středa 11. listopadu 2020

symbol vlčího máku


Dnes si všichni připomínají hlavně svátek sv. Martina, pečou husu a podobně, ale dnes je také Den válečných veteránů, Tak když někoho potkáte s červeným květem připnutým na oblečení, je to právě připomínka na bývalé vojáky a bojovníky. 
Článek jsem už napsala, takže dost povídání.
Mějte pěkný den, ať už si budete připomínat cokoliv.

Červené květy pomohou hrdinům v nelehké době karantény
Marta Dušková

Den válečných veteránů se slaví po celém světě 11. listopadu, v den, kdy skončila 1. světová válka.

I letos se Úřad vlády ČR zapojuje do sbírky, která se běží od 1. do 30 listopadu. Symbolem tohoto svátku jsou květy vlčího máku, které pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě. Květ vlčího máku vetknutý do klopy vyjadřuje úctu a vzpomínku na bývalé vojáky a bojovníky.

Pro Paměť národa vyprávělo už více než 800 veteránů. V České republice je ještě asi 600 bývalých vojáků a odbojářů z období 2. světové války, jejichž osudy jsou ještě skryty. Díky sbírce ke Dni válečných veteránů bude možné zdokumentovat jejich další vyprávění, dokud je ještě čas.

Centrum pomoci Paměť národa za příspěvky rovněž pomáhá veteránům s každodenními starostmi, obstarává nákupy, vyzvedne léky či nabídne po telefonu tolik potřebný mezilidský kontakt, který ulehčí domácí izolaci v době karantény.

Mapu sbírkových míst a další informace jsou k dispozici na www.denveteranu.cz a přispět je možné i on-line.

Veřejnou sbírku u příležitosti Dne válečných veteránů pořádá šestým rokem nezisková organizace Post Bellum. Červený květ vlčího máku je symbolem úcty ke statečným lidem, kteří bojovali na válečných frontách a v odboji za svobodu a demokracii. Sbírka jim v dnešní době, kdy jsou právě oni silně ohroženi nemocí Covid-19, pomůže. Výtěžek sbírky bude věnován na sociální pomoc hrdinům 20. století.

8 komentářů:

  1. Marti, tohle je velice záslužný počin. O tomto vzpomínkovém dni vím díky vnoučkovi, který chodí do školy, pojmenované po gen. Františku Peřinovi, který bojoval jako letec v Anglii.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Neměli bychom zapomínat a příběhy veteránů bychom měli znát. Sbírkové místo je u nás na druhém konci města a tak jsem peníze poslala.
    Měj se dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je svátek, který znám. Jen jsem letos byla trochu zmatená, protože jsem viděla připnuté máky už tak týden, tak jsem přemýšlela, jestli si to npamatuji špatně. Ale je to zřejmě větším rozsahem sbírky... (což je dobře).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Marticko, dekuju, ze jsi to zmínila. Nemělo by to zůstat zapomenuto a schovano za oslavami především svatomartinskeho vina.
    Měj se krasne!

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já jsem tento svátek poprvé zaznamenala v Londýně. Tam je daleko výraznější než u nás, mák má na šatech připnutý i královna. Je dobře, že se šíří i u nás.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak královna, to je OK. Ale co mne může šlak trefit když si ho připne Zeman nebo estébák Bureš!

      Vymazat
  6. Asi před čtyřmi roky jsem si koupila květ máku, v takové nějaké sbírce. Ono, jak jsem četla to má připomínat nejen veterány, ale všechny oběti válek, včetně těch zvířecích, které také v armádě sloužili. A květ máku proto, že vlčí máky jako pionýrské rostliny první zarůstaly bojiště a hroby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentáře, dnes už nemám co dodat. Mějte pěkný a pohodový pátek.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.