pátek 5. června 2020

"člověk a mistr"





Dovolila jsem si v úvodu použít název výstavy, kterou zahájila úterní vernisáž. 
Něco málo z výstavy přináším, ale opět obrazy pod sklem, takže jsem se nakrucovala při focení, aby bylo aspoň něco vidět. 
Copak lidé, ty se fotili do reportáže dobře, ale u těch děl vidíte nafoceny ve skle lidi v rouškách, světla a někde i moje maličkost. 
Proto se z tohoto důvodu objevují i stejné fotky, aby byly z víc pohledů. 
Ale protože to byla fakt hezká výstava a i krásné povídání s autorkou výstavy, asi to na blog patří. 
Tak odpusťte kvalitu. Níže najdete můj koncept článku, který snad vyjde dnes, a krásné vysvětlení tématu výstavy.











V hudebním sále kulturního domu visí Sixtinská madona i Mona Lisa
Marta Dušková

Masarykův kulturní dům v Mělníku se otevřel po téměř třech měsících opět veřejnosti a hosty a návštěvníky slavnostně přivítala ředitelka Mělnického kulturního centra Radka Kareisová. Úterní večer 2. června patřil vernisáži, která slavnostně zahájila výstavu s názvem Člověk a mistr.

Výstava prezentuje práce absolventů výtvarného kurzu akreditovaného MŠMT, který vede profesorka Irena Wenkeová. Výtvarnice Irena Wenkeová je již 12 let vedoucí výtvarného oboru při Základní umělecké škole v Mělníku a věnuje se nejen studentům, ale i dospělým.

„Téma dnešní výstavy jsem zvolila Člověk a mistr. Člověk proto, že jsou tu v zásadě jenom zobrazení lidé a mistr proto, že malby jsou inspirovány obrazy mistrů. A taky proto, že studentky malovaly mistrovsky. Takže vlastně dvojí mistr, mistr známý světový a studentky, kterým říkám mistryně. Nemám ekvivalent ke slovu mistr, i když jsem jej hledala, takže jsem zvolila jako je sportovkyně, tak mistryně“, vysvětluje Irena Wenkeová. Na vernisáži bylo předáno všem vystavovaným autorkám obrazů osvědčení o absolvování dalšího ročníku.

Na výstavě jsou prezentovány převážně parafráze, není to tedy kopie, ale práce jsou inspirovány známými světovými malíři. „Ale je tam znát i určité odpoutání od předlohy, například Sixtinská madona není rozhodně podle Rafaela Santi. Je to vyšší forma té parafráze. Jsou tady vystaveny také dva originály Avatarka a Japonská krása. A pak je zde obraz Čtverečky, obraz rozložený do čtverečků, jako se třeba v televizi překrývá tvář vraha. Tam ovšem není vrah, ale určitě tam návštěvníci najdou snadno Mona Lisu“, doplňuje k výstavě Irena Wenkeová.

Zajímavou výstavu je možné shlédnout ve vstupních prostorách a v hudebním sále Masarykova kulturního domu do 31. srpna vždy v pondělí až pátek v době od 13 do 18 hodin anebo hodinu před konáním akce.







A poprvé a pravděpodobně naposledy si dovoluji dát na blog i lidi. Jen těžko se takhle poznáváme a navíc to bude někdy vzpomínka, i když nepříjemná.
Všem přeji hezký pátek.



6 komentářů:

  1. Marti, díky za reportáž ze zajímavé výstavy.
    Fotografie s rouškami na tváři budou jednou připomínkou této nelehké doby. Máš pravdu, že se těžko poznáváme. Když jsem byla v týdnu ve městě, tak jsem šla nakoupit k řezníkovi, kde prodává moje bývalá kolegyně z Alfatexu. Měla na tváři roušku a dokud nepromluvila, tak jsem si nebyla jistá jestli je to ona. Teprve pak jsem se jí přihlásila. Také mě nepoznala.
    U nás leje. Tak přeju pěkný i když deštivý den.Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Je to dobře, že už se tyto akce vrací k normálu i když je tam u toho ta rouška. Taky jdu dnes na vernisáž výstavy výtvarníků našeho města, kteří mají čtřicetileté výročí. Těším se.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky za nakouknutí na vernisáž hezké výstavy.
    A pěkné dny

    OdpovědětVymazat
  4. Marti děkuji za prohlídku výstavy. Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká výstava, Marti! Díla jsou skutečně povedená, ty originály evidentně inspirují i po letech.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky všem, jsem ráda, že zas můžu dávat výstavy na blog. Mějte pěknou sobotu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.