neděle 1. listopadu 2020

nezapomněla jsem...

Na co? Tentokrát na další významný den anebo vlastně dny. 
Ne jako minule. Dnes teprve tento článek vyjde v našem magazínu v 10 hodin a já jej tady použiju hned. Všechno jsem napsala už v článku, takže dnes jen krátce. 
U nás je vpravdě dušičkové počasí. Žádné slunce, i když včera konečně nepršelo a můj muž mohl provizorně opravit terasu, ze které nám opět zatéká do kuchyně. 
Po kolikáté už?!
Na jaře objednáme rekonstrukci. 
Jak můj muž zjistil, práce předchozích majitelů není dokonalá a mít furt 
připravený kýbl a plachtu v pohotovosti je fakt otravné. Mějte pohodovou neděli bez nějakých kalamit.

Svátek všech svatých a Dušičky nejsou totéž
Marta Dušková

Také jste měli pocit, že Halloween, svátek Všech svatých a Dušičky je to samé, že se jedná o ten samý den, jen se slaví v různých částech světa s různými zvyky?

Halloween se ještě před několika lety v českém prostředí neslavil a byl známý jen z amerických filmů. V současné době ale některé zvyky pronikají i k nám, například vyřezávání dýní a strašidelné kostýmy. Je to anglosaský svátek, který připadá na 31. října. Název Halloween vznikl zkrácením All Hallows´Eve, což se dá přeložit jako předvečer všech svatých.

Svátek Všech svatých připadá na 1. listopadu a vychází ze skutečné události, pro křesťanství významné, z roku 609, kdy byl vysvěcen Pantheon v Římě jako křesťanský chrám. Původně to byl chrám římských bohů. Ale možná pochází z keltské tradice, kdy Keltové na přelomu října a listopadu slavili den, kdy se měla stírat hranice mezi živými a mrtvými. Jednou z tradic v tento den bylo zapalování svíček a ohňů.

Památka zesnulých, lidověji Dušičky jsou pro většinu lidí v České republice ale nejznámějším svátkem, který si připomínáme 2. listopadu. Lidé většinou spojují tento den s návštěvou hřbitova a s nošením květin a zapalováním svíček svým blízkým zemřelým.

V Čechách je atmosféra v tento den klidná a rozjímavá, zatímco v Jižní Americe bývá veselá, bujará a spíše připomíná karneval.

Názor redaktorky

Musím říct, že jsem v tom měla chaos. A když něco nevím, udělám vše proto, abych věděla. Už mám jasno a třeba článek pomohl i vám vyznat se ve svátcích, které se slaví 3 dny za sebou. Ať už jsou pro vás svátky jakkoliv důležité, či máte v oblibě jen jeden, anebo nebudete slavit žádný jako já, stejně vzpomínáte na své blízké, kteří odešli. A nemusí to být v tyto dny. Já na svoje blízké vzpomínám po celý rok, na někoho hodně často a v duchu s ním i mluvím, jako s mým tátou už 14 let. Obzvlášť tehdy, kdy bych mu chtěla sdělit úspěch či neúspěch svůj, dětí či rodiny a ono to nejde. Naše dcera s rodinou slaví Halloween, vybrala si tu veselou možnost.

11 komentářů:

  1. Halloween neslavím, ale dýně jsem s vnoučaty dlabávala. Teď už na to dlabou :-).
    Ale Dušičky mám v sobě zakořeněné. Jako malá jsem s mamkou ráda v ten čas chodila na hřbitov, líbily se mi osvícené hroby a atmosféra v tom čase na hřbitově. Takže nevím, jestli je to slavení, ale 2. listopadu jdu navečer na hřbitov zapálit svíčku rodičům a zároveň tam symbolicky nechávám svíčku za zemřelého bráchu.který je pohřbený v jiném městě. Zdobení dávám nějaký ten den předem.
    Klidnou neděli ! Bude zase doslova smutně podzimní. Alespoň tady u nás. Nebe je šedivé , prostě dušičkový čas.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, na své blízké vzpomínáme stále nejen na Dušičky. Ale svíčku dojdeme zapálit, snad už nebude pršet. Halloween jsem za svůj nepřijala, ale líbí se mi vydlabané dýně.
    I u nás je už několik dnů pravé dušičkové počasí. Chtělo by to trochu sluníčka.
    Mějte klidnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, ani já na vzpomínání nepotřebuji datum. Táta a pár dalších lidí mi chybí.
    Halloween jsme nikdy neslavili, ale děti si pochopitelně dýně dlabali a svítili jsem, to se mi ve většinou šedých dnech líbí.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Martino, mám to podobně, jako Růženka. Na zemřelé myslím, svíčky zapaluji, na hřbitovy
    (celkem tři) jezdíme, duší jsem Kelt. Jak vidím nějaký zajímavý strom, hned si říkám, že je to zakletý druid.
    Dýně vydlabávají vnučky. Já si dělám výzdobu různě.
    Děkuji ti za vyhledání významu těch dní. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, jsem na tom podobně. Vzpomínám na své rodiče, na tátu už dlouhých 42 let a na maminku téměř 10 roků. Včera jsme objížděli mimopražské hřbitovy, dnes jsme byli na pražském.
    Mám v těch svátcích jasno, ve světě se víc slaví svátek Všech svatých, u nás vedou Dušičky. Vnoučata slaví Halloween, přivezli z chaty vydlabanou dýni, která svítí na zahradě. Bětka už slavila minulý pátek, kdy seděla v černých šatech a klobouku před
    monitorem počítače. Paní učitelka, vědoma si prázdnin, nechtěla ty své prvňáčky ošidit.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Včera jsme s partnerem leželi v posteli a říkali si jak máme poklidný halloween. Nikam jsme nešli nechystaly žádný kostým prostě nic. A nějak mi to nevadí. Zapálím si zítra svíčku jako každý den a zavzpomínám na naše blízké. Krásný a klidný den všem :)

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, taky jsem v tom měla trochu "hokej", tak díky za utřídění.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, dušičky se u nás drží, na hřbitov zapálit svíčky chodíme. Ale na mé milé, navždy ztracené, to si vzpomenu mnohem častěji. A svíčku jim zapálím klidně i doma. Vždycky, když se blíží plamének sirky ke knotu, je pozdravím. Třeba: "ahoj táto" Je to děs, tohle období je smutné a já se začínám dojímat. Se spoustou věcí jsem se ještě nedokázala vyrovnat. Ach jo :(
    Jinak dýně jsme dřív, když byly děti malé, dlabali, ač Halloween vlastně neslavíme. Ale všem se nám ta podzimní dekorace líbila.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  9. Odpovědi
    1. Krásný a zajímavý článek. O tom že Svátek všech svatých a Dušičky jsou ve dnech jdoucích po sobě,
      jsem vůbec netušila. A tak děkuji za tento článek. ..3x mi zmizel komentář, proto teď píšu dvakrát.

      Vymazat
    2. Opět odpovídám všem najednou. Na vyřezávání dýní si pamatuji už ze svého dětství. Jsem ráda, že někomu moje pátrání po významu svátků je ku prospěchu jako mně. Mějte pohodový a zdravý den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.