středa 22. září 2021

výstava o divadle


Včera jsme konečně po několika odkladech kvůli jiným důležitým akcím a událostem navštívili výstavu, která voní divadlem a to máme rádi. Komu je výstava věnována, se dočtete v článku, který vyjde v nejbližších  dnech a není to vlastně ani pro tento příspěvek na blogu důležité. Článek je zajímavý především pro náš region, kde je možné výstavu navštívit. Nicméně výstava kostýmů a starých plakátů je myslím i tak zajímavá, tak jsem se rozhodla dát reportáž i na blog. 
Hodně špatně se fotilo, protože skoro vše je pod sklem, ale i tak snad vás malé nakouknutí na prkna, která znamenají svět, zaujme. Lituji, že některé kostýmy nešly vyfotit vzhledem ke sklu a odrazu světla vůbec.
Je zajímavé, že divadlo, o kterém píšu, je amatérské. Je obdivuhodné, jak dlouho vydrželo hrát jako profesionální a některé herecké výkony i takové jsou.
Mějte pohodový den.

P.S. Jo toho smetáku, přišli jsme těsně po otevření, u mého muže jsem si všimla až doma při stahování fotek...









Co všechno odnesl čas aneb Divadlo a my
Marta Dušková

Nové divadlo Mělník už dávno není nové a letos slaví 70 let své existence. Výročí je věnována výstava s názvem Divadlo a my, v rámci které je možné se projít dlouhou historií divadelního spolku vyobrazenou na panelech.

Expozice fotografií, kostýmů, plakátů a ocenění je instalována v hudebním sále a hale Masarykova kulturního domu v Mělníku a je možné ji shlédnout do pátku 29. října.

Právě Masarykův kulturní dům je domovskou scénou divadla celých 70 let a byl také jeho zřizovatelem. Divadelní spolek vznikl v roce 1951 a od roku 1999 spolek funguje jako samostatný subjekt s názvem Divadelní spolek Nové divadlo Mělník. V roce 2011 spolek obdržel Bronzový řád města Mělníka.

Kromě divadelních inscenací se spolek podílí také na akcích města, mimo jiné na přípravě a realizaci mělnických vinobraní a členové jsou sami účastníky slavnostního průvodu, který je součástí každého mělnického vinobraní.

Výstava Divadlo a my zobrazuje, co všechno odnesl divadelní čas, a procházka expozicí historie divadla určitě stojí za návštěvu. Podrobné informace o divadle na http://novedivadlomelnik.com/.




















4 komentáře:

  1. Marti, díky, že jsem se mohla podívat na zajímavou výstavu. Mělnickému divadlu přeji i nadále hodně spokojených diváků.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám takové výstavy ráda. Prohlížím si ráda plakáty,které dýchají minulostí a je fajn, když i přítomností.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, je to rozhodně zajímavá výstava. Sedmdesát let je už notný kus historie, odehraných přestavení a spokojených diváků. Tak ať je tomu tak i nadále.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, byla jsem před roky u nás na podobné výstavě a udělala mi radost. Ten smeták je super :o). Prostě autentická fotka.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.