pátek 10. září 2021

další tabu aneb o čem se nemluví

Co je dnes za den?
Dnes je Světový den prevence sebevražd.
Datum 10. září je pro toto tabuizované téma, o kterém se nemluví, stanoveno už od roku 2000. 
Včera jsem se tomuto tématu, které tady už na blogu trochu bylo v příspěvku o čem se nemluví a někteří z vás mají i velmi osobní zkušenosti, věnovala a napsala článek, který dnes vyjde na Kanálu eM ve 12 hodin. 
Na blog dávám v předstihu vzhledem k tradici zveřejňování příspěvků hned ráno.
A protože jsem vše podstatné napsala do článku, tak už se tady nebudu k tomuto velmi těžkému tématu vyjadřovat. 
S těžkými tématy se v poslední době setkávám dost často, ale to k životu patří. Život je houpačka a patří tam veselá i smutná témata, kterým já se nechci vyhýbat. Nevyhledávám je záměrně, chodí za mnou náhodou a sama a já mám potřebu o nich psát.
Mějte pokud možno pohodový den.

P.S. Na zítra mám připravenu pravidelnou měsíční dávku vtipů, aby se nám to zhouplo zase trochu nahoru😃



O čem se nemluví...
Marta Dušková

Světový den prevence sebevražd připadá na dnešní den pátek 10. září a datum připomínající toto tabuizované téma ve společnosti je stanoveno od roku 2000. 

Na základě informací z Národního ústavu duševního zdraví www.nudz.cz je sebevražda světově příčinou jednoho ze sta úmrtí a v minulém roce zemřelo s příčinou sebevraždy 1224 osob a zároveň se odhaduje, že na každou dokonanou sebevraždu připadá až dvacet pokusů.

Cílem Světového dne prevence sebevražd je destigmatizace problému, o kterém se běžně ve společnosti nemluví a zaměření se na preventivní aktivity, kterými se dá sebevraždám předcházet. Na tomto dlouhodobě pracuje NUDZ, který se podílel i na konzultaci při tvorbě umělecké inscenace s názvem Den mě oslepí, večer utiší, noc mě skryje.

Inscenaci uvádí Kolektiv Nesladim www.kolektivnesladim.cz, který se zaměřuje ve své tvorbě na destigmatizaci psychických poruch skrze divadelní tvorbu.

Projekt v režii Lindy Duškové zaměřený na sebevraždy umožní prostřednictvím audio-procházky divákům vyslechnout prostřednictvím hlasu herců autentické výpovědi lidí s vlastní zkušeností s pokusem o sebevraždu či pozůstalých po dokonané sebevraždě.

Projekt bude uveden v rámci Festivalu 4+4 dny v pohybu od čtvrtka 23. září do soboty 25. září v Praze a vstupenky je možné zakoupit tady.

Kolektiv Nesladim:
"Sebevražda stále patří ke společensky tabuizovaným a zkreslovaným tématům. V souvislosti s pandemií se v roce 2020 riziko sebevraždy na území České republiky zvýšilo třikrát. Audio-procházka, rozmístěna na pěti různých místech po Praze, umožní divákům individuálně vyslechnout jeden z pěti hlasů promlouvajících na základě autentických výpovědí lidí se sebevražednými rozlady a pozůstalých. Ve druhé části se uskuteční performance a společné setkání diváků, tvůrců, psychologů a některých vypovídajících. K projektu patří také stejnojmenná výtvarná instalace v budově Strašnické školy.

Děkujeme všem, kteří se nám svěřili se svými příběhy, za jejich důvěru, zájem a intenzivní spolupráci na projektu".

Národní ústav duševního zdraví:
„V souvislosti s pandemií COVID-19 se minulý rok světová i česká populace musela potýkat s mnoha jevy, jako jsou sociální izolace, finanční stres, ztráta zaměstnání, nárůst duševních onemocnění... všechny představují co do problematiky sebevražednosti známé rizikové faktory,“ vysvětluje Alexandr Kasal, výzkumný pracovník Národního ústavu duševního zdraví.

3 komentáře:

  1. Marti, hezky jsi to napsala. Když se člověk rozhodne ukončit svůj život, tak musí být opravdu na dně. Dokážu pochopit toho, kdo má nevyléčitelnou nemoc a trpí nepředstavitelnými bolestmi. Tam to i pochopím, protože pro takového člověka je to vysvobození, protože nemá naději na zlepšení. Jinak si myslím, že se vše dá řešit. Jen společnost dnes je jiná, lidé mezi sebou staví zdi. Dříve si na venkově i ve městech povídaly sousedky přes plot, dnes se bojí, aby jedna druhé neviděla do zahrady nebo do bytu. Je to izolovanost zcela nepochopitelná, a tím pak vznikají i různé typy depresí, strachu, izolovanosti. Společnost se přetvořila na společnost majetkovou a tím se znásobila i závist a bohužel i nenávist, strach z toho, co bude dál...ale nechci to tu rozepisovat. Raději něco pozitivnějšího. Tak Ti Marti přeji krásný víkend s rodinou a posílám pohlazení Sáře.

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi důležitý článek a projekt,
    Díky, Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, taková témata by neměla být tabu. Proto oceňuji projekt.
    Moc se mi líbí i komentář Jarušky a souhlasím s ním.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.