úterý 2. června 2020

trochu jiná pouť




Sobota v Liběchově. Vlastně jsem tam byla hlavně pracovně, ale já si většinou, pokud je to možné, vybírám reportáž, která nás aspoň trochu zajímá a tahle mě zajímala.
Tradiční svatodušní pouť byla vzhledem k opatřením trochu jiná, než je obvyklé. Informace si můžete přečíst níže v konceptu mého článku, který by měl dnes vyjít. 
Nafotila jsem trochu i zámek Liběchov, ale nebyl otevřený. 
Běžně není veřejnosti přístupný, otvírá se jen při nějakých příležitostech a článek na blogu už o zámku byl. 
Byli jsme tam při Dnech evropského dědictví vloni nebo předloni, už nevím.
Letos v září právě při této akci bude zámek přístupný veřejnosti.
Dnes sem dávám fotografie z výstavy, víc se sem nevejde. Výstava představuje návrhy rekonstrukce Kostela sv. Ducha, kde se násilím vytratilo pietní místo. Vše najdete v článku.
Fotografie zámku a kostelíku, o který se hlavně jedná, sem dám příště. 
Kostelík je nad městem a vede k němu křížová cesta. 
Lituji, že jsem si ji nemohla projít a i se podívat do toho kostelíka, který měl na této zvláštní pouti čestné místo. Ale nedá se tam ani kousek dostat autem a to já teď fakt nedám. 
Po dlouhé době mi bylo něčeho opravdu líto. 
Jinak jsem dávno srovnaná s tím, jaká omezení mi úraz přinesl.









Pouť v Liběchově naplnila prapůvodní význam cesty
Marta Dušková

Tradiční Svatodušní pouti v Liběchově patřila slunečná sobota 30. května. Letošní ročník byl ve skromnějším pojetí a program respektoval nařízení vlády.

Pouť se vrátila ke kořenům poutí na významná místa a zaměřila se více na duchovní podstatu bez obvyklých pouťových atrakcí a bez kolotočů. Pouť je především cesta.

Program akce nabídl mimo jiné poutní zastavení u kostela sv. Ducha a u Božího hrobu v Liběchově s projitím křížovou cestou, a především výstavu v konírně Liběchovského zámku věnovanou návrhům na pietní místo kostela.

V bývalé patronátní hrobce kostela Svatého ducha a Božího hrobu by mělo vzniknout pietní místo, které bude připomínat původní uložení 27 historických katolických hrobů, které byly v roce 1973 odstraněny a zbytky zneuctěných ostatků byly na liběchovském hřbitově pohřbeny hromadně a bez obřadu v opuštěných německých hrobech.

Pořadatelem tradiční akce je Liběchov sobě – Spolek pro záchranu kostelíčka a jeho cílem je pomoc s péčí o památku a také snaha přiblížit obyvatelům a návštěvníkům Liběchova toto místo s geniem loci jako budoucí prostor pro konání koncertů a kulturních akcí.

„Výstava prezentuje budoucí podobu pietního místa v kostele sv. Ducha. Takhle bychom chtěli, aby to vypadalo a zároveň to mělo souvislost s památníky na liběchovském hřbitově, jejichž autorem je historik Vítězslav Štajnochr. Chceme, aby byl použit stejný autor i stejný materiál. Výstava návrhů je instalována v zámecké konírně, kde bylo původně ustájeno 32 koní a v 50. letech minulého století zde probíhaly cenzury filmů. Letošní pouť jsme věnovali hlavně výstavě“, upřesňuje místopředsedkyně spolku Liběchov sobě Šárka Bínová.

„Můj návrh navazuje na památník, který je na hřbitově a chtěli bychom, aby se pohřbení v kostelíčku symbolicky vrátili zpět. V 70. letech v době normalizace bylo záhodno vymazat dějiny, proto bylo z kostela odstraněno 27 hrobů panstva, aby byli zapomenuti. Spolek všechny hroby našel a identifikoval. Nyní prázdná hrobka je koncipována po vzoru římských katakomb, což je architektonický unikát. Po rekonstrukci kostelíka zde budou umístěny kovové desky se jmény, která budou připomínat jednotlivé příslušníky tehdejšího panstva“, vysvětluje Vítězslav Štrajnochr.

Šárka Bínová dodává: „Kostelíček nahoře je ve vlastnictví města a měl by do budoucna sloužit jako kulturní centrum. A zároveň by měl být místem, které by připomínalo jeho historii. Vítězslav Štajnochr přišel s nápadem na vytvoření pietního místa a nám se ten nápad líbil. Požádali jsme jej tedy o vytvoření návrhu pietního místa a zde v zámecké konírně jsou vystaveny makety, jak by jednou kostelík měl vypadat“.

Na výstavě byla prezentována i maketa mříže, která bude osazena u vstupu do hrobky kostelíčka.





Snad se vám nahlédnutí na výstavu líbilo, i když v konírně se nefotilo moc dobře.
Mějte pěkný den a pokračování příště.
Na závěr dávám dvě fotografie makety mříže, která bude v kostelíku. Maketu přivezli až po našem odjezdu, tak tyhle dvě fotografie jsou z archivu sdružení Liběchov sobě.

P.S. Na losování jsem nezapomněla, jen jsem ještě nestihla, tak prosím vydržte. Díky moc za všechny komentáře. A nestihnu asi ani dnes, páč mám dnes dvě reportáže, které se sešly v jednom dni.


6 komentářů:

  1. Marti, děkuji za zajímavou reportáž i fotografie. Je smutné, že se normalizační doba snažila vymazat minulost, která byla součástí života v našich zemích. A tou bylo i uložení ostatků šlechty. Ztratila se tak úcta k mrtvým. Výstava v konírně je zajímavá a snad se najde dost prostředků, aby mohlo být v kostelíku vytvořeno pietní místo.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná reportáž.Já mám ráda kostelíčky a poutní cesty.U nás jich je hodně.Hezký zbytek odpoledne.Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, hezká reportáž. My před časem byli v Želízech, tak mne docela mrzí, že jsem nepřesvědčila muže, abychom se zastavili i v Liběchově. Ale třeba nás tam cesty ještě zavedou...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá výstava v nezvyklém prostředí.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, díky všem za komentáře. Vlastně k tomu nemám už co dodat. Pokračování z Liběchova dám zítra. Mějte pohodovou středu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.