pondělí 30. listopadu 2020

včera neděle byla



a zrovna první adventní a já některé z vás stihla pozdravit jen na facebooku. 
Paradoxně mám v současné době nějak víc práce anebo mi všechno trvá už dýl než dřív. A není to jen Sára, kdo mě hodně zaměstnává. Z rozjetím našeho magazínu mám od září více povinností, které jsem si sama stanovila. A tak jsem psala i na první adventní neděli, zajímavý rozhovor opět na dálku, tentokrát ze Španělska. Až vyjde, dám ho i na blog.
Neplánovaně přijel syn s dětmi jen tedy na zahradu v rouškách. Pražáci, obzvlášť náš syn, jsou velmi zodpovědní ke svým "seniorům". Mohla jsem se chvíli potěšit setkáním, předat dopředu Mikuláše dětem, které už na něj nevěří, poslat tašku s dárky do Prahy dětem, které ještě na půl věří. 
Vlastně došlo na výměnu tašek. 
Z Prahy jsem dostala ořechy, to je paradox, nemělo by to být obráceně - ořechy do Prahy?, jeden velký dárek, který jsem objednala pro někoho k Vánocům, doma vyrobené plovoucí svíčky...
 Taky jste si všimli, že v poslední době je těchto malých drobností nedostatek? Dřív byly na každém rohu. Dnes, když je vůbec objevíte, tak jsou ve stejných barvách, což je samozřejmě neskonalý nesmysl. Pár let po sobě jsem je kupovala na Fleru a poštovné vyšlo skoro víc než cena svíček, ale plovoucí svíčky jsou tradice a bez toho se žádný rok neobejdeme. 
A letos je dcera vyrobila a jsou nejkrásnější.
Po odjezdu mých broučků, malých i velkého, jsme se teprve pustili do adventního dekorování. Ráno jsem stihla jen zapálit první adventní svíčku. Svícen i s kytkou patří na stolek, ale tam mi fotky ráno nevyšly moc dobře, tak jsem musela vše naaranžovat jinde.
 Většinou zdobíme od té doby, co jsme sami, až na adventní neděli, někdy v podvečer adventu. Ještě nemáme hotovo, do některých světýlek chybí baterky. 
Ale okna už máme osvětlená, vlastně i dům ozdoben, jen jsem nestihla nafotit. Tak snad někdy příště. 
Věnec na vrata se zavěsí teprve dnes, páč byl nutná oprava, nakonec máme ho snad 30 let a každý rok si říkáme, panebože musíme koupit nový. 
Já se i snažím, ale žádný věnec, co jsem zatím našla, by nevydržel venku v každém počasí, což tento umělý, tisíckrát opravovaný pořád drží.
Tak taková krásná a pracovní byla naše první adventní neděle. My to ale nějak nehrotíme, jen se snažíme dodržovat naše adventní a vánoční tradice, i když nevím, jestli se tentokrát vůbec všichni setkáme a nebudeme jen sami. 
My si bereme zodpovědnost v naší rodině na sebe, takže nějaké rozvolnění omezení se nás netýká. Nečekáme na povolení, řídíme se svým rozumem. 
A naše děti jsme vychovaly k zodpovědnosti. A dnes jsou zodpovědnější než já. Možná je to věkem
Mějte pohodový advent. 
A my doma se snad do adventní atmosféry dostaneme. 
Zatím se nám to letos nějak nedaří.


13 komentářů:

  1. Marti, měli jste hezkou adventní neděli. Už včera jsem na FB obdivovala váš adventní svícen. Líbí se mi plovoucí svíčky, ty neznám. Také nevím, jak strávíme letošní Vánoce, loni jsme byli sami, protože jsem byla po operaci a letos se uvidí. Poslední roky, když ještě žil manželův tatínek, jsme to měli na střídačku.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, já mám venku na dveřích věnec stále ještě ten podzimní. Asi ho jen přezdobím, to zelené vypadá ještě dobře, tak mi přijde škoda to sundavat...
    A plovoucí svíčky jsou moc pěkné. :) To bychom si také mohli vyrobit... :)
    Přeji Ti krásný advemntní čas, Sabi

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mam na dům tři různé věnce, vybírám každoročně podle nálady, dozdobím čerstvým jehličím. Ten tvůj svícen je zajímavý, někde jsem na něj koukala, ale nějak jsem si neuměla představit, jak ho vánočně přizdobit. Takto s andělem to je super. J.

    OdpovědětVymazat
  4. Včera neděle byla a za týden bude zas a ty žiješ na penzistu :))), kurňa, hekticky.
    Tvé shrnutí mne moc baví, neztrácí tu obyčejnou lidskost, která se v nánosu hektiku utápí.
    Tak veliké pozdravení tam k vám a zdraví, jen a jen zdraví.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti měli jste hezký víkend a to je nejdůležitější. K nám mladí také nechodí , ani nejezdí. Jsme v kontaktu jen po telefonu a když něco potřebujeme, tak přijde jen syn, který bydlí tady ve městě a přijede si většinou pro seznam, pokud potřebujeme něco těžšího.
    To abychom to nemuseli tahat v batohu na zádech zvláště teď, kdy mě záda bolí... Přeji ti krásný a pohodový advent v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, už bych docela ráda zažila nedělní rodinný oběd - jsem vděčná za letmá setkání, telefony, FaceTime, ale stejně...
    Přeji hodně sil do dalších dní, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, ty plovoucí svíčky jsou super. Přeji klidný adventní čas. M.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marti,
    čas s rodinou je podle mě dobře strávený čas:-) Ty svíčky jsou krásné. Měj se pohodově:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, i já se přidávám a přeji klidný advent. Jitka

    OdpovědětVymazat
  10. Martí, přeji klidný a pohodový adventní čas. J.

    OdpovědětVymazat
  11. Marti, taky přeji krásný Advent (a taky konstatuji, že nějak nestíhám :)).

    OdpovědětVymazat
  12. Také přeji klidný pohodový advent!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všem děkuji za vaše milé komentáře, které mě vždy potěší, i když teď nejsem schopná odpovídat na každý zvlášť. Ten svícen mám už asi čtvrtý rok a každý rok ho zdobím jinak z dekorací, které doma najdu, takže je po každé jiný. Mějte pěkný advent.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.