Huawei, nestahuji si do něj aplikace a doufám, že nejsem pro druhou stranu zajímavá. Na FB o sobě moc informací nemám. Co nikde nezveřejňuji, jsou fotografie vnoučat, protože si to jejich rodiče nepřejí a já to respektuji. I když někdy bych se jimi ráda pochlubila.
Po tom, co jsi o robotickém vysavači napsala, tak si vystačím s tím obyčejným a vytírat budu i nadále mopem.
Přeji krásné pondělí, u nás je stále slunečno. Růža
Marti, já na fejsbůk a instagram nechodím, vystačím si s blogy, robotický je u nás snad jen manžel, robot, kterému už dávno vypli proud.
Často myslím na to, že zdravotníci asi taky prodávají firmám data, protože: jak to, že najednou starším lidem začnou volat a nabízet kde co, prý, aby měli na stará kolena lepší život - a kde vzali info, že ti lidí jsou staří a se zdr. problémy? ze skleněné koule?
Já je hned utnu, ale plno starých lidí, co vím, naletělo.
A úklid? když mám náladu a potřebu, uklízím a beru to jako tělocvik.
A musím pochválit: zajímavý přípěvek! Jiřina z N.
Dobrý příspěvek. Tento vysavač vlastní kamarádka. Jenže když slyším, že ho pustí,nechá ho smýčit a pak stejně ještě setře sama běžným způsobem, tak je to pro mne úsměvné.
Prý do určitých koutů se nedostane. Tak to je mi jasné už od pohledu! Ale ještě aby špehoval :-)
Hezký den!
Hanka
My doma robotický vysavač máme a jsem ráda, že jej mám. Hlavně ve špatně dostupných místech, se nemusím různě krčit a klečet na kolenou, abych vysála pod postelí, stejně mi to nejde. Sledování si nepřipouštím, bohužel dnes nás může sledovat kde kdo a ani se to nemusíme dozvědět. Díky tomu, že manžel je technický nadšenec, máme spoustu pomocníků. No a protože mi chtěl hodně ulehčit práci, tak ten náš umí vysát i nedostupné kouty. Nejlepší na tom je, že vysavač zapnu a sama si můžu v klidu vypít kávu a nestresovat, že nemám vysáto :-)))).
Marti, tak to žasnu, jak se šmírování rozšiřuje, toto mi přijde ale opravdu za hranou, pořizovat fotky ze soukromí bez souhlasu majitele, no, hrůza. Naštěstí tento vysavač jsem nikdy nechtěla, ale kdo ví, jak budeme časem kontrolováni. My máme "chytrou" televizi, která se po zapnutí přihlašuje přes Mírovo mail. :o) I z toho mám občas strach.
Přeji pohodový týden. D.
Tak se šmírovacím vysavačem jsi mne překvapila. Že vyhledavače sbírají data, aby mi pak cpaly reklamu na míru, to samozřejmě vím (toho si jaksi nejde nevšimnout).
Hezký večer
Tak s vyhledávačem na jarní obuv bojuji již dva týdny, stále mi cpe pod ksicht ty promiskuitně nádherné a předražené boty a já stále mlsně bojuji sama se sebou :)
Jasně, štve mě to stejně jako vás všechny... Nic se s tím nenadělá (jediná možnost je na netu nic nehledat), tak se snažím se tím nerozčilovat...
Drandění robota po podlaze zní opravdu hodně lákavě, já o něm ani neuvažuji, nevím, jestli by ho měl Aaron za parťáka nebo vetřelce :o)
Marti, měj hezký den, Helena
Marti, my máme už 29roků od švédské firmy vysavač Lux i s klepadlem.Kdybych dvakrát nevyhrála šňůru, tak nebyl nikdy ještě v opravě.Jinak mě udivuje,když někam jedeme a stavíme se v marketu nakoupit, přijde muži zpráva, jak se nám v obchodě nakupovalo.To považuji za šmírování.Martina
Ahoj Marti, vzhledem k tomu, že o PAS něco vím, jsem ráda, že jsi to napsala, Jen by si to mělo přečíst a uvědomit více maminek. Ať se ti focení vydaří a máš také pěknou sobotu. Marcela
Mladé maminky, které odmítají očkování, by si měly uvědomit, že díky očkování některé nemoci v dnešní době neznáme. Bohužel epidemie spalniček se u nás stále více šíří. Očkování proti chřipce je určitě vhodné pro chronicky nemocné lidi, které by chřipka mohla ohrozit na životě.
Měj hezkou sobotu s Masopustem. Růža
Vyvracení toho, že očkování způsobuje autismus, jsem už slyšela několikrát. Odmítači vlastně využívají toho, že pokud je dostatečná proočkovanost, tak jsou chráněni vlastně všichni. Jenže teď proočkovanost klesá, tak klesá i ta ochrana, takže na to vlastně začnou doplácet. Jenže s nimi bohužel i ti, kteří nemohou být očkovaní z nějakého reálného důvodu (ne kvůli fake news) nebo ti, u kterých už imunita založená očkováním vyvanula.
Já nejsem ani odpůrce očkování proti chřipce. Sama očkovaná tedy nejsem, ale jsem ráda, že se dává očkovat moje máma, u které by choroba s vysokými horečkami s ohledem na věk mohla už mí fatální následky.
Užij si víkend
Jak by řekl můj kamarád o "matkách" které odmítají očkování a věří každému nesmyslu který se píše na netu nebo v bulváru. Sú to hlupaně. A má pravdu předsedo.... já jsem buď očkovaná, nebo jsem nemoc prodělala, a proti chřipce jsem se nikdy nenechala očkovat.A žiju už 58 let....
Je mi 71 a než jsem šla do důchodu, nechávaly jsme se s kolegyní očkovat proti chřipce
( platil to zaměstnavatel ) neb jsme byly hodně mezi lidmi. Celý den pod palbou kašlajících lidí. Protože lidi jdou od doktora a než si lehnou, zajdou do lékárny, na poštu a na úřad, aby ještě něco vyřídili a pak to tam schytají ti pracovníci, že?
Jiřina z N.
za mého mládí se očkovalo ostošest, a asi to bylo dobře.
Marti, souhlasím. Maminky, které nenechaly své děti naočkovat a dnes jsou rády, že jim je lékaři v nemocnici zachraňuj, a to jak jsem slyšela včera ve zprávách může mít další dopad na tyto děti až za 15 let, kdy můžou mít postižený mozek a nebo i umřít, tak těm bych snad tu léčbu nechala zaplatit z vlastní kapsy.A ještě kolik dalších lidí ohrozily ve svém okolí, jestli si toto vůbec uvědomují. Myslím si, že povinná očkování mají smysl.
Přeji krásný večer. D.
Nechci se opakovat, souhlasím s výše napsaným. Je prostě hloupost nenechat děti očkovat.
Hanka
Marti, v tomhle s tebou naprosto souhlasím. Mé děti očkované jsou. Bohužel, pryč jsou doby, kdy jsme mohli říkat, že tyhle "dětské" nemoci pro nás i naše děti hrozbou nejsou. Právě kvůli nezodpovědnosti jiných se teď musí ostatní obávat. Bohužel....
Petra
Myslím, že tady už bylo vše řečeno, máme na to vlastně všechny stejný názor. Roky jsem se pyšnili tím, že některé nemoc jsou v naší zemi mrtvé... Bylo to proočkovaností a nepochybně i tím, že se tolik necestovalo... Fakt, že je v našem městě díky mongolským agenturním zaměstnancům otevřená tuberkulóza, mě víc než děsí... A to jsem všichni očkovaní. Obdivuji klid těch matek, které očkování odmítají.
Marti, přeji hezký večer, Helena

11 komentářů:

  1. Marti, mám ráda Tvá ohlédnutí a znovu jsem si přečetla i komentáře, některé jsou opravdu malé příběhy.
    Měj hezký začátek týdne. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem si u kávy početla a vše zase ,,prožila,,.
    O otevřené tuberkoloze jsem slyšela, že to sem zanesli Ukrajinci a jiní cizozemci z vých.zemí.
    To jsme ještě netušili, že šikmoocí pracují na koronaviru ( a kdo ví, co vyrábějí v jiných laboratořích! ).
    Zdravím tě, Marti. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. To je opravdu zajímavé Marti. Hezky jsem si početla. Je tu mnoho zajímavých komentářů k zajímavým tématům. Mám obavy, že pokud bude lidstvo kdekoli vyvíjet různé viry a protilátky, tak se jednou zničí samo a vše začne znovu...Prý vyvíjeli protilátku na AIDS...no já tomu moc nevěřím...Pokud to opravdu uniklo z nějaké laboratoře je to strašný průšvih a nikdo neví, kdo to vynesl nebo zda to nebylo cíleně vypuštěné...to jsou vše jen dohady. Myslím, že pravdu se nikdy nedovíme. Lidí je moc a musí se matičce Zemi ulehčit, aby nás všechny uživila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, cíleně to asi vypuštěno nebylo, to by nebylo zacíleno i do vlastních řad, kde to začalo. No, třeba se ještě něco málo dozvíme. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, návraty v čase bývají zajímavé :).

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, děkuji, ty jsi v tomhle fakt dobrá, jak si dáš práci projít příspěvky a vybrat. Musí to být těžké!
    Ráda jsem je pročetla.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já se taky divím, já se normálně do minulosti nikdy nevracím, anebo jen málokdy, ale tohle mě kupodivu baví a už s tím nejde přestat :-) Měj pohodové úterý.

      Vymazat
  6. K tomuto článku, respektive výběru komentářů se dostávám se zpožděním. Včera nám nešel internet, takže dnes vše doháním. :-D Teď půjdu doohánět večeři a přečtu si vše až večer. Bude to pro mně něco nového, číst komentáře z doby, kdy jsem se plavila jinou řekou.
    Hezké a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.