úterý 23. června 2020

džungle bylinek



aneb naprostý chaos.
Letos se mi tedy můj bylinný záhon trochu vymkl z ruky.
Před časem se mě ptala Lola, kdy už bude mátový sirup. 
Ještě je jí málo, tedy máty. Babi, já mám tvůj mátový sirup ráda...
No správnou dobu jsem prošvihla a teď je jí moc. 
Minulý týden jsem už sice udělala dvě lahve, ale se záhonem to ani nehnulo.
Recept, který používám už léta, a je vlastně můj, protože je složený z více nabídek z netu, najdete tady
Letos se v záhonku daří nejen mátě, ale i libečku, no vždyť říkám, je to jako džungle. Někde jsem tam vysadila taky pažitku a kadeřavou petrželku, tak snad tam je. Do toho se zbláznil sousední keř růží a vyrazil výhony až do těch bylin, na plotě jsou v truhlíku jahody, ke kterým se už moc nedá dostat. 
Je obrostlý okolo jako ten zámek ze Šípkové Růženky.
Jo vím, že potřebuje opravit rám mého letitého zahradního obrazu, který je venku už 13 let a ze zahradních obrazů jej považuju za nejlepší. 
Mám ho ráda, ale říkám, že trochu stagnuju, ale už se to lepší. 
Opravit potřebují všechny naše zahradní obrazy. 
Tedy jen rámy, malba pořád drží a přečkala všechny roční období bez úhony.
Kytice libečku už měsíc rozdávám a stejně roste jako blázen.
Nechcete někdo libeček?




Už ho dávám všude. Včera i na rejži, ale bylo to moc dobré.
V kuchyni moc času netrávím ani běžně, natož teď v tomto období. 
Navíc jsem trochu poslední týdny ztratila drive k životu a pracně ho hledám. Ale už se to lepší.
Samozřejmě vařím rychlovky a mému muži to takto vyhovuje, protože velký masožravec jsem já.
Gulášová polévka s masem pro ně není ekvivalent masa, za to můj muž je spokojený.
Ani včerejší oběd krůtí maso se žampiony mi nedává pocit, že jsem jedla maso.


Teď jsme měli hodně nabité týdny, takže na nějaké vyvařování ani nebyl čas. 
Občas si něco koupíme hotové anebo si necháme dovést z Dáme jídlo Bařka.cz. 
Ne nespletla jsem se. 
Bára nám minulý týden přivezla k obědu lasagne s tímto nápisem. 
Měla je fakt výborné, každá porce ve zvláštní krabičce s výše uvedeným nápisem. 
Přivezla je, protože věděla, že teď těžko hledám zápal pro věc, tak abychom neumřeli hlady.
Vůbec máme skvostné přátele kolem sebe.
Včera ráno mi volala naše rodinná přítelkyně, která se právě připravuje na bakalářské zkoušky, radostnou novinu, že cesta na půl roku do Španělska za vzděláním je potvrzena. 
Mezi řečí mi říká, já ještě před těmi zkouškami na skok přijedu a chceš borůvky?
Já si mezi učením dělám přestávky a sbírám je v nedalekém lese, tak bych ti někdy příští týden přivezla.
To víš, že chci. Panebože, připomněla si mi, že je mám vlastně předepsané. 
No moje lékařka mi to řekla teda trochu jinak: 
tohle není doktorská rada, už jsem ve věku, kdy můžu dávat babské rady, takže jezte hodně borůvky. 
Já na to úplně zapomněla.
Odpoledne trochu lituju svého spontánního výkřiku, když přes facebook přijde zpráva: 
seš doma kolem 6 hodiny? Já bych ti něco rychle přivezla, ale na tvoje dobré kafíčko nepůjdu.
Večer dostanu kilo!!! borůvek. 
Neměla jsem říkat, že je potřebuju, ale potěšilo mě to. 
A v tom zkouškovém vytížení to beru trochu jako oběť, páč sousedé nejsme, tak je to trochu jako malý výlet. Adélko, děkuju...


Dnes vyrážím za reportáží, jejíž téma není úplně pro mě přitažlivé. 
Přitažlivé téma bylo v sobotu, ale lilo a lilo, tak jsme nikam nejeli. 
Zbývá mi pro tento měsíc ještě jeden článek a akcí je pořád málo, tak jsem se rozhodla zabývat se tématem, které se mi zdá v této chvíli velmi aktuální. Reportáž z akce Burza práce.
Info přinesu jen v případě, že se dozvím něco zajímavého, co by obohatilo naše znalosti z oblasti, která úplně není moje parketa, páč já už ji nepotřebuji znát.
Ježíši, ten dnešní příspěvek je taky trochu chaos či džungle. 
O všem a o ničem.
Mějte pěkný den.

26 komentářů:

  1. Náhodou to není vůbec chaotické. Krásně se mi to četlo. Určitě nepíše
    š o ničem, ale prostě o všem.
    Já jsem včera udělala sirup z meduňky- taky se mi pěkně až moc rozrostla. Libeček mám na záhoně též a mám ho ráda. Na zimu si ho suším.
    Měj hezký den, Marti!
    Hanka




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já si dávám libeček a i petrželku nasekanou do mrazáku do malých nádob a pak z toho čerpám celou zimu a jaro. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Asi tolik potřebná vláha prospěla všem rostlinkám a krásně rostou. Libeček mám ráda, dávám ho většinou do polévky, ale mám jen sušený. Kdysi jsme ho pěstovali a přemýšlím, jestli jsem ho dávala do mrazáku, už nevím.
    Manžel jel dnes na chalupu a dostal za úkol, aby se podíval po borůvkách. Soused prý minulý týden říkal, že jsou, ale je jich málo. Asi je to i místem.
    Přeji Ti krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já ho dávám do mrazáku stejně jako jinou zelenou nať do mrazáku už léta, zachová si výraznější chuť a dá se použít všude do polévek, pod maso, do těstovin, jen jej nejde používat syrový jako čerstvý. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Krásně napsáno Marti. Jsem na tom podobně. Také nejsem ta, která je pořád u plotny a vařím, protože musím, ale není to mé hobby. Tvrdím že jíme proto, abychom žili a nežijeme jen pro, abychom jedli. Záhonek máš super.Já mám libeček obalený mšicemi a teď po těch deštích dostal dost zabrat.Ostříhala jsem dost větví a suším si ho na zimu. Také ho hodně přidávám hlavně do polévek místo maggi, vařím s bramborách i rýží. Je zdravý na ledviny a močové cesty. Přeji Ti krásný letní den v pohodě a ve zdraví

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný den, Martičko. Držím palce, ať se ti článek podaří a ať tě aspoň trochu baví. :) Mně se Tvoje psaní líbí, už jsem Ti to psala několikrát a nemám pocit, že by bylo chaotické. Bylinky... mátu mám takhle rozjetou ve skleníku - neptej se, který blbec ji tam vysadil, já už to takhle koupila i s barákem a zahradou. :D Kdysi tam byl i ten libeček. Krásnej a velikej - než ho můž manžel vyplel - navždy. Bohužel... Kozel zahradníkem. :D
    Měj krásný den, Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, no včera fakt nebavilo, ale vůbec. Napsala jsem zmínku do dnešního příspěvku. Děkuji moc za přízeň a měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Já zase dopadla s oreganem jak ty s mátou. Potřebuju udělat oregánový olej na bolesti a bolístky, a pořád bylo nízké, nijaké a teď mi tam utlačuje všechno ostatní. Takže už zas budu muset koupit olej a konečně se dát do výroby. Libeček bych brala, ale jseš daleko ;-). jahody budu muset nakrmit hnojivem. Úplně se zastavily v růstu a to jsou v kompostu a vody teď bylo taky dost. Ale je pravdou, že to teď nějak roste, opravdu jak z vody! Hlavně tedy plevel ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, to asi ten déšť. Škoda, že se nedá libeček poslat poštou, poslala bych ti celý balík... Měj pohodový den.

      Vymazat
  6. Máta je v podstatě plevel - koelgyně ji měla v práci v truhlíku za oknem a vždycky měla snahu expandovat i do sousedního květníku s bazalkou. Slušný "plevel" je u nás taky tymián, ten musím každý rok zmenšovat, jinak by zahlušil ostatní bylinky. Naopak majoránce se u nás moc nevede.
    Hezký den a doufám, že reportáž byla fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano je to plevel, ale většinou jde naprosto v pohodě zpracovat, jen letos to bují a bují. Možná zkusím i mátový džem. Reportáž nebyla vůbec fajn, napsala jsem info dnes. Měj krásný den.

      Vymazat
  7. Marti, mám podobnou džungli, moc neubývá, i když se snažím - vařím, suším, rozdávám...
    A není nad dobré přátele :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vidím, že jsme na to stejně, já teda nesuším, já dávám do mrazáku. Měj pěkný den.

      Vymazat
  8. Marti, u nás se také deštěm bylinková zahrádka změnila v džungli, jen té mátě se asi u nás nelíbí. Už jsem zkoušela koupit rostlinky i vysévat se semen, ale úspěch se nedostavuje. Já to ale nevzdám.
    Ať se Ti na zahradě i v ostatní činnosti daří. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, u nás se zase nedaří levanduli. Už jsme ji zkoušeli několikrát, ale už jsme to dávno vzdali. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  9. I každý jaderný reaktor má odstávku, aby pak mohl zase skvěle fungovat !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, díky za krásný příměr... Asi máš pravdu.

      Vymazat
  10. Na mé bylinkové zahrádce je to podobné, všechno se vším letos začalo prorůstat, třezalka se mi objevila mezi ostatními a tváří se jakoby nic. Já si hodně bylinky suším na zimu do čajů, koření na vaření mám také vždy dost nasušeného. A dávám i do mrazáku :-) pár kelímečků libečku, petrželky, pažitky. Vše se v zimě hodí, pravda.
    Opatruj se Marti a přeji dobrou energii.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  11. Libeček si rozhodně usuš, je lepší než z mrazáku a v zimě si jej rozdrtíš od polévky a to je potom lahoda. Je potřeba jej rozdrtit až těsně před použitím, jinak přijde o vůni.
    Teď je ta nejlepší doba na sušení. Za pár dní bude kvést a pak už tolik neporoste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, já přiznávám, že sušené byliny nemusím, mně naopak přijde, že z mrazáku si zachovají lepší chuť i vůni. Měj pěkný den.

      Vymazat
  12. U nás po těch deštích taky všechno vyrazilo.Hlavně tráva a plevel.Bylinky pěstuju v květináčích a jeden ohromný keř libečku máme ve skleníku.Zamrazuji a taky nakládám do skleniček s mořskou solí jako magi.Máme ho moc rádi a přidávám do jídel, kam se hodí.Včera u nás krásně a teplo a dneska od oběda pršelo, tak zase žádná práce na zahradě.Hlavně že jsme stihli alespoň posekat trávu.Marti přeji vám hezký večer.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, posílám všem třem pozdrav a mějte se krásně.

      Vymazat
  13. Marti, já mám taky bylinkovou džungli. Zvlášť teď po dešti. Ale je to lepší než kdyby usychaly.
    Měj se pěkně. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak jsme na tom asi všichni úplně stejně. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.